Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα καταφύγια στα Λευκά Όρη

Στο πρόγραμμα “Κρητών Έργα” που παρουσιάζει ο καταξιωμένος Γιώργος Βιτώρος στην Νέα Τηλεόραση και, σ’ αυτό που μου έκανε την τιμή να ασχοληθεί με το πρόσωπό μου, ανέφερε και για την συμβολή μου στο φτιάξιμο των καταφυγίων στα Λευκά Όρη. Επειδή δεν θα ήθελα να παρεξηγηθώ πως ισχυρίζομαι ότι βοήθησα σε όλα τα καταφύγια βρίσκω και την ευκαιρία να αναφερθώ σε αυτά.
O  Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων είναι ο μοναδικός από ογδόντα συλλόγους στην Ελλάδα που διαθέτει τέσσερα καταφύγια στα βουνά στολίδια των Χανίων και των Λευκών Ορέων.
Και τώρα στο ιστορικό των: Προπολεμικά οι ορειβάτες είχαν κάποιο είδος καταφυγίου, καλύβα την έλεγαν, στον Σταύρο Ακρωτηρίου όπου έφθαναν Σαββατοκύριακα με τα πόδια.
Το 1953 παραχωρήθηκε το αγροτόσπιτο του Μάντακα σε μια γωνία του Ομαλού που διασκευάστηκε για καταφύγιο για πέντε χρονιά.
Το πρώτο καταφύγιο στην Κρήτη, και πρώτο μεταπολεμικά στην Ελλάδα, είναι αυτό στο Βόλικα Κεραμειών. Φτιάχτηκε με πρωτοβουλία των αείμνηστων Νίκου Παπαδάκη, δικηγόρου και προέδρου τότε του συλλόγου, με τον Νίκο Ζωφάκη με ίδιους πόρους και της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού και καθοριστική συμβολή του Ναυστάθμου Κρήτης. Τα υλικά μεταφερόταν με ζώα από το Κατοχώρι Κεραμειών και από εκεί πεζοπόρησαν οι πολυπληθείς άνθρωποι που συμμετείχαν στα εγκαίνια που πραγματοποίησε το 1958 ο γεν. γραμμ. αθλητισμού Βήχος. Θέσεις ύπνου 30, υψόμετρο 1.400μ.
Το καταφύγιο Καλλέργη, σε υψόμετρο 1.680 μέτρα πάνω από το οροπέδιο Ομαλού και το φαράγγι Σαμαριάς εγκαινιάσθηκε με συμμέτοχη πλήθους κόσμου και των αρχών τον Οκτώβριο του 1970 και φτιάχτηκε με ενίσχυση της Γεν. Γραμματείας Αθλητισμού και του EOT. Εκεί μόνο ασχολήθηκα για δυο ολόκληρα χρόνια με καθοριστική βοήθεια του Χρήστου Χουλιόπουλου. Θέσεις ύπνου 50 ανοιχτό Σαββατοκύριακα, Καλοκαίρι και Χειμώνα.
Καταφύγιο Σβουριχτής – Χουλιόπουλου. Φτιάχτηκε σε υψόμετρο σχεδόν 2.000 μέτρα με ιδέα σχεδίασμα και προσωπική εργασία του Χρήστου Χουλιόπουλου που για ένα μήνα, παρά το ότι δεν ήταν νέος, παρέμεινε εκεί για εργασία και επίβλεψη και με οικονομική ενίσχυση της Γεν. Γρ. Αθλητισμού. Τα περισσότερα προκατασκευασμένα μέρη του μεταφέρθηκαν με δίχτυ Ελικοπτέρου της Ολυμπιακής από Γούρνες Αποκορώνου και που το κόστος μεταφοράς ήταν τότε έξι εκατομμύρια δρχ. Θέσεις ύπνου 22.
Καταφύγιο Ταύρης: Σε υψόμετρο 1200 μέτρων πάνω από Αμμουδάρι Ασκύφου σε μεγάλης έκτασης χώρο που παραχώρησε ο αείμνηστος Ασκυφιώτης Χρήστος Χριστοδουλάκης και ενίσχυση της Γεν. Γραμμ. Αθλητισμού καθοριστικά στην αρχή από τον τότε Γ. Γραμματέα Σήφη Βαλυράκη και στη συνεχεία από τον Γ. Γραμματέα Κυριάκο Βιρβιδάκη. Διώροφο με υπόγειο και θέσεις ύπνου 45 πολύ μεγάλο δε καθιστικό με τζάκι. Τα δυο τελευταία καταφύγια εγκαινιάσθηκαν Οκτώβρη του 1992 από τον Κυριάκο Βιρβιδάκη, αυτό δε της Σβουριχτής με ιερουργία του αλησμόνητου Γιώργη Χιωτάκη. Καθοριστική η συμβολή και στο καταφύγιο Ταύρης με ιδέες προσωπική εργασία και δαπάνη καλύψεως του εσωτερικού με ξύλο και αλλαγής κουφωμάτων του Χρήστου Χουλιόπουλου.
Λόγω της μεγάλης ανάγκης διαρκούς συντήρησης εξαίτιας υψομέτρου και καιρικών συνθηκών τα διοικ. συμβούλια των τελευταίων 15 χρόνων με θαυμαστή προσπάθεια και επίτευξη ενισχύσεων από προγράμματα κλπ. και με προσωπική εξουθενωτική εργασία των μελών των Δ.Σ. και άλλων του Συλλόγου ανακατασκευάσθηκαν εν μέρει το καταφύγιο Βόλικα και αυτό του Καλλέργη αναστηλώθηκε δε καταρρεύσας τοίχος στης Σβουριχτής.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουνα στην καθοριστική συμβολή για προβολή, ανάπτυξη και κατασκευαστικά με σοβαρές δαπάνες για σαράντα χρονιά του γνωστού σε όλους, και πολύ αγαπητού Ζοζέφ (Σήφη του Αυστριακού) για το καταφύγιο Καλλέργη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα