Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύστημα πρόβλεψης πλημμυρών από το Πολυτεχνείο Κρήτης

Πιλοτική εφαρμογή στον Σταλό

 

Με πιλοτική περιοχή τον Σταλό, τα Χανιά συμμετέχουν σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων!

Συγκεκριμένα, στον Ανω Σταλό έχει τοποθετηθεί από το Πολυτεχνείο Κρήτης μετεωρολογικός σταθμός ο οποίος έχει συνδεθεί με την υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και σε πραγματικό χρόνο μεταδίδει δεδομένα για την κατάσταση των βροχοπτώσεων και το ύψος του νερού σε ρέμα της περιοχής. Δύο ακόμη σταθμοί έχουν εγκατασταθεί στη Μυτιλήνη ο ένας και στη Λεμεσό της Κύπρου ο άλλος, καθώς οι δύο αυτές περιοχές συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα με την ονομασία: ERMIS-F.
Οι φορείς που συμμετέχουν στην ομάδα του ERMIS-F αναπτύσσοντας το σύστημα πληροφόρησης, προφύλαξης, πρόβλεψης και διαχείρισης κινδύνων φυσικών καταστροφών με εστίαση τις πλημμύρες, είναι: το Ινστιτούτο Κύπρου, ο Δήμος Χανίων, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η Διεύθυνση Υδάτων Βορείου Αιγαίου και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας.
Το σύστημα αυτό παρουσιάστηκε χθες σε εργαστήριο εκπαίδευσης και χρήσης (workshop στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.
Οπως εξήγησε η υπεύθυνη επικοινωνίας για την διαδικτυακή υπηρεσία περιβαλλοντικών κινδύνων ERMIS-F, Κρυσταλλία Δρυστέλλα, οι τρεις περιοχές που αναπτύχθηκε το σύστημα είναι ο Ανω Σταλός, η Καλλονή της Λέσβου και η Λεμεσός της Κύπρου.
Η ίδια υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και με την ολοκλήρωσή του θα παραδοθεί «στους φορείς που θέλουν να το τρέξουν».
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν από το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Εργαστήριο Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος με υπεύθυνο τον καθηγητή Γιώργο Καρατζά, ο διδάκτορας Γιάννης Τριχάκης, η υποψήφια διδάκτορας Χριστίνα Στυλιανουδάκη και ο υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Χρήστος Γκούμας.
Οπως είπε στα “Χ.ν.” ο κ. Γκούμας, το Πολυτεχνείο «έχει εγκαταστήσει μετεωρολογικό σταθμό στον Ανω Σταλό που είναι στην αρχή της λεκάνης απορροής και έναν σταθμό μέτρησης στάθμης στο ρέμα που μελετάμε, κάτω στην παραλία. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια συσχέτιση μεταξύ της βροχόπτωσης και της στάθμης του ποταμού (ρέματος), έτσι ώστε με την αυξημένη βροχή να μπορουμε να προβλέψουμε κατά πόσο θα ανέβει η στάθμη του ποταμού και κατά πόσο θα υπάρχει κίνδυνος πλημμύρας στο συγκεκριμένο σημείο».

 

info: Η Υπηρεσία: ERMIS-F είναι διαθέσιμη προς όλους τους πολίτες μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://ermis-f.eu/
Οι εφαρμογές που διαθέτει είναι: Πλημμυρικοί Χάρτες, Γεωπύλη, κοινωνική δικτύωση κ.α.
Η εγγραφή στην υπηρεσία παρέχει για τους χρήστες επιπλέον δυνατότητες.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα