Μουσείο Τυπογραφείας

Στο Λαφονήσι

«Ξένε στην άμμο που πατάς
στους βράχους και τα κρίνα
σφάχτηκαν μάνες και παιδιά
γι’ αυτό αν θες προσκύνα».

Αυτά τα συγκινητικά λόγια είναι χαραγμένα σε μια πλάκα μέσα στο σπήλιο του Λαφονησίου.

Τώρα με την ανάληψη από τον Φορέα Λευκών Ορέων επίλυσης των θεμάτων του Λαφονησίου και της προστασίας της περιοχής, σίγουρα θα υπάρξει μέριμνα και για την αναβάθμιση του σπηλαίου μνημείου – εκκλησακιού, του αφιερωμένου στην θυσία των Χριστιανών εκεί το 1824. Η πεζοπορία ως αυτό είναι πάνω από μισή ώρα στην άμμο και ίσως χρειάζεται και κάποια πινακίδα στην αρχή του νησιού για πληροφόρηση – οδήγηση για να γνωρίζουν οι επισκέπτες ότι ο τόπος αυτός δεν έχει μόνο ομορφιά αλλά και ηρωική ιστορία. Δεν επεκτείνομαι στο ιστορικό γεγονός αφού είναι γνωστό και εξάλλου με λίγα λόγια γίνεται αναφορά σε αυτό στην τιμητική πλάκα στο σπήλαιο.
Η λαϊκή μούσα της Κρήτης περιγράφει:
«Στην Αίγυπτο τα πήγανε να τα δημοπρατήσουν
σαν πρόβατα στην αγορά και γίδια να πουλήσουν.
Κι όποιο απ’ αυτά δεν ήθελε θρησκεία για ν’ αλλάξει
Τζελάτης από πάνω τους έστεκε να τα σφάξει».
και σε άλλο τραγούδι:
«Γιάντα ‘ναι μαύρα τα βουνά κι οι κάμποι χλωμιασμένοι;
Γιάντα δεν τραγουδούν πουλιά στα Εννιά Χωριά, στα δάση;
Είναι που σφάξαν Κρητικούς πάνω στο Λαφονήσι,
γέρους, γυναίκες και παιδιά…».
Το αίμα των μαρτύρων έφτασε ως τη θάλασσα και την έβαψε κόκκινη και από τότε η περιοχή ονομάσθηκε Τουρκαύλακο. Για χρόνια ήταν εγκατεσπαρμένα τα οστά των μαρτύρων στο νησί και σήμερα ακόμη κάποια φορά μπορεί το κύμα να ξεθάψει κάποιο κρανίο η άλλο μέρος από σκελετό μάρτυρα. Ενα μνημείο και το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης προς τιμή και μνήμη των μαρτύρων αυτών στέκουν σήμερα στην περιοχή όπου έγινε η σφαγή και στο μαρτυρικό σπήλαιο. Κάθε χρόνο οι αρχές και οι απλοί άνθρωποι αυτού του τόπου έρχονται εδώ για να τιμήσουν τους μάρτυρες της πίστης και της ελευθερίας και μια σειρά γιορτές οργανώνονται για τον σκοπό αυτό με τίτλο “Λαφονήσια”».
(Αποσπάσματα από το βιβλίο μου
“Σπήλαια στα Χανιά”,
εκδ. Νομαρχίας Χανίων, έτος 2002).

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.