Μουσείο Τυπογραφείας

Στειακάκης: «Η δολοφονία της 21χρονης συνιστά απόλυτη καταφρόνηση του ανθρώπινου είδους»

topaloudi-1Την ώρα που οι δύο φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας της άτυχης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, οδηγούνται υπό άκρα μυστικότητα στις φυλακές -ο 19χρονος Αλβανός οδηγείται στις φυλακές του Αυλώνα, ενώ ο 21χρονος Ροδίτης στα Γρεβενά- οι αναρτήσεις στα social media αλλά και ο χειρισμός του ειδεχθούς εγκλήματος από μερίδα των ΜΜΕ σοκάρει.

Για τις κοινωνιολογικές προεκτάσεις του εγκλήματος μίλησαν στην Α. Ανδρεάκη,  ο νομικός κ. Γιώργος Στειακάκης και ο ψυχολόγος κ. Μάριος Σεβρισαριανός, αναφέρει το creta24.

«Πρόκειται για ένα έγκλημα που συνιστά την απόλυτη καταφρόνηση του ανθρώπινου είδους» είπε ο κ. Στειακάκης αναφερόμενος στο κομμάτι του βιασμού, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε και το στίγμα που δημιουργούσε παλαιότερα ακόμα και η νομοθεσία στα θύματα βιασμού.

Όπως ανέφερε, από την δεκαετία του ’80, καταργήθηκε η νομοθεσία που κατέτασσε τον βιασμό στα εγκλήματα κατά των ηθών και πλέον δημιουργήθηκε η έννοια της γενετήσιας ελευθερίας.

«Ήταν παρεξηγημένο ως έγκλημα κατά των ηθών, λοιπόν, γιατί από μόνη της η έννοια αυτή ενείχε κάτι το οποίο προσβάλει όχι μόνο την αξιοπρέπεια κ την υπόσταση της γυναίκας, αλλά εμπλεκόταν και μια έννοια περί ηθικού ή ανήθικου, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δικάζεται το θύμα και όχι ο θύτης», είπε ο έγκριτος νομικός.

Ο ίδιος έχοντας βρεθεί ως δικηγόρος σε υποθέσεις βιασμών τόσο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής όσο και από αυτήν της υπεράσπισης, τόνισε: «Ουδέποτε ανέχτηκα να προσδιορίσω τη έννοια του εγκλήματος στη βάση του αν η κοπέλα αρχικά ήθελε να πάει σε ένα μπαρ ή αν ήθελε να πάει σε ένα σπίτι να πιει ένα ποτό και αυτό εξελίχθηκε σε βιασμό της… Ο άνθρωπος ο οποίος βιάζει έχει πάρει την απόφασή του να βιάσει τη στιγμή που το θύμα έχει αντίθετη βούληση».

Για μια χαοτική κοινωνία που εκπαιδεύει άτομα τα οποία στηρίζονται στο να φαίνονται και όχι στο να είναι, έκανε λόγο ο ψυχολόγος κ. Μάριος Σεβρισαριανός αναφερόμενος στην πηγή τέτοιων περιστατικών.

Αναφορικά με τα στερεότυπα και τις αντιδράσεις της κοινωνίας, και ειδικά τις υβριστικές αναρτήσεις σε βάρος της δολοφονημένης φοιτήτριας, ο κ. Σεβρισαριανός ανέφερε «Αυτό γινόταν γίνεται και πάντοτε θα γίνεται. Θα χρησιμοποιήσουν όλοι, όλα, προκειμένου όχι να αθωωθούν αλλά να επικρατήσουν, να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους, δημιουργώντας μια ψεύτικη εικόνα».

Ο ίδιος τόνισε πως οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ανατροφή των παιδιών τους κάνοντας μια σοκαριστική ανάλυση για τους δύο φερόμενους ως δράστες της δολοφονίας της 21χρονης.

«Αυτοί οι νεαροί, χωρίς να ξέρω πολλά από την ιστορία, στην ουσία τι πήγαν να κάνουν; Ένα delete στο παιχνίδι που έχασαν. Αυτό που κάνουν καθημερινά στη ψευδαίσθησή τους».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.