Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στόχος η διασύνδεση με τον τουρισμό

Διαχρονικός αλλά ανεκπλήρωτος στόχος παραμένει η διασύνδεση των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης με τον τουρισμό. Το συγκεκριμένο ζήτημα απασχόλησε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις Κάτω Ασίτες Ηρακλείου από την Περιφέρεια και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό του χωριού.

Στην Ημερίδα ομιλητές ήταν: ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης, η Μαρία Δουλγεράκη, υπεύθυνη στον τομέα του φορέα πιστοποίησης Δέλτα Cert και ο Νίκος Φουντουλάκης, Σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου.
Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βαμιεδάκης,επισήμανε – μεταξύ άλλων – πως ο πρωτογενής τομέας πρέπει να είναι αλληλένδετος με την τουριστική βιομηχανία, μέσα από μια ισορροπημένη σχέση. «Η αγροτική παραγωγή, μπορεί να ωφελήσει, αλλά και να ωφεληθεί», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τα κρητικά προϊόντα, που είναι μέρος του κρητικού τρόπου ζωής, μπορούν και πρέπει να αναδειχθούν ακόμη περισσότερο.
«Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι η αναβάθμιση της ενδοχώρας σε κάθε επίπεδο, η οποία θα επιτευχθεί και μέσα από την ανάπτυξη και τη συστηματοποίηση της συνεργασίας αγροτών και ξενοδόχων, μέσα από τη σύνδεση των αγροτικών προϊόντων με μια ήπια μορφή Τουρισμού», δήλωσε ο κ. Βαμιεδάκης.
Παράλληλα δεσμεύτηκε πως αν υπάρχει στο άμεσο μέλλον η δυνατότητα από οποιαδήποτε ομάδα παραγωγών, για σταθερή τροφοδοσία στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, τότε ο ίδιος είναι βέβαιος πως θα υπάρξει άμεση και συνολική απορρόφηση των παραγόμενων ποσοτήτων, μέσα από τις λεγόμενες «έμμεσες εξαγωγές», δηλαδή την άμεση και συνεχή τροφοδότηση των ξενοδοχείων με ντόπια προϊόντα για την κατανάλωση τους από τα εκατομμύρια των επισκεπτών του νησιού.
Από την πλευρά του ο κ. Φουντουλάκης, σημείωσε πως οι ξενοδόχοι αυτό που θέλουν και επιζητούν είναι η συνεργασία με τους αγρότες. «Οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι ο Τουρισμός με την ντόπια παραγωγή πρέπει να πηγαίνουν χέρι- χέρι. Για αυτό και από τον πλευρά μας γίνονται μια σειρά από δράσεις (κρητικά πρωινά, θεματικές βραδιές, εστιατόρια με κρητικό μενού κτλ) με στόχο την προβολή των ντόπιων προϊόντων. Είναι ανάγκη όμως να ενεργοποιηθούν και οι αγρότες για να υπάρξει στο μέλλον μια οργανωμένη προσπάθεια και μια ουσιαστική συνεργασία», επισήμανε.
Τόνισε όμως πως δυστυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί, αφού οι αγρότες δεν μπορούν να συστηματοποιήσουν τη δουλειά τους και να οργανωθούν, δημιουργώντας σχήματα που θα έχουν επικοινωνία με τους ξενοδόχους, πληρώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις, καταλήγοντας πως οι ξενοδόχοι είναι διατεθειμένοι ακόμη και να χρηματοδοτήσουν στο μέλλον τους αγρότες προκειμένου να ενισχύουν την προσπάθεια τους.
Με τη σειρά της η κ. Δουλγεράκη, έκανε μια εκτενή αναφορά στις πιστοποιήσεις, στις προϋποθέσεις για την ασφάλεια των προϊόντων, αλλά και στις προδιαγραφές που πρέπει αυτά να πληρούν. Στάθηκε δε στη σύγχρονη πολιτική ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα