Μουσείο Τυπογραφείας

Στο δρόμο προς την κάλπη

Τα δύο κόμματα εξουσίας έχουν ανοίξει μέτωπο μεταξύ τους και πόλεμο με το Κέντρο, το ΚΙΝΑΛ, το οποίο παρουσιάζει εγγενείς δυσκολίες, λόγω ελλειπούς αρχηγικής εκπροσώπισης, που έχει δηλώσει, ότι μετεκλογικά δεν πάει με κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. θέλουν ν’ αποδομήσουν την απειλή αφ’ ενός από το κέντρο και αφ’ ετέρου από τ’ άλλα κομματίδια, που υπάρχουν ή που φυτρώνουν στα ενδιάμεσα της ακροδεξιάς για τη ΝΔ και της ακροαριστεράς για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δύο πόλοι εξουσίας διεκδικούν ψήφους, όχι μόνον απ’ το ΚΙΝΑΛ, η συσπείρωση του οποίου έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο, -διατηρεί τα ποσοστά των Ευρωεκλογών, αλλά μέχρις εκεί, δεν πάει άλλο- αλλά από τα δορυφορικά κομματίδια στα δεξιά και στ’ αριστερά τους. Η πολυσυλλεκτικότητα εμφανίζεται περισσότερο στον ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο στην Ν.Δ. Ο κ. Τσίπρας είναι πιο κοντά στην περίπτωση, να συμπληρώνεται από κομματικούς σχηματισμούς διαφορετικής ιδεολογίας. Το δειξε με αλαζονεία στην πρώτη φάση της κυριαρχίας του με τους ΑΝΕΛ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης, που αλίευε από αριστερά και δεξιά “ξέμπαρκους” πολιτικούς, αλλά και τώρα στην προεκλογική του καμπάνια που προσεταιρίστηκε στους υποστηρικτές του τον “Θύμιο” των ταξιτζήδων. Εδώ αποδεικνύεται το ήθος, ο προσωπικός τρόπος πολιτικής συμπεριφοράς και η εκάστοτε επιλογή, αδιάφορα αν υπήρξαν κάποτε αντικρουόμενες ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις. Δεν είναι μόνον αυτές οι “λαθροθηρίες”, υπάρχουν και άλλοι λόγοι, που θεωρήθηκαν επαρκείς για σκληρή κριτική στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα.
Οι σημερινές τεχνολογίες και οι ευκόλως διαδιδόμενες διευκολύνσεις μέσω διαδικτύου κάνουν πιο εύκολη και επιτυχή τη συμμετοχή νέων παικτών στην πολιτική. Ενώ οι πολιτικοί σχηματισμοί εκκολάπτονται βάσει δεδομένων, να εκφράσουν συγκεκριμένα προγράμματα, επιδιώκουν και επιτυγχάνουν ενίοτε αλλαγές στα κόμματα εξουσίας. Μεταβολές, όμως, στο πολιτικό σύστημα δεν επέρχονται. Η διαφορά συνίσταται στο ότι οι προγραμματισθείσες απ’ τους προηγουμένους αλλαγές επιτελούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα και είναι προς το χειρότερο για την κοινωνία.
Διφορούμενη παρουσιάζεται η κατάσταση για το “Μέρα25” Βαρουφάκη και την “Ελληνική Λύση” Βελόπουλου. Αν βασιστούμε στις δημοσκοπήσεις, μία φέρνει το “Μέρα25” εκτός Βουλής και την “Ελληνική Λύση” εντός και άλλη το “Μέρα25” εντός και την “Ελληνική Λύση” εκτός και ας πήρε στις Ευρωεκλογές 236.300 ψήφους, περισσότερες κατά 67.000 απ’ το “Μέρα25”. Οι τεχνολογικές αλλαγές διαμόρφωσαν το έδαφος, να εμφανιστούν αυτοί οι νέοι κομματικοί παίχτες στον πολιτικό στίβο, που θα συντελέσουν, να διατηρήσει το ΚΙΝΑΛ τα ποσοστά, που πέτυχε στις Ευρωεκλογές.
Σταθερή θα παραμείνει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η μεν ΝΔ κερδίζει απ’ τους αποτυχόντες στις Ευρωεκλογές, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων, κ.λπ, ο δε ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει τη δύναμή του από τους επανακάμψαντες, που εψήφισαν μικρότερα κόμματα ή απ’ αυτούς που απήχαν.
Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε από αριστερές ιδεολογικές αφετηρίες και καταλήγει σε ένα συνονθύλευμα, που συνθέτει την εικόνα αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Η “δημιουργική ασάφεια” του Γιάνη με ένα “νι”, φοβούμαι ότι συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ και εν απουσία του.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.