Μουσείο Τυπογραφείας

Σύλλογος “Ακαπνίστας”: «Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο κύριε Δήμαρχε;»

  • Ευαγγελίστρια - μουτζουρωμένη πινακίδα
  • Δημοτικός Κήπος - αόρατη η πινακίδα από την πίσω είσοδο
  • Αμπεριά - «κρυμμένη» κάτω από την ελιά, δεκάδες μέτρα από την παιδική χαρά

Για κοροϊδία του δημάρχου Χανίων κάνει λόγο ο Σύλλογος “ΑΚΑΠΝΙΣΤΑΣ”, αναφορικά με την τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης περί απαγόρευση καπνίσματος σε παιδικές χαρές.

Ο Σύλλογος παραθέτει τα γεγονότα από την επικοινωνία του με τον Δήμο και γνωστοποιεί πως «η επόμενη ενέργεια που μας απομένει είναι η υποβολή (με βαριά καρδιά ομολογούμε) μιας επίσημης, τεκμηριωμένης καταγγελίας στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές».

Αναλυτικά στην ανακοίνωση που υπογράφουν εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου ο πρόεδρος Δημήτρης Κοτζαμπασάκης και ο Γραμματέας Παναγιώτης Αλεβαντής, αναφέρονται τα εξής:

  1. «Στις 17 Νοεμβρίου 2019, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, 16 εθελοντές συγκέντρωσαν μέσα σε μιάμιση ώρα, πάνω από 6.000 αποτσίγαρα από την Πύλη της Άμμου μέχρι τον Δημοτικό Κήπο. Μετά από πολλές προσπάθειες, τα παραδώσαμε στις 15 Ιανουαρίου 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας σε γραπτό υπόμνημά μας:

α) το πρόβλημα των αποτσίγαρων στην πόλη, ιδίως στις παιδικές χαρές, και

β) τη σήμανση της απαγόρευσης του καπνίσματος στις παιδικές χαρές του Δήμου, κάτι που είχε επισημανθεί και στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, σήμανση η οποία, από τις 15 Δεκεμβρίου 2019, είχε καταστεί υποχρεωτική στο πλαίσιο της εφαρμογής της νέας αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

  1. Ο δήμαρχος και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι μας κατηγόρησαν τότε ότι κάναμε «κάποια παράσταση» και ότι άδικα «προσβάλαμε» στελέχη του δήμου όταν αναφέραμε σε έγγραφό μας προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο1, ότι «ίσως να μην διάβασαν καν τις επιστολές» μας. Μάλιστα, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι επέδειξαν μακέτες από τις σχετικές πινακίδες των οποίων, όπως είπαν, η εγκατάσταση είχε ήδη αρχίσει ή θα άρχιζε μέσα σε λίγες μέρες2.

  2. Στις αρχές Αυγούστου μέλη μας διαπίστωσαν ότι στις περισσότερες παιδικές χαρές ΔΕΝ έχουν εγκατασταθεί πινακίδες. Από τις 5 που είχαν εγκατασταθεί οι δύο έχουν μουτζουρωθεί με γκράφιτι ενώ σχεδόν όλες έχουν μπει σε θέσεις που δεν είναι άμεσα ορατές στο κοινό. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι οι αρμόδιοι σίγουρα «δεν διάβασαν τις επιστολές μας» αφού σε αυτές προτείναμε μεγαλύτερες πινακίδες με επικάλυψη αντιγράφιτι (σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας). Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι στις παιδικές χαρές που επισκεφτήκαμε υπήρχαν αποτσίγαρα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

  3. Δεδομένου ότι οι αρμόδιοι δεν απάντησαν ποτέ εγγράφως στις πρωτοκολλημένες επιστολές μας, ενώ όταν επικοινωνήσαμε μαζί τους τηλεφωνικά μας είπαν «να περιμένουμε στο ακουστικό μας την απάντησή», θεωρούμε ότι η επόμενη ενέργεια που μας απομένει είναι η υποβολή (με βαριά καρδιά ομολογούμε) μιας επίσημης, τεκμηριωμένης καταγγελίας στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές».

Ο Σύλλογος «Ακαπνίστας»

Σκοποί του Συλλόγου είναι:

α) η ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις ολέθριες συνέπειες του καπνίσματος,

β) η ενημέρωση των μη καπνιζόντων για τα δικαιώματά τους στον καθαρό αέρα, και

γ) η δραστηριοποίηση όλων για την, κατά προτεραιότητα, προστασία από το παθητικό κάπνισμα των πλέον ευάλωτων ομάδων (ανήλικοι, αλλεργικοί, καρδιοπαθείς, έγκυες, ασθματικοί κλπ.).

Δεν εχθρευόμαστε τους καπνιστές αλλά τον βλαβερό καπνό και τα αποτσίγαρα που αφήνουν στο διάβα τους οι – αντικοινωνικοί κυρίως – καπνιστές επιβαρύνοντας τους ανυπεράσπιστους παθητικούς καπνιστές και θέτοντας σε κίνδυνο βρέφη, νήπια, ζώα, πουλιά και ψάρια.

1 Βλ. το έγγραφο που στείλαμε στο Δήμο https://bit.ly/dimos-chanion

2 Βλ. βίντεο με απόσπασμα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου https://youtu.be/xnmIjUYhm7Y

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.