Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tα μυστικά του  κήπου

Κόψε του σχίνου τα κλαδιά, το σπίτι να στολίσεις, λύση πιο οικονομική, στην εποχή της κρίσης.

Επιλέξτε, κλαδιά σχίνου με τα κρεμοκλαδή πράσινα φύλλα και τους γυαλιστερούς μικρούς κόκκινους καρπούς για να στολίσετε τα βάζα στο γιορτινό τραπέζι. Υπάρχει παντού στην Κρήτη, το αειθαλές δένδρο σφαιρικής κόμης, που μπορεί να φτάνει σε ύψος πάνω από δέκα μέτρα. Έχει λευκοκίτρινα άνθη που εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης και μετατρέπονται αργότερα σε μικρούς κόκκινους, κρεμάμενους καρπούς, που παραμένουν επάνω στο δένδρο από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο. Το φύλλωμα και οι καρποί του αναδύουν μια έντονη μυρωδιά πιπεριού όταν τριφτούν. Προσαρμόζεται σε ηλιόλουστες θέσεις σε όλα τα εδάφη, ακόμη και σε φτωχά και ξηρά. Είναι κατάλληλο για παραθαλάσσιες φυτεύσεις, αλλά χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς παγετούς. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους ενώ με το ξύλο του κατασκευάζουν ακόμα και σήμερα γκλίτσες, μπαστούνια ή ραβδιά κι άλλα εργαλεία ή σκεύη. Ο σχινόκαρπος χάρη στην υπόγλυκη γεύση του και την ευχάριστη μυρωδιά του τρώγεται ωμός. Από τον ώριμο σχινόκαρπο έβγαζαν λάδι, το σχινόλαδο, που αποτελούσε ανακουφιστικό φάρμακο για τον πόνο του αυτιού. Καλές γιορτές!
Η πεθερά ζητά να φυτέψω αρωματική θρούμπη για να βάζω στα ψητά. Είναι εύκολο;
Η πεθερά σε τυραννά, μα θα’μαι αποκούμπι, .τις συμβουλές μου θα σου πω, για να φυτέψεις θρούμπη.

 

Η θρούμπη ή θρίμπη είναι αρωματικό ετήσιο ποώδες φυτό που ευδοκιμεί κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, στον ελληνικό χώρο, στην Κρήτη και το συναντούμε κύρια σε ασβεστώδη εδάφη και φρυγανότοπους. Είναι εύκολο καλλιέργεια, ανθίζει λίγο νωρίτερα από την ρίγανη και αποτελεί σημαντικό μελισσοκομικό φυτό. Θέλει δροσερό σχετικά περιβάλλον και έδαφος που να στραγγίζει. Έχει σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες, ροζ ή άσπρα άνθη και καστανούς σπόρους που μυρίζουν ευχάριστα. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο αλλά και με διαίρεση των φυτών. Τα φύλλα του και οι ανθισμένες κορφές των βλαστών χρησιμοποιούνται αποξηραμένα αλλά και φρέσκα ως εξαίρετο μπαχαρικό και αρωματικό στη μαγειρική τόσο σε σαλάτες αλλά και ψητά. Εκτός από τις αρωματικές του ιδιότητες έχει και αρκετές θεραπευτικές καθώς λειτουργεί ως καταπραϋντικό των ρευματικών και αρθριτικών πόνων, διώχνει τις τοξίνες και είναι ευεργετικό στην ουρική αρθρίτιδα και στις πέτρες στα νεφρά. Eπίσης, έχει ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, στην νευρική δυσπεψία, στην γαστρική ατονία, στην αεροφαγία και στους σπασμούς του εντέρου.
Θέλω να πολλαπλασιάσω τριανταφυλλιές με μοσχεύματα. Τι να κάνω;

Αν θέλεις τριανταφυλλιές, να πολλαπλασιάσεις, τις συμβουλές μου άκουσε, φίλε και δε θα χάσεις.

 

Αν και οι περισσότερες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, μπορούν να ριζώσουν σχεδόν σε κάθε ηλικία, τα καλύτερα μοσχεύματα είναι αυτά που παίρνονται από καλοσχηματισμένα νεαρά κλαδιά. Σε ποικιλίες που έχουν επαναλαμβανόμενη ανθοφορία τον χρόνο, επιλέγουμε για μοσχεύματατα κλαδιά που μόλις έχει μαραθεί το άνθος ή κλαδιά που μόλις άρχισε να φαίνεται το χρώμα στο μπουμπούκι τους. Σε ποικιλίες που ανθίζουν μόνο μια φορά, την άνοιξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κλαδιά που τα άνθη τους μαραίνονται και αντίστοιχης ηλικίας κλαδιά που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Καλό είναι τα μοσχεύματα να φέρουν λίγα φύλλα καθώς δημιουργούν σάκχαρα από την φωτοσύνθεση και ορμόνη που βοηθά στην ριζοβολία. Βοηθητικά, πασπαλίζουμε πριν την φύτευση την βάση του μοσχεύματος με ορμόνη ριζοβολίας για ημιξυλώδη μοσχεύματα. Η ορμόνη αυτή γενικά δεν επιταχύνει την ριζοβολία, αλλά αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας καθώς και τον αριθμό ριζών ανά μόσχευμα. Στην Ελλάδα, ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς γίνεται συνήθως το φθινόπωρο αν και τα περισσότερα όμως μοσχεύματα φαίνεται ότι ριζώνουν πιο εύκολα την εποχή της άνοιξης.

 

Τα φυτά στον λαχανόκηπο ζορίζονται λόγω παγετού. Τι να κάνω;

Σαν έρχεται ο παγετός, τα φύκια είναι λύση, το κήπο φίλε ψέκασε, να δεις θ’αναντρανίσει!

 

Ο παγετός έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στα φυτά του κήπου μας καθώς δημιουργείται όταν η θερμοκρασία πέσει κοντά στους 0οC, συχνότερα κατά την περίοδο της νύχτας. Αυτό που ουσιαστικά προκαλεί πρόβλημα κατά τον παγετό είναι ότι όταν το έδαφος έχει τόσο χαμηλή θερμοκρασία το νερό παγώνει και έτσι το φυτό δεν μπορεί να το απορροφήσει με τις ρίζες του. Επηρεάζονται τα κύτταρα του φυτού και μπορεί να σπάσουν τα τοιχώματά τους και να καταστραφούν. Πιο μεγάλο κίνδυνο κατά τον παγετό αντιμετωπίζουν τα λαχανικά, τα μικρά φυτά και οι μικροί θάμνοι και όχι τα βαθιά ριζωμένα δένδρα. Μία πολύ καλή αντιπαγετική θεραπεία είναι το εκχύλισμα φυκιών. Τα φύκια είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία και περιέχουν μεγάλο ποσοστό αμινοξέων, το δομικό υλικό κάθε ζωντανού οργανισμού. Ακόμη περιέχουν αυξίνες, φυσικές ορμόνες που προκαλούν ανάπτυξη και σάκχαρα. Όταν ψεκάζουμε λοιπόν ή ποτίζουμε στις ρίζες των φυτών με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών μειώνεται το σοκ των φυτών λόγω παγετού και σταδιακά επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα