Μουσείο Τυπογραφείας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για κορωνοϊό στα Χανιά

» 275 τεστ καθημερινά στο αεροδρόμιο Χανίων

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι για κορωνοϊό στους επιβάτες διεθνών πτήσεων που προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Χανίων.

Kαθημερινά διενεργούνται 275 τεστ στο “Δασκαλογιάννης” με τα Χανιά, μετά τα δύο εισερχόμενα κρούσματα που αποκάλυψαν χθες τα “Χανιώτικα νέα”, να έχουν αλλάξει κατηγορία στον χάρτη του ΕΟΔΥ και να εμφανίζονται με “πράσινο” χρώμα αντί για άσπρο.
Δηλαδή, εντάσσονται πλέον στην κατηγορία των περιφερειακών ενοτήτων που έχουν καταγράψει 5-9 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.
Πάντως, σε επίπεδο Χανίων, τόσο ο αριθμός των δύο κρουσμάτων σε πάνω από 2.000 ελέγχους, όσο και η κλινική τους εικόνα, δεν εμπνέει ανησυχία σύμφωνα με υγειονομικούς.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται υπό την εποπτεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (ΥΠΕ), ο επιδημιολογικός έλεγχος κορωνοϊού στους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία των «Χ.ν.» μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 18 θετικά τεστ σε 4.880 δείγματα που έχουν ληφθεί από εργαζομένους στα Νοσοκομεία της Κρήτης και σε όλες τις δομές υγείας.

ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ ΤΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ
Τα δείγματα που λαμβάνονται στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου, στέλνονται προς επεξεργασία στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ. Όπως ανέφερε στα «Χ.ν» ο καθηγητής κλινικής ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπεύθυνος του εργαστηρίου, κ. Γιώργος Σουρβίνος, το εργαστήριο έχει πλέον την δυνατότητα να επεξεργάζεται 1.100 δείγματα την ημέρα (275 από Χανιά και 825 από Ηράκλειο) και να δίνει αποτελέσματα εντός 24 ωρών.
Τα αποτελέσματα κοινοποιούνται στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, η οποία έχει πάρει εξολοκλήρου “πάνω της” τη διαδικασία εντοπισμού των θετικών κρουσμάτων, βάσει της φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) που έχουν συμπληρώσει οι επιβάτες διεθνών πτήσεων, πριν την άφιξή τους στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, τα περιστατικά αξιολογούνται και αναλόγως παραπέμπονται είτε στα νοσοκομεία αναφοράς για κορωνοϊό, είτε στα ξενοδοχεία καραντίνας ή τους δίνεται οδηγία να παραμένουν σε κατ’οίκον καραντίνα στην περίπτωση που έχουν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας εντός Κρήτης και δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα.
Παράλληλα, συνεχίζεται η διενέργεια μοριακών τεστ από τις οκτώ Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που λειτουργούν στην Κρήτη ενώ στόχος είναι το επόμενο διάστημα ο αριθμός τους να φτάσει τις 28 σε όλο το νησί.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ
ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ
Σχετικά με τον επιδημιολογικό έλεγχο κορωνοϊού στους επαγγελματίες υγείας, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Τα τεστ αντισωμάτων δεν ανιχνεύουν ενεργά κρούσματα αλλά άτομα που κάποια στιγμή στο παρελθόν έχουν εκτεθεί στο ιό ακόμα και εάν δεν παρουσίασαν συμπτώματα.
Στη μελέτη συμμετέχει το σύνολο των επαγγελματιών που παρέχουν υπηρεσίες σε δημόσιες δομές υγείας και ψυχικής υγείας, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (μόνιμοι, αποσπασμένοι, ΙΔΟΧ, υπηρεσίες ασφαλείας, καθαριότητας κ.α.), συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ και των φαρμακείων του ΕΟΠΠΥ που λειτουργούν στην Περιφέρεια Κρήτης.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Στο μεταξύ, με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τις μονάδες και τους φορείς υγείας του νησιού για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της πανδημίας COVID-19. Παράλληλα ενισχύεται το πρόγραμμα για αγορά εξοπλισμού για όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης με χρηματοδότηση που μπορεί να ανέλθει έως τα 20 εκ. ευρώ μετά από σχετική εισήγηση της 7ης ΥΠΕ και των δημόσιων νοσοκομείων.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των 20 εκ. ευρώ περιλαμβάνει την ενίσχυση των Δημοσίων Νοσοκομείων της Περιφέρειας, των Πανεπιστημιακών και Στρατιωτικών Νοσοκομείων, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δομών και μονάδων υγείας αρμοδιότητας των Υγειονομικών Περιφερειών, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΠΠΥ, με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, βοηθητικό, και υποστηρικτικό της λειτουργίας λοιπό ανθρώπινο δυναμικό.

Ενημέρωση στον Δήμο Πλατανιά
για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Στο μεταξύ, ενημέρωση σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν τα τουριστικά καταλύματα και τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης στο Δήμο Πλατανιά, πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο Βουλκολιών, από τον Δήμο Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Σύλλογο Επιχειρηματιών και Καταστηματαρχών Δήμου Πλατανιά “Ιάρδανο”, την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων και την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων”΄Απτερα”. Την εκδήλωση συντόνισε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Τουρισμού, Πέτρος Μαρινάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης. Ομιλητές ήταν οι Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης, Δημήτρηας Νικολακάκης Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Χανίων, Σταυρούλα Μαρακάκη, Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Από τους ομιλητές τονίστηκε η επιμελής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ορθή διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την καλή εικόνα της χώρας μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες ενώ στο τέλος τέθηκαν ερωτήσεις.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.