Μουσείο Τυπογραφείας

Σύριζα – Προοδευτική Συμμαχία

Στη σύσκεψη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε, για ν’ αποφευχθεί η εσωστρέφεια μεταξύ της ομάδας των Προεδρικών και της τάσης “53+”, συμβιβάστηκαν, να επέλθει προσωρινή νηνεμία, εν όψει της συνεδρίασης της Κ.Ε. τούτο το Σαββατοκύριακο.
Ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει πρόταση, να προστεθεί δίπλα στο όνομα του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ η φράση “Προοδευτική Συμμαχία”, που θα επικυρωθεί στο 3ο Συνέδριο. Οι συζητήσεις του προσυνεδρίου θ’ αρχίσουν μετά την ορκωμοσία της Π.τ.Δ. κας Σακελλαροπούλου, (13-3-20) όπου θα γίνει προσπάθεια, να μην δυσαρεστηθούν οι της “Προοδευτικής Συμμαχίας” απ’ την οποίαν θα προέρχεται το 1/5 εκ των 251 μελών της νέας Κ.Ε.
Ο μετασχηματισμός του κόμματος σε “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, προϋποθετει απαντήσεις σε ερωτήματα, ποιοι είμαστε, τι κάναμε, τι θέλουμε, οι οποίες θα υπηρετούν μελλοντικό στόχο την ανάδειξη ενός συγχρόνου κεντροαριστερού κόμματος. Το δύσκολο είναι, να δείξουν ότι το κόμμα υπό τη νέα διευρυμένη ονομασία θ’ αποτελεί υπόδειγμα κατάλληλο να προωθήσει πολιτική με καινούργιες δομές σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής.
Στην Πολιτική Γραμματεία συζητήθηκε το “κείμενο απολογισμού” των Δραγασάκη, Μπαλτά και Δρίτσα για τα αίτια της ιουλιανής ήττας και το μέλλον του κόμματος. Στο κείμενο το οποίον μέχρι το Συνέδριο μπορεί να υποστεί αλλαγές, όσοι το διάβασαν αποφαίνονται, αν και γίνεται έντιμη αυτοκριτική, ότι βασικός υπεύθυνος των όσων ακολούθησαν το α’ εξάμηνο της διακυβέρνησης είναι ο τότε Υπ. Οικ/κών. Τότε συνέβησαν “λάθη συλλογικά”, ανοίγονταν μέτωπα, όπου δεν χρειάζονταν, υπερεκτιμείτο η πλειοψηφική ισχύς και υποτιμάτο η ανάγκη να εκτιμάται λεπτομερώς κάθε δουλειά, ενώ υποβαθμίζετο το πολιτικό έργο με “καβγά μεταξύ αφηρημένων ιδεών”. Δεν επερρίπτοντο ευθύνες σε πρόσωπα αλλά θεωρείται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών νομοτελειακά «ήταν αναμενόμενο να συμβεί» υπό το βάρος των συγκυριών της περιόδου.
Τώρα οι υπάρχουσες εύθραυστες ισορροπίες στο κόμμα, πιθανόν να δημιουργήσουν αντιδράσεις στην Κ.Ε., η οποία, καλείται να ηρεμήσει τα πράγματα στην παρούσα φάση, για να μην συγκρουσθούν οι υφιστάμενες μέσα στην παράταξη ιδεολογικές κατευθύνσεις. Διότι είναι δεδομένες οι αντιδράσεις καθώς το “βαθύ κόμμα” θεωρεί, ότι θ’ αλλοιωθεί η φυσιογνωμία του και θα χάσει μερίδιο της επιρροής του απ’ τα “πασοκογενή” στοιχεία, σε αντίθεση με τη θεωρία του κ. Τσίπρα ότι «τα κόμματα, που δεν αλλάζουν, πεθαίνουν».
Οι “πασοκογενείς” θέλουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Η ομάδα “53+”, είναι αντίθετη να γίνει σοσιαλδημοκρατικός ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμπειρα στελέχη απ’ το ΠΑΣΟΚ που Συριζοποιήθηκαν βλέπουν, ότι οι γηγενείς Συριζαίοι δεν είναι διατεθειμένοι να τους αποδεχθούν ισότιμα στο πολιτικό παιχνίδι και υποδεικνύουν στον κ. Τσίπρα, να διευθετήσει το ζήτημα διοργανώνοντας ένα πολιτικό πλαίσιο, για να καλύψει τον αριστερό χώρο, που έχει κατά νουν.
Πίσω απ’ τις διαβουλεύσεις για το όνομα και τον νέο προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται η προσπάθεια, ο κ. Τσίπρας να ελέγξει τα πράγματα, γι’ αυτό ζήτησε απ’ τον επικεφαλής της κίνησης “53+” κ. Τσακαλώτο, ο οποίος με το κόκκινο σακίδιο στην πλάτη πήγε στην Κουμουνδούρου μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, να προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών αποφυγής εμφύλιοπολεμικών συγκρούσεων, που έχουν αντίκτυπο στους ψηφοφόρους και αφήνουν αρνητικές εντυπώσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.