Μουσείο Τυπογραφείας

Στη δίνη του κρατικού παραλογισμού η ΔΕΔΙΣΑ

Στη δίνη του κρατικού παραλογισμού βρίσκεται η ΔΕΔΙΣΑ με την Εφορία να ζητά την απόδοση ΦΠΑ ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την ίδια στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έχει απαλλάξει την Εταιρεία από την απόδοση του συγκεκριμένου φόρου εδώ και 2 σχεδόν χρόνια!
O λόγος για περίπου 600.000 ευρώ συν 450.000 ευρώ πρόστιμο(!) τα οποία, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες των «Χ.ν.», ζητάει η Εφορία από τη ΔΕΔΙΣΑ για τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει με τους Δήμους, τη ΔΕΥΑΧ και τη ΔΕΥΑΒΑ για την αποκομιδή και την εναπόθεση των απορριμμάτων. Κι όμως πρόκειται για προγραμματικές συμβάσεις οι οποίες σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ. Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή εκ παραδρομής έφτασε στα χέρια του Επιτρόπου μια προγραμματική σύμβαση της ΔΕΔΙΣΑ με τη ΔΕΥΑΧ με ΦΠΑ εκείνος τη γύρισε πίσω προκειμένου να διορθωθεί!
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την παράνοια του Δημοσίου», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ Γιάννης Κουτράκης ο οποίος επιβεβαίωσε τις απαιτήσεις της Εφορίας.
«Οι προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε συνάψει με τους Δήμους, τη ΔΕΥΑΒΑ και τη ΔΕΥΑΧ έχουν περάσει από προ-συμβατικό έλεγχο και έχουν εγκριθεί χωρίς ΦΠΑ, όπως προβλέπουν αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με βάση αυτές τις συμβάσεις κόψαμε τα τιμολόγια τα οποία πέρασαν κι από τον Επίτροπο», ανέφερε σχετικά ο κ. Κουτράκης και πρόσθεσε ότι το ζήτημα ανέκυψε όταν η ΔΕΔΙΣΑ πήγε στην Εφορία να ζητήσει πίσω το ΦΠΑ που έχει αποδώσει για εργασίες που έχει κάνει με ιδιώτες. Από τη μεριά της η Εφορία έπειτα από ελέγχους που έκανε αποφάσισε ότι η ΔΕΔΙΣΑ δεν δικαιούται να απαλλαχθεί από το ΦΠΑ στις προγραμματικές συμβάσεις που υπογράφει με τους Δήμους και ότι θα πρέπει να αποδώσει ένα ποσό που μαζί με τα πρόστιμα αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ και αφορά κάποιους μήνες του 2017 και 2018. Ωστόσο, η θέση της Εφορίας έρχεται σε αντίθεση με το Ελεγκτικό Συνέδριο που αναφέρει ότι οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ δημοσίων φορέων απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
Από εδώ και πέρα, σύμφωνα με τον νόμο, η ΔΕΔΙΣΑ έχει περιθώριο 20 ημέρες να υποβάλλει ενστάσεις – αντιρρήσεις επί της απόφασης της Εφορίας κάτι που αναμένεται ασφαλώς να γίνει.
Το πρόβλημα βέβαια ακουμπάει και στους συμβεβλημένους με τη ΔΕΔΙΣΑ Δήμους καθώς η Διαδημοτική Εταιρεία ουσιαστικά λειτουργεί σαν ενδιάμεσος φορέας ανάμεσα στους Δήμους και την Εφορία, αφού είναι υποχρεωμένη να υποβάλλει το ΦΠΑ που εισπράττει από τους ΟΤΑ.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός γιατί η Εφορία αντέδρασε τη δεδομένη χρονική στιγμή αφού σύμφωνα με τους ανθρώπους της ΔΕΔΙΣΑ είχε ενημερωθεί για το θέμα από το πρώτο κιόλας τιμολόγιο χωρίς ΦΠΑ που είχε κόψει η Διαδημοτική Επιχείρηση το 2017.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.