Μουσείο Τυπογραφείας

Στην κρίση: κίνδυνος και ευκαιρία

Η λέξη “κρίση” δεν αναφέρεται μόνο από αυτούς που μιλούν για την οικονομία. Οπουδήποτε να κοιτάξει κανείς σήμερα       -πολιτική, οικονομία, κοινωνία, οικολογία, ψυχολογία, στην ουσία σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα- οι άνθρωποι μιλούν για “κρίσεις”. Τι είναι όμως αυτές και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξει αυτή η πορεία;
Η κρίση δεν είναι απλά μια “κακή κατάσταση”. Με αυτή την έννοια την υποτιμούμε. Η Ορθόδοξη Εκκλησία χρησιμοποιεί την λέξη όταν αναφέρεται στην “Τελική Κρίση” που οι αμαρτωλοί θα πάνε στην κόλαση και οι ευσεβείς στον παράδεισο. Οι Κινέζοι έχουν μια παρόμοια θεώρηση: η “κρίση” συνδυάζει μέρος του κινδύνου και της ευκαιρίας.
Μια κρίση, ωστόσο, είναι το σημείο που πρέπει να κάνουμε γρήγορες επιλογές κάτω από ακραίες συνθήκες πίεσης, όταν κάτι αρρωστημένο αναπτύσσεται σε ένα σύστημα. Είναι το σημείο που το μονοπάτι μπορεί να οδηγήσει στο χάος ή στην κάθαρση. Και πολλά εξαρτώνται από το πώς θα δράσουν οι πρωταγωνιστές.
Σήμερα κανείς δεν αρνείται ότι η κοινωνία μας βρίσκεται σε κρίση. Αλλά δεν υπάρχει συμφωνία για τα αίτια. Οι πρωταγωνιστές, περιβαλλόμενοι από τους αυλοκόλακες, είναι απρόθυμοι να δεχθούν το μερίδιο της ευθύνης τους και κατηγορούν τους άλλους. Και αυτή η τακτική εμποδίζει την κοινωνία να αλλάξει ριζικά το σύστημα, ώστε παρόμοια κρίση να μη ξανασυμβεί.
Οι κρίσεις θα είναι πάντα ένα χαρακτηριστικό της ζωής. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν. Και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε είναι να είμαστε ειλικρινείς για το τι είναι αρρωστημένο στο σύστημα. Έτσι, η κρίση δεν θα πάει χαμένη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.