Μουσείο Τυπογραφείας

Στο τελικό στάδιο το Μουσείο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αγιά

Τέλη Απριλίου – αρχές Μαΐου εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο και θα παραδοθεί επίσημα στην Περιφέρεια Κρήτης το Μουσείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στον παλιό υδροηλεκτρικό σταθμό της Αγιάς. Η ανακαίνιση του χώρου και η διαμόρφωση του μουσείου, προϋπολογισμού περίπου 400.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., ενώ σύμφωνα τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη η διαχείριση του χώρου θα γίνεται σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.
Ο νέος μουσειακός χώρος βρίσκεται στον χώρο που είχε χτιστεί ο παλιός υδροηλεκτρικός σταθμός και οποίος παραχωρήθηκε πριν από λίγα χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης. Ο εκθεσιακός χώρος θα μπορεί να υποδέχεται εκπαιδευτικές εκδρομές σχολείων αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες, ενώ στο πλαίσιο της περιήγησης ο επισκέπτης του χώρου θα ενημερώνεται για τα βασικά μοντέλα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάνελ, υδροηλεκτρικά συστήματα, ανεμογεννήτριες, βιομάζα και γεωθερμία). Στα εκθέματα περιλαμβάνεται αυθεντικός εξοπλισμός του παλιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου αλλά και μηχανήματα που μεταφέρθηκαν στα Χανιά από τη Μήλο, την Κύθνο κ.α.

Να σημειώσουμε ότι το έργο είχε δρομολογηθεί επί Νομαρχίας Αρχοντάκη πριν από 10 χρόνια και αναμένεται να λειτουργήσει ως ένας πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες σε συνδυασμό με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς που έχει ήδη προχωρήσει.
Τον χώρο επισκέφθηκαν την Τρίτη το πρωί ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης και στελέχη της Περιφέρειας όπου ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή ανάπτυξης και κατασκευής των μικρών υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. Στέλιο Ροντήρη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.