Μουσείο Τυπογραφείας

Στον απόηχο των εκλογών

Κύριε διευθυντά,
ήρθε επιτέλους το πολυπόθητο αποτέλεσμα, έπειτα από πολυήμερες σκληρές και επίμονες μάχες των αντίπαλων συνδυασμών, και οι νικητές κατάκοποι από τον σκληρό αγώνα τους αλλά κατενθουσιασμένοι είπαν ό,τι ήθελαν να πουν. Δεν ξέχασαν βέβαια να ευχαριστήσουν τους ψηφοφόρους τους ξεστομίζοντας αισιόδοξοι πολλά κολακευτικά λόγια γι’ αυτούς, αποφασισμένοι να τηρήσουν εκείνα που υποσχέθηκαν για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων στο Δήμο τους. Μεταξύ των άλλων είπαν, θα ανασκουμπώσουμε τα μανίκια λίγο –  πολύ όλοι και θα δουλέψουμε σκληρά για ένα καλύτερο αύριο. Βέβαια εμείς οι πολίτες δεν μπορούμε να ξέρουμε από τώρα πόσο ειλικρινείς θα είναι και πόσα από τα «θα» θα πραγματοποιήσουν. Ελπίζουμε όμως ότι θα πάρουν σάρκα και οστά τα όνειρα μας που στους εκλεγόμενους, εμείς οι απλοί πολίτες, έχουμε εναποθέσει όλες τις ελπίδες μας.
Η πολύχρονη πείρα μου όμως, με κάνει να αμφιβάλω ότι πράγματι θα δρομολογηθούν προς το καλύτερο πολλά πράγματα για την καλυτέρευση της ζωής μας. Δεν θέλω να κάνω τον κακό μάντη, αντίθετα θέλω να πιστεύω ότι κάτι το καλύτερο από πριν θα θεμελιώσουν οι καινούργιοι άρχοντες του τόπου μας. Για να το πετύχουν όμως αυτό, εγώ πιστεύω, ότι δεν αρκεί μόνο η καλή και φιλότιμη προσπάθεια του Δημάρχου. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη λέει μια σοφή παροιμία του λαού μας. Όλοι πρέπει να δουλέψουμε και ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με όποια όπλα διαθέτει. Και το γράφω αυτό γιατί δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν, που διάβαζα στον τοπικό τύπο ή άκουγα στα Μ.Μ.Ε. υπεύθυνους ανθρώπους ιδίως της όποιας αντιπολίτευσης και στα Δημοτικά Συμβούλια, που σε ό,τι κι αν προγραμμάτιζε ο Δήμαρχος – έπειτα βέβαια από την έγκριση του συμβουλίου του- το θεωρούσαν εκ των προτέρων μη βιώσιμο και μη σωστό.
Πιστεύω δε, ότι αν συνεχίσουν με την πατροπαράδοτη μέθοδο της διχόνοιας, και να θέλουν να πετύχουν καλύτερα πράγματα οι Δήμαρχοι δεν θα το κατορθώσουν και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Δεν είναι λύση, αυτό πιστεύω εγώ, η σκληρή αντιπαράθεση και η μη ελεγχόμενη καταστροφολογία. Δεν μπορώ να το πιστέψω ότι ένας Δήμαρχος θέλει το κακό του τόπου του. Μπορεί να κάνει λάθος σε κάποια του επιλογή, δεν μπορεί όμως να έχουν την ίδια γνώμη όλοι. Δεν θέλω να κάνω τον σοφό αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις, η λογική είναι εκείνη, που τα επιχειρήματα αν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά θα χαράξουν την πορεία και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν τα γεγονότα.
Τώρα θα μου πείτε ότι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρουμε να λέμε. Τι κάνουμε όμως όταν μπούμε στο χορό; Αυτό είναι το ερώτημα. Ε, τι να κάνουμε; Για να χορέψουμε καλά και να εντυπωσιάσουμε με την λεβεντιά μας τους άλλους που μας παρακολουθούν, και πρέπει να παρακολουθούμε τους καλούς χορευτές για να διδασκόμαστε απ’ αυτούς, αλλά κι εμείς πρέπει να βελτιώσουμε και να μετράμε τα ζάλα μας. Τώρα το να μας κατηγορήσουν ότι δεν χορεύουμε καλά αυτό αφορά μόνο εμάς που δεν ξέρουμε χορό. Το ζητούμενο είναι να μην διαλύσουμε το χορό και φέρουμε σε δύσκολη θέση όλους τους άλλους που χορεύουν. Αυτό πρέπει να προσέξουμε. Διαφορετικά μια άλλη σοφή παροιμία του λαού μας επίσης λέει «όποιος δεν θέλει ντράβαλα στο καπηλειό δεν πάει».

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος των Πνευματικών Δημουργών νομού Χανίων και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.