Μουσείο Τυπογραφείας

…Συμπαράσταση…

Αντιγράφω, ως έχει
«Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ να καταστρέψει 52 στόχους, όπου υπάρχουν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι αντιπροσωπευτικά της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράν».
Σε ανακοίνωση του ο Σ.Ε.Α. επισημαίνει:
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ωμές αυτές δηλώσεις, οι οποίες, σε περίπτωση που υλοποιηθούν, αποτελούν έγκλημα πολέμου που αφορά όλη την ανθρωπότητα. Απειλεί όπως αυτές φανερώνουν πλήρη άγνοια διεθνών συνθηκών, όπως για παράδειγμα τη Σύμβαση της Χάγης (1954), για την προστασία πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύρραξης».
Υπενθυμίζει δε ότι: «Η περιοχή του σημερινού Ιράν (Περσία έως το 1935) κατοικείται από την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή (50.000 έτη πριν από σήμερα), ενώ ήδη από τη 10η χιλιετηρίδα π.Χ. (Αρχαιότερη Νεολιθική) γνώρισε μεγάλη άνθιση. Γνωστές είναι και οι μεγάλες αυτοκρατορίες που άκμασαν ήδη από την πρώτη χιλιετία π.Χ. όπως των Αχαιμενιδών, με πρωτεύουσα τη μνημειώδη Περσέπολη (550 – 330 π.Χ.), το “Διαμάντι της Ερήμου”, των Σασσανιδών και των Πάρθων, αφήνοντας πολύτιμα δείγματα του υλικού τους πολιτισμού.
Από την περίοδο του Ισλάμ, σώζονται εξαιρετικής τέχνης μνημεία και πόλεις”.
Ο Σ.Ε.Α. δηλώνει πως στέκεται στο πλάι των αρχαιολόγων της Ιρανικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και ενώνει τη φωνή του με την UNESCO, το ICOM, το ICOMOS, τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής αλλά και επιστημονικούς φορείς διεθνούς εμβέλειας, όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας και η Αμερικανική Ανθρωπιστική Eνωση…».

Από ημερήσιο μεγάλο Αθηναϊκό φύλλο…
Πέμπτη 9/1/2020

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.