Μουσείο Τυπογραφείας

Στις 14 Μαρτίου το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει για αναβολή του Brexit

europaiki-enosi-bretania-simaies-brexitΤην προοπτική της παράτασης του Άρθρου 50, ήτοι της αναβολής του Brexit, εφόσον η ανανεωμένη συμφωνία που θα φέρει στο βρετανικό κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου καταψηφιστεί για μία ακόμη φορά, έδωσε σήμερα η Τερέζα Μέι.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη υποχώρηση εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού, η οποία επιμένει όλους αυτούς τους μήνες ότι η χώρα θα αποχωρήσει κανονικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

Έπειτα από ένα κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο και υπό την πίεση νέων παραιτήσεων, αυτή τη φορά από το στρατόπεδο του Remain, η Μέι προχώρησε σε τρεις δεσμεύσεις ενώπιον των Βρετανών βουλευτών.

Πρώτον, να διεξαγάγει «μία σημαντική ψηφοφορία» για τη συμφωνία της αποχώρησης, στις 12 Μαρτίου. Δεύτερον, και εφόσον η συμφωνία καταψηφιστεί, να θέσει εκ νέου το ερώτημα στη Βουλή των Κοινοτήτων εάν εγκρίνει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Και τρίτον, και εφόσον οι βουλευτές επίσης καταψηφίσουν την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση χωρίς συμφωνία, να θέσει στην κρίση τους (στις 14 Μαρτίου) μία μικρή παράταση του Άρθρου 50.

Η Μέι δεσμεύτηκε σε αυτό το χρονοδιάγραμμα. Επανέλαβε ωστόσο την αρχική της θέση ότι η καθυστέρηση δεν αποτελεί λύση επισημαίνοντας ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά λόγω των ευρωεκλογών.

«Ας είμαι σαφής. Δεν επιθυμώ παράταση του Άρθρου 50. Θα έπρεπε να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στη συμφωνία και στην αποχώρηση στις 29 Μαρτίου. Μία παράταση μετά τα τέλη του Ιουνίου θα σήμαινε ότι η Βρετανία θα συμμετέχει στις ευρωεκλογές. Τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στους 17 εκατομμύρια ανθρώπους και πλέον, οι οποίοι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. πριν από τρία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας ότι η όποια παράταση του Άρθρου 50 δεν μπορεί να είναι πέραν του τέλους του Ιουνίου.

Η Μέι επέστρεψε από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο, όπου είχε συναντήσεις με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες και πίεσε εκ νέου για παραχωρήσεις, κυρίως στο θέμα του backstop, για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων. Κατά τα λεγόμενά της, διαπίστωσε διάθεση να υπάρξει πρόοδος και από τις δύο πλευρές.

Το μήνυμα ωστόσο που φαίνεται να έστειλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση της αναβολής του Brexit, δεδομένου ότι από τις Βρυξέλλες δεν υπάρχουν περιθώρια παραχωρήσεων στο κείμενο της συμφωνίας αποχώρησης.

Η νέα «ανταρσία» διαφάνηκε μετά την στροφή 180 μοιρών του Εργατικού Κόμματος για το Brexit. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το κόμμα είναι έτοιμο να ψηφίσει υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, εφόσον το δικό του εναλλακτικό σχέδιο για την αποχώρηση της χώρας καταψηφιστεί.

1 σχολιο

  • [Steve] ~ 27 Φεβρουαρίου 2019 ~ 00:18 ~ Απάντηση

    May is completely out of her depth, or being payed enough to continue the ongoing plans of the instigators of Brexit who made a killing on the FOREX because of Brexit. Ongoing opinion polls in Great Britain continue to show an increase in support for remaining in the EU which is the voice of the people to remain.
    Official figures already show over 700,000 jobs lost in the UK due to the non legal 2016 opinion poll.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.