Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα μανταρίνια Ortanique

Tο μανταρίνι “Ortanique” είναι ένα φυσικό tangor, δηλαδή ένα υβρίδιο μεταξύ πορτοκαλιάς και tange rine. Aναφέρεται ότι βρέθηκε στη Τζαμάικα γύρω στο 1920

Τα μανταρίνια αυτά ανήκουν στις όψιμες ποικιλίες εσπεριδοειδών και έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα για τις αγορές της Αγγλίας και της Ρωσίας και καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Κύπρο με το εμπορικό όνομα Μαντόρα και στο Ισραήλ με το εμπορικό όνομα Τοπάζ. Με το εμπορικό όνομα “ORTANIQUE” είναι γνωστά μόνο στην Φλόριντα της Αμερικής. Στην Ελλάδα η ονοματολογία αυτή έχει δημιουργήσει μια σύγχυση στους παραγωγούς και τους φυτωριούχους και νομίζουν ότι η Μαντόρα της Κύπρου είναι μια διαφορετική ποικιλία από την “Ortanique”, ενώ πρόκειται για την ίδια ποικιλία.
Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να επεκτείνεται στο Μαρόκο, στην Ισπανία και την Νότιο Αφρική. Ο αριθμός των σπόρων του κυμαίνεται από 5 – 10 και εξαρτάται από τον βαθμό σταυρογονιμοποίησης που υφίσταται ο οπωρώνας.
Στην Ελλάδα τα “Ortanique” έχουν διαδοθεί στους νομούς Λακωνίας, όπου υπάρχει εξαγωγικός φορέας, και στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας (περιοχή Κατοχής). Οπου είναι οργανωμένο το εμπόριο με τις Ανατολικές χώρες και ο γεωργικός κλήρος είναι μεγάλος και μπορεί να γίνεται συμπίεση του κόστους παραγωγής. Τα τελευταία τρία χρόνια έρχονται έμποροι από τη Ρωσία, Ουκρανία κ.λπ και αγοράζουν τους μήνες Ιανουάριο ,Φεβρουάριο τα “Οrtanique” μαζί με τα Νόβα από 35 μέχρι 40 λεπτά. Στα Χανιά η διάδοση των μανταρινιών “Ortanique” είχε αρχίσει από το 1975 από μικρούς παραγωγούς, όμως η μικρή ποσότητα που παράγουν κάνει πολύ δύσκολη την συνεννόηση τους για τη δημιουργία και προπαντός τη λειτουργία αποτελεσματικής συνεταιριστικής οργάνωσης που θα αναλάβει την εμπορία του μανταρινιού αυτού για λογαριασμό τους, ίσως η ΒΙΟΧΥΜ θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση με την παρασκευή εξαιρετικής ποιότητα χυμούς.
Τα μανταρίνια “Ortanique” έχουν μερικά πλεονεκτήματα, όπως μεγάλο μέγεθος,αντοχή στις μεταφορές και καλή μετασυλλεκτική συμπεριφορά , βέβαια σε σύγκριση με τα όψιμα “Ενκορ” είναι λιγότερο νόστιμα και λιγότερο γλυκά,όμως δεν έχουν τα μεγάλα μειονεκτήματα των Ενκόρ που είναι το σκάσιμο και οι κηλιδώσεις. Ενα άλλο πλεονέκτημα της “Ortanique” είναι οτι δεν έχουν μια μόνο μορφή χρήσης δηλαδή μόνο σαν νωπό φρούτο όπως συμβαίνει με τις κλημεντινες η’ τα Νόβα. Το “Ortanique” μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην μεταποίησή για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας χυμών οι οποίοι είναι ιδιαίτερα γευστικοί με σπουδαίες διαιτητικές ιδιότητες, ιδιαίτερα οι Αγγλίδες νοικοκυρές τα αγοράζουν γιαυτό τον λόγο.
Μεγάλο πρόβλημα στην Κύπρο είναι η ευαισθησία των δέντρων στην ασθένεια “Μal Nero” που οφείλεται στον μύκητα “Phoma tracheiphilla” και μια δυστροπία στον ρυθμό παραγωγικότητας του που αντιμετωπίζεται με ψεκασμούς με γιβεριλικό οξύ την περίοδο της άνθησης ή με την χαραγή των κυρίων βραχιόνων ασθένεια Μal Nero είναι περισσότερο ευαίσθητα τα μανταρίνια Minneola και Fortuna .
Από όλα τα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί την καλύτερη παραγωγικότητα και ποιότητα για τα “Οrtanique” τη δίδει το υποκείμενο Carrizo citrange το οποίο αυξάνει και τα ποσοστά σακχάρου.

Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης
Ειδικός Εσπεριδοειδών


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

5 Comments

  1. Καλημερα!εχω 200 δεντρα ορτανικ.το χωμα ειναι αμουσα,το χωραφι ειναι στην ακρη στο ποταμι(Αχελωος)ειναι 6 χρονων !Επειδη στη περιοχημας ειναι λιγα χρονια οι γεωπονοι δεν ασχολουνται ιδιαιτερα με το προιον κ αυτο εχει ως αποτελεσμα να μην μπορουν να δωσουν συμβουλες που χρειαζομε,εστω και για τα βασικα δηλαδη πως και ποτε κλαδευουμε,λιπαινουμε,ποτιζουμε!Μηπως μπορειτε να μου γραψετε ενα χρονικο προγραμα ποτε να κανω αυτα που πρεπει!!!!Ευχαριστω περιμενω νεα σας

  2. Αγαπητέ Γιώργο από την Κατοχή.

    Είτε απευθύνεσαι σε λάθος μαγαζί, διότι γεωπόνος δεν μπορεί να είναι και να μην ξέρει να σου πει ποτέ να κλαδεψεις να λιπανεις και να ποτίσεις ορτανικ, είτε είσαι παράξενος, είτε τζαμπατζης.
    Φιλικά και χωρίς παρεξήγηση
    Γεωπόνος της περιοχής Μεσολογγιου

  3. Κύριε Γεωπόνε ο γιος μου πληρώνει τα τελευταία χρόνια 50αρικα κάθε φορά που πάει κάποιος στο χωράφι για κάποια διάγνωση.Να σας πω τι διαπιστώσα….το χωράφι με τα πορτοκάλια ήταν γεμάτο σαλιγκάρια…το ίδιο με τα 20 στρέμματα νόβα.Του είπε να ψεκάσει με γιβερλινη…το οποίο έμαθα στα ιεκ από γεωπόνο κάνουν την παραγωγή όψιμη! Οπότε μην παίρνετε τον Γιώργο από τα μούτρα και λέτε ότι είναι Τσαμπάζης!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα