Μουσείο Τυπογραφείας

Τα χαρακτηριστικά της Aνοιξης

1Άνοιξη καιρού, η μεγαλειώδης αναγέννηση της Φύσης και η Ανθρώπινη ψυχική ανάταση Aνοιξη. Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου αναμένεται να κάνει θριαμβευτικά την είσοδο της από αύριο, Δευτέρα 20 Μαρτίου,  με την Εαρινή ισημερία στην οποία εισέρχεται η Γη κατά την μόνιμη και σταθερή περιφορά της γύρω από τον ‘Ήλιο.

Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η Φθινοπωρινή ισημερία η νύκτα υπερτερούσε χρονικά της ημέρας, στερώντας μας μεγάλες ποσότητες ακτινοβολίας που είχαν ως αποτέλεσμα την ψύξη της ατμόσφαιρας με συνεπακόλουθο τη δημιουργία καιρικών συστημάτων που προκαλούσαν τις βροχές και τα χιόνια σε ολόκληρο το Βόρειο ημισφαίριο. Διαδικασία αναγκαία και πολύτιμη γιατί μας εξασφάλισε γενναιόδωρα,  για το τρέχον έτος και ιδιαίτερα στην Κρήτη μας, ικανά αποθέματα υδάτινου πλούτου.

Η Εαρινή ισημερία σηματοδοτεί την αλλαγή σκυτάλης, η ημέρα θα υπερτερεί πλέον της νύκτας, προσφέροντας μας πλουσιοπάροχα ηλιακή ακτινοβολία που είναι πηγή ζωής για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων των ζώντων οργανισμών.  Η φύση αναγεννάτε, στολίζεται, ομορφαίνει,  χαρίζοντας μας μαγευτικές εικόνες, ιδιαίτερα μέσα από την καθαρότητα της ατμόσφαιρας που είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό της ανοιξιάτικης περιόδου. Ο άνθρωπος ξεφεύγει από το χειμερινό λήθαργο και εισέρχεται σε μία ψυχική ανάταση, αναβιώνει μέσα του την αρχέγονη αναζήτηση της κατάκτησης και του νέου, ενώ ταυτόχρονα αναδύονται μέσα του πλήθος από επιθυμίες. Απολαμβάνει  τον όμορφο καιρό και όλη αυτή την αναδημιουργική διεργασία του φυσικού του περιβάλλοντος.

Και όλα αυτά μέσα σε ένα αέναο (παντοτινό) ευλογημένο φυσικό κύκλο που δεν θα αλλάξει ποτέ, όσο τουλάχιστον η Γη …γυρίζει. Ο αέναος κύκλος του φωτός σηματοδοτεί και χαρακτηρίζει τις εποχές κάθε έτους σε ένα μεγαλειώδη σημειολογικό κύκλο της ζωής  :

• Άνοιξη : Ζωή, αναγέννηση, αναδημιουργία, επιθυμίες.

•Καλοκαίρι : Η χαρά της ζωής, Ευημερία της φύσης, ευκαιρίες για απολαύσεις.

•Φθινόπωρο : Ωριμότητα,  προετοιμασία της φύσης για μία προσωρινή παύση, ηπιότητα.

•Χειμώνας : Λήθαργο, χειμερία νάρκη, ελπίδα και προσμονή για την αναγέννηση … για τη νέα  Άνοιξη.

Ο καιρός είναι συνακόλουθος της εποχής που βιώνει η Γη αλλάζοντας τα χαρακτηριστικά του. Την Άνοιξη το κλίμα, οι εναλλαγές της θερμοκρασίας και τα εποχιακά φαινόμενα βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία προσφέροντας μοναδικές καιρικές συνθήκες.

Ένα επίσης χαρακτηριστικό της άνοιξης είναι η αστάθεια, το πόσο δηλαδή ευμετάβλητος είναι ο καιρός, καθώς οι ζεστοί και υγροί άνεμοι από τα νότια προσπαθούν ν’ απομακρύνουν τις ψυχρές αέριες μάζες που έχουν εδραιωθεί στην ατμόσφαιρά μας από την χειμερινή περίοδο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην θάλασσα επίσης, όπου ζεστά θαλάσσια ρεύματα μετακινούνται προς τις ακτές σε μια προσπάθεια, σταδιακά να ανέβει και εκεί η θερμοκρασία των νερών.

*Μετεωρολόγος, MSc

http://www.meteocrete.gr/

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.