Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τη διαχείρηση αποβλήτων στην Κρήτη

Στενεύουν τα χρονικά περιθώριο για το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων
στην Κρήτη.

Μέχρι 19 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει “κλειδώσει” από μέρους των Δήμων η λειτουργία των 3 Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) στο νησί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συσταθεί με απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ένας Φορέας, κάτι που θα σημάνει την απώλεια της αυτόνομης λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ για τα Χανιά. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη η ολομέλεια των δημάρχων που ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει αύριο Παρασκευή τελικά θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.
Το θέμα της ΔΕΔΙΣΑ απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη το βράδυ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η αποδοχή από τον Δήμο Πλατανιά της δωρεάς 4 μετοχών της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. που έκανε ο Δήμος Χανίων.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γ. Μαλανδράκης με τη δωρεά και την ενεργοποίηση κάποιων παλιών μετοχών της ΔΕΔΙΣΑ που κατείχε ο Δήμος Πλατανιά από το παρελθόν το ποσοστό του κεφαλαίου της Εταιρείας που θα κατέχει ο Δήμος σε πρώτη φάση θα ανέλθει σε 5,9%, ενώ σε δεύτερη φάση οι μετοχές θα αυξηθούν περαιτέρω, με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια, φτάνοντας το 13,96%.
Ο κ. Μαλανδράκης τάχθηκε υπέρ της ενεργής συμμετοχής του Δήμου Πλατανιά στη ΔΕΔΙΣΑ, ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα στάση της ΠΕΔ Κρήτης η διαφαινόμενη λύση που προκρίνεται σε επίπεδο Κρήτης είναι να διατηρηθούν ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος, ο ΕΣΔΑΚ και η ΔΕΔΙΣΑ (που θα έχει αρμοδιότητα για όλο τον Νομό Χανίων). Σε αυτή την περίπτωση οι υπόλοιποι ΦΟΔΣΑ Αμαρίου και Αρχανών θα ενσωματωθούν στους άλλους. Από μέρους της αντιπολίτευσης οι δημοτικοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μ. Νταγκουνάκης και Α. Κουμάκη καταψήφισαν την αποδοχή της δωρεάς υποστηρίζοντας πως ο σχεδιασμός που έχει γίνει κεντρικά για τη διαχείριση των απορριμάτων ευνοεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αντιπρότειναν, δε, να κληθούν και οι άλλοι δήμαρχοι και να συσταθεί ένα τοπικό Σύνδεσμο με τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.
Επιφυλάξεις για το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ, στο οποίο καλείται να συμμετέχει ο Δήμος Πλατανιά, εξέφρασαν ακόμα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μ. Δασκαλάκης και ο πρώην δήμαρχος Πλατανιά και δημοτικός σύμβουλος Γ. Τσαγκαράκης. Ο τελευταίος ζήτησε μάλιστα από το δήμαρχο να διασφαλίσει ότι για αποφάσεις τιμολογιακής πολιτικής και διοίκησης της ΔΕΔΙΣΑ θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία ώστε να έχει ουσιαστικό και αποφασιστικό λόγο ο Δήμος Πλατανιά στη νέα διοίκηση και να μην υποταχθεί στις διαθέσεις ενός νέου “μητροπολιτικό ιμπέριουμ”.
Τον προβληματισμό του ως προς κάποια αντικρουόμενα σημεία που περιέχει ο νόμος που προσδιορίζει το νέο καθεστώς λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Πατεράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα