Μουσείο Τυπογραφείας

Στον απόηχο μιας εκλογικής μάχης

1Στον απόηχο των εκλογών, για την ανάδειξη νέου δημάρχου στον Δήμο Χανίων από σήμερα.
Ολα κατέληξαν όπως από την αρχή προδιαγραφόταν.
Ο αντιμητσοτακισμός, για μία ακόμη φορά, νίκησε. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η αναμενόμενη πρωθυπουργοποίηση ενός Χανιώτη πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη, προβαλλόταν ως πόλος έλξης των ψηφοφόρων.
Υποψήφιοι δήμαρχοι από τους οποίους οι πέντε (Παναγιώτης Σημανδηράκης, Αρης Παπαδογιάννης, Ευτύχης Δαμιανάκης, Γρηγόρης Αρχοντάκης, Τάσος Βάμβουκας, Γιάννης Σαρρής) οι επικρατέστεροι.

2Ποιος θα ήταν ο εκλεκτός αυτών που θα ήθελαν να κάνουν “παιχνίδι” σ’ αυτές τις εκλογές; Κόμματα, τοπικοί παράγοντες σε πλήρη δράση.
Η Ν.Δ. με τον Αρη Παπαδογιάννη έμπαινε στο “παιχνίδι” και πίσω όλοι οι άλλοι ακολουθούν…
Το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) χωρίς επίσημο χρίσμα, φάνηκε να ρίχνει το βάρος του στην υποψηφιότητα του Παν. Σημανδηράκη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπερδεμένος… αφήνει να εννοηθεί ότι επιλογή είναι ο αδύναμος Γιάννης Σαρρής, αλλά παρασκηνιακά “κλείνει το μάτι” και στον Γρηγόρη Αρχοντάκη.
Με τον αέρα της νιότης ο συνδυασμός του Παν. Σημανδηράκη εντυπωσιάζει, αλλά αυτό που από την πρώτη μέρα ισχυροποιεί τη θέση του είναι η στήριξή του από τους αντιπεριφερειάρχες Νίκο Καλογερή, Δημήτρη Μιχελογιάννη, κ.ά., και από την Περιφέρεια Κρήτης.
Ο Ευτ. Δαμιανάκης παραγκωνίζεται από το κόμμα (ΠΑΣΟΚ) που υπηρέτησε πιστά επί χρόνια.
Ο μέχρι και σήμερα δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας πελαγοδρομεί και φαίνεται να… πνίγεται στα έργα που έκαναν άνω – κάτω την πόλη προεκλογικά.
Ηταν μια λάθος κίνηση που του στοίχισε…
Πρώτος γύρος. Ο συνδυασμός Σημανδηράκη, που έφερνε -κατά δήλωσή του- το “νέο” με τη στήριξη στελεχών του Κινήματος Αλλαγής, αλλά κυρίως με αυτήν των κ.κ. Νικ. Καλογερή και Δημ. Μιχελογιάννη και άλλων, κερδίζει τη δεύτερη θέση με τον Αρη Παπαδογιάννη να είναι στην πρώτη, ουσιαστικά όμως χωρίς ελπίδα για τον δεύτερο γύρο.
Εδώ έρχεται να “κολλήσει” και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ασταθή πορεία του μέσα από τους Συνδυασμούς των κ.κ. Σαρρή και Αρχοντάκη. Παρέχει στήριξη στο συνδυασμό Σημανδηράκη.
Το “παζλ” κλείνει. Ο αντιμητσοτακισμός όμως είναι «εδώ ζωντανός, κραταιός».
Η νίκη του συνδυασμού του κ. Σημανδηράκη διαφαίνεται πλέον σίγουρη.
Γι’ αυτό και οι βασικοί υποστηρικτές του Ν. Καλογερής και Δημ. Μιχελογιάννης συναντώνται με τον κ. Σημανδηράκη, την παραμονή των εκλογών, σε κεντρικό καφέ της πόλης μας, για τα προεόρτια…
Φωτογραφίες αναρτημένες από τον κ. Μιχελογιάννη για του λόγου το αληθές, με τις ευλογίες από κάτω του ιδιαιτέρου του περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, κ. Κοκολάκη, ο οποίος σημειώνει: «…χαιρετώ την παρέα! Καλή επιτυχία Παναγιώτη!» Η συνέχεια της Περιφέρειας…
Μια εκλογική μάχη τελείωσε. Μαθήματα… και στεναχώρια για τους ηττημένους.
Χαρά στον νικητή και τους γύρω απ’ αυτόν.
Ευχές για επιτυχίες στο έργο τους για το συμφέρον του Δήμου.
Τα “Χανιώτικα νέα” θα είναι εδώ για να προβάλλουν τα θετικά και να σχολιάζουν τ’ αρνητικά.
Και με την πεποίθηση ότι έγιναν σοφότερα, αναλύοντας τη στάση και αντιδράσεις προσώπων μέσα στα προεκλογικά παιχνίδια.

Τα “Χανιώτικα νέα”

4 σχολια

 • [Γ. Κ.] ~ ~ ~ Απάντηση

  Δεν μπορεί όμως κανείς να γνωρίζει σε ποιο βαθμό επηρέασαν όλα αυτά τα πολιτικά παιχνίδια τα αποτελέσματα. Προσωπικά πιστεύω μόνο σε μικρό βαθμό, δηλαδή όχι καθοριστικά. Ήμουν υποψήφιος σύμβουλος, ήμουν στις συνεδριάσεις του συνδυασμού μου, μίλησα με υποψήφιους δήμαρχους προσωπικά και κυκλοφόρησα στον κόσμο, έτσι έπιασα τον παλμό της όλης υπόθεσης. Ο κ. Βάμβουκας από καιρό είχε το όνομα ως ο χειρότερος δήμαρχος που είχαν ποτέ τα Χανιά. Ο κ. Δαμιανάκης θεωρούνταν ως μια παλιά καραβάνα της πολιτικής που ως 30 χρόνια βουλευτής δεν πρόσφερε τίποτα στα Χανιά. Ο Αρχοντάκης ήταν υποτονικός και απευθυνόταν με μετρημένα λόγια και εμπεριστατωμένες προτάσεις σε μια ελίτ της πόλης. Ο κ. Παπαδογιάννης δεν είχε την καλύτερη φήμη, γιατί δεν θυμόταν κανείς να είχε προσφέρει κάτι ως αντιδήμαρχος, επίσης δεν είχε τίποτα το χαρισματικό. Έτσι έμεινε ο νέος και άφθαρτος Σημανδηράκης, που επίσης παρουσιάστηκε πολύ δυναμικά στις παρουσιάσεις του συνδυασμού του, και που περπατούσε τις νύχτες στα μπαράκια και στα σουβλατζίδικα ως ένας σταρ αλλά και ένας από εμάς. Ανάμεσα σε τόσους χλομούς υποψήφιους δημάρχους, ο νεανικός και άφθαρτος Σημανδηράκης απλά δεν παιζόταν. Βγήκε εντελώς λογικά δήμαρχος, άσχετα από το αν είναι πραγματικά ο κατάλληλος.

 • [Ελσα Κ] ~ ~ ~ Απάντηση

  Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να γνωρίζουν αυτά τα παρασκήνια. Αφέθηκαν στην ελπίδα του νέου και άφθαρτου.
  Παρόλα αυτά τα Χανιά είχαν πάντα τους Δημάρχους που τους ταιριάζουν. Γιατί υπάρχει έλλειψη κριτικής σκέψης και η επιλογή γίνεται συνήθως από το “φαίνεσθαι”, όπως γενικά επικρατεί αυτή η τακτική στην πόλη.
  Όπως τόσα χρόνια έτσι και τώρα, τα Χανιά θα κρέμονται απο το Ηράκλειο, οι πολίτες θα νιώθουν αδικημένοι και οι αυτοδιοικητικοί θα τρώνε τα μουστάκια τους.
  Οι φανατικοί του Σημανδηράκη σε 2,5 χρόνια θα τον βρίζουν. Το έχουμε δει πάμπολλες φορές στα Χανιά. Όσο εύκολα γίνεσαι θεός, με την ίδια ευκολία πέφτεις απο τον θρόνο και “τσακίζεσαι” στις λακκούβες της Κυδωνίας..

 • [Spyros Andrikakis] ~ ~ ~ Απάντηση

  Να τα γράφατε όταν έπρεπε. Τώρα είναι αργά.

 • [MANOS] ~ ~ ~ Απάντηση

  Δεν είναι ακριβώς έτσι. Προσωπικά πιστεύω ότι ο λαός των Χανίων ψήφησε έτσι επειδή από κάποιους υπάρχουν κακά δείγματα γραφής κατά το παρελθόν στον “Μητσοτακικό” συνδιασμό, που ενώ φαινόταν ότι θα έχει το πάνω χέρι τελικά δεν τα κατάφερε. Ο λαός έχει μνήμη πιστεύω και θυμάται τους “όπου φυσάει ο άνεμος”. Και χώρια από αυτό είναι καιρός, πιστεύω, να δοκιμαστεί και ένας που δεν είναι “καμμένο χαρτί” στην πολιτική. Εύχομαι μόνο να μην αποδειχτεί “άγγουρος” γι αυτό τον ρόλο και να μην υποκείπτει στους μικροκομματικούς εκβιασμούς μιας και δεν έχει την “υπεροπλία” στο Δ.Σ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.