Μουσείο Τυπογραφείας

Στον απόηχο της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Κύριε διευθυντά,
θέλω μέσω της έγκριτης εφημερίδας σας να επισημάνω ορισμένα μελανά σημεία κατά τη δική μου γνώμη, όσον αφορά την επίσκεψη του κυρίου πρωθυπουργού μας στην Κρήτη. Καταρχάς πρέπει να πω ότι πολύ καλά έκανε ο κύριος πρωθυπουργός μας και επισκέφθηκε την Κρήτη, εγκαινιάζοντας την διεκπεραίωση και την παράδοση ορισμένων δρόμων, αλλά και άλλα κοινωφελή έργα ειδικότερα στην ανατολική Κρήτη.
Εργα βέβαια ζωτικής σημασίας που θα συμβάλουν στην παραπέρα οικονομική ανάπτυξη του νησιού, αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων τόσο των κρητικών όσο και των επισκεπτών, που κάθε χρόνο ανέρχονται σε πολλές – πολλές χιλιάδες. Παρέλειψε όμως ο κύριος πρωθυπουργός μας, να επισκεφθεί και την δυτική Κρήτη. Πιστεύω ότι έπρεπε να την επισκεφθεί και το λέω αυτό γιατί η ακραίες καιρικές συνθήκες που εκδηλώθηκαν στην εν λόγω περιοχή, άφησαν στο βίαιο πέρασμά τους ανεξίτηλα τα σημάδια τους. Κάτι που ίσως έπρεπε να δει ο κύριος πρωθυπουργός. Αν διέθετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του ώστε να επισκεφθεί και τη δυτική Κρήτη θα διαπίστωνε «ιδίοις όμμασι» τη μέγιστη καταστροφή σχεδόν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Κάτι βέβαια που δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνησή του και γι’ αυτό τον λόγο δεν της καταλογίζω ευθύνες όσον αφορά την πρώτη πρόχειρη κατασκευή τους. Είμαι σίγουρος ότι αν επισκεπτόταν την περιοχή, επιστρέφοντας στο γραφείο του θα καλούσε επειγόντως τις αρμόδιες αρχές και θα τους έλεγε να σκύψουν με περισσότερη σοβαρότητα πάνω από τα μύρια προβλήματα της κατ’ εμέ παραγκωνισμένης περιοχής. Θα τους έλεγε να επισπεύσουν πιστεύω να βρουν το συντομότερο δυνατόν τρόπους για την οριστική επιτέλους λύση τους.
Εκείνο όμως που με ανάγκασε περισσότερο να πάρω την πένα στα χέρια μου και να διαμαρτυρηθώ ως Ελληνας πολίτης και ως άτομο που δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως στην παραπάνω περιοχή, ήταν άρθρο που διάβασα στην τοπική εφημερίδα της επαρχίας Κισάμου “ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” την ίδια μέρα που ο κύριος πρωθυπουργός ήτανε στα Χανιά στο οποίο αναφερόταν ότι η οδός της πολυπόθητης παράκαμψης της πολιτείας Κισάμου παραμένει -έτσι έγραφε η εφημερίδα- στο ψυγείο ολόκληρα χρόνια. Και ερωτώ: Γιατί κύριε πρωθυπουργέ; Δεν γνωρίζετε ότι η κατασκευή της εν λόγω οδού  είναι τόσο αναγκαία ειδικά σήμερα όσο ποτέ άλλοτε;
Δεν σας έχουν ενημερώσει ότι οι χιλιάδες τουρίστες που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους στη δυτική Κρήτη αγανακτούν έως ότου φτάσουν στον προορισμό τους;. Και η αιτία βέβαια δεν είναι άλλη από το κάκιστο πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυό του. Κύριε πρωθυπουργέ, κυβερνάτε τη χώρα τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Δεν ενημερωθήκατε ποτέ για τα μύρια προβλήματα της περιοχής που ταλανίζουν τους κατοίκους της; Και αν ναι, ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για την επίλυσή τους έστω και σταδιακά;
Π.χ. για να φτάσει κάποιος ή στο πεντάμορφο Ελαφονήσι ή στα αρχαία Φαλάσαρνα αλλά και σε άλλες ακρογιαλιές εξίσου όμορφες της περιοχής, πρέπει να διασχίσει αναγκαστικά την πολιτεία (Κίσαμο) που την τουριστική σεζόν για να το πετύχει αυτό πρέπει να είναι προικισμένος με την υπομονή του πολύπαθου Ιώβ. Ομως δεν θέλω να σας κουράσω άλλο κύριε πρωθυπουργέ. Θα σας επισημάνω όμως ότι για να διαπιστώσετε τα μύρια προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της παραδεισένιας σε ομορφιά εκείνης περιοχής, να την επισκεφθείτε. Οχι όμως με συνοδεία, αλλά σαν απλός πολίτης κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Σας υπενθυμίζω όμως ότι για να φθάσετε σε μια από τις πεντάμορφες παραλίες της δυτικής Κισάμου, της αρχόντισσας όπως εγώ την αποκαλώ, θα αγανακτήσετε. Εδώ θέλω να τονίσω ότι τη δυτική Κρήτη και ειδικότερα την επαρχία της Κισάμου, πιστεύω ότι θα την ήθελαν για μόνιμη κατοικία τους και οι άγγελοι του παραδείσου, γιατί σε τίποτα δεν διαφέρει από τον δικό τους ουράνιο παράδεισο αν βέβαια είναι έτσι όπως τον περιγράφουν διάφοροι συγγραφείς. Οι άγγελοι όμως -και κλείνω με αυτό- έχουν φτερά και πετούν και μπορούν να φτάσουν όπου εκείνοι επιθυμούν. Ευελπιστώ ότι η παρούσα θα τύχει τη δέουσα ανταπόκριση.

Δημήτρης Κ. Τυραϊδής
συγγραφέας – ποιητής
μέλος της Παγκοσμίου Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών,
μέλος των Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων
και άλλων πολλών πολιτιστικών συλλόγων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.