Μουσείο Τυπογραφείας

Σύγχρονη έκθεση στο γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε

Μια νέα σύγχρονη έκθεση μουσειακού υλικού που θα αφορά την επίθεση στην Κρήτη τον Μάιο του ’41 και την κατοχή που ακολούθησε στην οποία θα φιλοξενούνται οι μνήμες των ντόπιων σχεδιάζεται από τον Volksbund (Σύνδεσμος Φροντίδας Γερμανικών Ταφών Πολέμου) για το γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα λάβει χώρα και σε άλλα γερμανικά νεκροταφεία των νεκρών του Α΄ και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου σε όλη την Ευρώπη και για το σκοπό αυτά στα Χανιά βρίσκονται η γενική γραμματέας του Volksbund κ. Daniela Schily και ο ιστορικός κ. Hauke Homeier.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” η κ. Schily εξήγησε πως η έκθεση που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο νεκροταφείο του Μάλεμε «είναι μικρή και δεν είναι αντιπροσωπευτική των γεγονότων που έγιναν στην Κρήτη. Δεν απεικονίζει τι υπέστη ο ντόπιος πληθυσμός, ούτε τι συνέβη με τους Εβραίου της Κρήτης. Για αυτό και επιθυμούμε να την εμπλουτίσουμε με ιστορίες ντόπιων για το πως βίωσαν αυτοί την Μάχη της Κρήτης, την αντίσταση και την κατοχή».
Για το σκοπό αυτό στόχος του Volksbund είναι η συνεργασία με τις τοπικές αρχές, το Συμμαχικό Νεκροταφείο στο Βλητέ Σούδας και άλλους φορείς.
Σε μια εποχή όπου επιχειρείται και πανευρωπαικά η αλλαγή της ιστορίας και η εξίσωση σε πολλά σημεία του θύτη με το θύμα (βλ. πρόσφατη απόφαση του ευρωκοινοβουλίου) ρωτήσαμε την κ. Schily για το περιεχόμενο της έκθεσης καθώς οι Κρητικοί έχουν άσχημες εμπειρίες από τα όσα υποστήριξε μέσα από το βιβλίο του ο Γερμανικός ιστορικός Χάιντς Ρίχτερ. Όπως τόνισε το υλικό που θα παρουσιαστεί στη νέα έκθεση θα επικεντρώνεται σε διηγήσεις και αναφορές ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα και θα αναδεικνύεται σε αυτό και η γερμανική επιθετικότητα αλλά και οι ωμότητες στις οποίες προέβησαν τα στρατεύματα κατοχής σε βάρος του άμαχου πληθυσμού. Παράλληλα επισήμανε πως ο Σύνδεσμος δεν έχει καμία σχέση με τις εμφανιζόμενες κατά καιρούς ομάδες φίλων των αλεξιπτωτιστών που έρχονται στα Χανιά από τη Γερμανία και που ο ρόλος τους θεωρείται τουλάχιστον περίεργος.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος υλοποιεί ένα άλλο πρόγραμμα το peace line μέσα από το οποίο νέοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονται σε επαφή με νέους από άλλες χώρες και γνωρίζουν καλύτερα χώρους όπως τα στρατιωτικά κοιμητήρια.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
Ο Σύνδεσμος Φροντίδας Γερμανικών Τάφων Πολέμου (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) ιδρύθηκε το 1919 και φροντίζει τους τάφους από περίπου 2,7 εκατομμύρια νεκρούς πολέμων σε 832 νεκροταφεία σε 46 χώρες. Χρηματοδοτείται κατά 90% από δωρεές και κατά 10% από το γερμανικό κράτος. Στην Ελλάδα διαχειρίζεται το Νεκροταφείο στο Μάλεμε και το νεκροταφείο Διονύσου.
Mε βάση πληροφορίες απο την ιστοσελίδα του Συνδέσμου από το 1991 έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή και ανάδειξη 331 νεκροταφείων του Β΄Παγκοσμίου πολέμου και 188 σημεία ταφής από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ανατολική, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.