Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα “Λιοντάρια” και τα ενετικά… φλοτέρ

Οτι μας έχουν πάρει “φαλάγγι” οι Ρεθυμνιώτες με τα έργα που ομορφαίνουν την πόλη τους τα τελευταία χρόνια το έχουμε επισημάνει πολλές φορές. Σήμερα όμως, η είδηση έρχεται από το Ηράκλειο για να μας προβληματίσει και να δείξει πόσο πίσω μένουμε εδώ.

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι ο Δήμος Ηρακλείου κατέθεσε προς έγκριση στην Εφορεία Αρχαιοτήτων μελέτη για την εκ νέου υδροδότηση της κρήνης Μοροζίνι -του μνημείου του Ηρακλείου γνωστότερου ως “Λιοντάρια”.

Μελέτη που, όπως ανακοινώθηκε, εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων προβλέπει τροφοδοσία νερού από το Φράγμα Αποσελέμη, το οποίο πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για μία τέτοια λειτουργία. Επίσης, εξασφαλίζεται ο επαρκής καθαρισμός του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου, ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο και να πραγματοποιείται συνεχής έλεγχος, παρακολούθηση καθώς και καθαρισμός της κρήνης.

Οι Ηρακλειώτες, λοιπόν, κρατούν “ζωντανό” το μνημείο – σημείο αναφοράς της πόλης τους. Το σιντριβάνι που όλοι όσοι περάσουν από το Ηράκλειο γνωρίζουν. Το σιντριβάνι στο οποίο όλοι δίνουν ραντεβού.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, κατηφορίζουμε… την οδό Χάληδων και φτάνουμε στον “κατήφορο” της εικόνας του δικού μας σιντριβανιού. Εκεί που κάποτε δέσποζε το ενετικό σιντριβάνι διακοσμημένο με λεοντοκεφαλές και οικόσημα της ενετοκρατίας. Στο κέντρο της τότε πλατείας “Μαυροβουνίων”.  Το σιντριβάνι αυτό, λοιπόν, παραμένει στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων.

Αντί λοιπόν να έχουμε το γνήσιο σιντριβάνι στη θέση του ή έστω ένα αντίγραφό του, θαυμάζουμε… το παντελώς ξένο με τον περιβάλλοντα χώρο σιντριβάνι που τοποθετήθηκε στο σημείο επί δημαρχίας Βιρβιδάκη. Με φλοτέρ ή χωρίς, το συγκεκριμένο σιντριβάνι εκτός από αντιαισθητικό λειτουργεί είτε ως βούρκος… είτε ως κάδος απορριμμάτων, όταν είναι άδειο από νερό, όπως παρέμενε μέχρι χθες.

Αυτά τα πράγματα, που για τις Δημοτικές Αρχές των τελευταίων ετών μοιάζουν ίσως ανούσια, αποδεικνύουν τη διαχρονική αδιαφορία για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ακούμε λόγια πολλά για τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο και προσπαθούμε να προσελκύσουμε τουρίστες με ποιον τρόπο; Με τα βενετσιάνικα… φλοτέρ;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα