Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

“Σβήνει” η αμπελοκαλλιέργεια

Μεγάλη μείωση καταγράφει η αμπελοκαλλιέργεια στο νομό Χανίων τα τελευταία χρόνια, λόγω της βιομηχανοποίησης της παραγωγής και του μεγάλου ανταγωνισμού από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Χανίων Χριστόφορο Βιδάκη, η εξέλιξη αυτή διαφαινόταν από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. «Δεν θα ξεχάσω γύρω στο 1985 στο ελληνογαλλικό συνέδριο, όταν είδα τη φωτογραφία μιας μηχανής που τρυγά. Τότε σκέφτηκα ότι τελειώσαν τα αμέλια μας…», ανέφερε στα “Χ.ν.” εξηγώντας πως η βιομηχανοποίηση της παραγωγής ευνόησε χώρες που έχουν τα κατάλληλα εδάφη. «Ένας Ιταλός μπορεί με μια μηχανή να δουλέψει μόνος του 2.000 στρέμματα. Εδώ, στα δικά μας εδάφη, με την ιδιαίτερη μορφολογία, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως αναφέρει ο κ. Βιδάκης, τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά ο χάρτης της παγκόσμιας αμπελοκαλλιέργειας, με το βόρειο ημισφαίριο να μην είναι πια κυρίαρχο, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται στην Αυστραλία, τη Ν. Αφρική και τη Χιλή. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε το κόστος, ούτε τις βιομηχανοποιημένες τους καλλιέργειες».

ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Είναι λοιπόν “τελειωμένη” ιστορία το κρητικό κρασί; Όχι, αρκεί να εστιάσουμε στην ποιότητα. «Ένα σοβαρό λάθος που έγινε στην Κρήτη, είναι ότι έφυγαν οι παραγωγοί από τις ντόπιες ποικιλίες. Ζήσαμε ουσιαστικά τη διεθνοποίηση του γαλλικού κρασιού. Γεμίσαμε για παράδειγμα καμπερνέ, κάτι που το έχουν οι πάντες. Αντίθετα, έπρεπε και πρέπει να στηρίξουμε τις δικές μας ποικιλίες ρασιού».

ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ένας ακόμα αρνητικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας στην Κρήτη είναι οι εργατοώρες που απαιτεί. «Το αμπέλι έχει μεγάλο ανταγωνιστή τον τουρισμό» σημειώνει ο κ. Βιδάκης και εξηγεί: «Τις ελιές τις μαζεύουν οι παραγωγοί τον χειμώνα, όταν είναι “νεκρή” η τουριστική σεζόν. Αντίθετα, το αμπέλι χρειάζεται φροντίδα το καλοκαίρι, την ώρα που
όλο σχεδόν το νησί ασχολείται με τον τουρισμό».

Η ΕΝΩΣΗ
Αναφορικά με την Κεντιρκή Ένωση, ο κ. Βιδάκης τονίζει πως «οι συνεταιρισμοί έχουν πολλά να δώσουν ακόμα και δεν είναι μια “τελειωμένη ιστορία”, αρκεί να στελεχωθούν από άξιους και ικανούς ανθρώπους. Στη δική μας Ένωση, υπερηφανέυομαι ότι για 35 και πλέον χρόνια δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτε. Συνεχίζουμε να εμφιαλώνουμε και να ελπίζουμε. Εξαγωγές δεν υπάρχουν ποια αλλά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας».

ΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ
Όσον αφορά τα τοπικά οινοποιεία ο κ. Βιδάκης εξήγησε ότι γίνονται καλές προσπάθειες, στη βάση οικογενειακού τύπου επιχειρήσεων, όμως το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι ότι στο εξωτερικό παράγουν πιο φθηνά.

Γεωργικές προειδοποιήσεις για ασθένειες και εχθρούς του αμπελιού


Δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων για τις ασθένεις και τους εχθρούς του αμπελιού εξέδωσε εν τω μεταξύ  το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυρών & Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου.• Περονόσπορος: Τα βλαστικά στάδια που βρίσκονται πολλά αμπέλια (μούρο – άνθηση) είναι ευαίσθητα στην ασθένεια. Υπάρχουν διαπιστωμένες εστιακές θέσεις. Παρότι το τελευταίο δεκαήμερο οι συνθήκες δεν ευνόησαν τις μολύνσεις, ο μύκητας αναπαράγει συχνά νέα μολύσματα (σε βραδιές με υγρασίες 85% για 4 τουλάχιστον ώρες) τα οποία μπορούν να μολύνουν με την πρώτη εμφάνιση σταγόνων νερού (βροχή, δροσιές). Προβλέπεται από πολλές μετεωρολογικές πηγές ένα διήμερο βροχοπτώσεων (18 – 19 του μήνα).
Η γρήγορη αύξηση του μήκους της βλάστησης την περίοδο αυτή (19 – 39 εκ. εβδομαδιαίως από τακτικές παρατηρήσεις στην ποικιλία σουλτανίνα) δημιουργεί ακάλυπτες φυτικές επιφάνειες ακόμα και σε σχετικά πρόσφατα ψεκασμένα αμπέλια.
Σύμφωνα με το Κέντρο, οι παραπάνω λόγοι επιβάλλουν προστασία των αμπελιών πριν τις βροχές. Συνιστάται καταπολέμηση στο διάστημα 16 – 17 Μαΐου. Προσοχή γιατί την εποχή αυτή ο μύκητας μπορεί να χτυπήσει κατευθείαν στις ταξιανθίες.• Ωίδιο : Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την συγκεκριμένη ασθένεια. Στη σχετική προειδοποίηση, υπενθυμίζεται ότι έχουν διαπιστωθεί δευτερογενείς μολύνσεις σε όλες τις ζώνες και ότι τα βλαστικά στάδια που ακολουθούν (μούρο – άνθηση – καρπόδεση) είναι πολύ ευαίσθητα στις προσβολές.
Για την αντιμετώπισή του συνίσταται να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με τον περονόσπορο.

• Ευδεμίδα: Η πτήση της ανθόβιας γενιάς ολοκληρώθηκε στις πρώιμες περιοχές, στις μεσοπρώιμες σταδιακά ολοκληρώνεται και είναι σε εξέλιξη στις όψιμες. Υπενθυμίζεται ότι στην ανθόβια γενιά, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του εντόμου ολοκληρώνει την ανάπτυξή του στις ανθοταξίες της ελιάς και οι προσβολές στα αμπέλια είναι χωρίς οικονομική σημασία.
Για την ώρα δεν υπάρχει ανάγκη καταπολέμησης. Η νέα γενιά προβλέπεται να ξεκινήσει σταδιακά από τις πρωιμότερες περιοχές προς το τέλος του μήνα και το Κέντρο θα ενημερώσει σχετικά το επόμενο διάστημα.

•Τζιτζικάκι: Χαμηλοί πληθυσμοί του εντόμου βρίσκονται ήδη σε αρκετά αμπέλια . Η καταπολέμησή στοχεύει τις ατελείς μορφές (άπτερες νύμφες στην κάτω πλευρά του φύλλου) που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη και δεν συνιστάται ψεκασμός.

• Θρίπες: Προσβολές στις ταξιανθίες κατά την περίοδο της άνθησης – καρπόδεσης μπορεί να προκαλέσουν εσχαρώσεις και φελλοποιήσεις στα σταφύλια που γίνονται αργότερα εμφανείς υποβαθμίζοντας την εμπορική αξία στα επιτραπέζια, ιδιαίτερα στις λευκές ποικιλίες. Από την έναρξη του μούρου μέχρι και την καρπόδεση ελέγχετε τις ταξιανθίες στα επιτραπέζια σταφύλια με τίναγμα πάνω σε λευκό χαρτί. Συνιστάται επέμβαση σε σταφύλια για επιτραπέζια χρήση μόνο σε περίπτωση παρουσίας υψηλών πληθυσμών.

• Πλανόκοκκος: Το έντομο προκαλεί ζημιές σε σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση (κόλλα και εμφάνιση καπνιάς κοντά στη συγκομιδή).  Δεν ζημιώνει ακόμα τα σταφύλια αλλά αναπτύσσει πληθυσμούς και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μελλοντικές προσβολές (κοντά στο κλείσιμο των σταφυλιών) που τότε είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Το είδος είναι φωτόφοβο και την περίοδο αυτή βρίσκεται κάτω από το ρυτίδωμα και στην σκιαζόμενη βλάστηση κοντά σ’ αυτό.
Συνίσταται να ελέγχονται τα πρέμνα με προσεκτική αφαίρεση του ρυτιδώματος. Η έντονη παρουσία μυρμηγκιών προδίδει τις θέσεις του ψευδόκοκκου. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στα σταφύλια που προορίζονται για επιτραπέζια χρήση.
Σε επιτραπέζια σταφύλια που υπάρχει ιστορικό προσβολών και μετά από έλεγχο εντοπίζονται πληθυσμοί να γίνεται επιμελημένος κατευθυνόμενος ψεκασμός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα