Μουσείο Τυπογραφείας

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Τ’ ΑΪ – ΛΙΑ βγαίνει το λάδι στην ελιά! Χθες ήταν τ’ Αϊ Λια (χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, με πρώτο τον πρώτο κατά τα πρεσβεία μαντιναδολόγο μας, τον Ηλία τον Σταματάκη) όσο λάδι ήταν λοιπόν να βγει στην ελιά, ας δεχτούμε πως βγήκε. Το ότι βγήκε, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα μείνει μέχρι να ’ρθει το ηλιομάζωμα.

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ Μαρίνας σύκο και του Αϊ Λια σταφύλι. Δεν θα ’λεγα ότι έχω… καρατσεκάρει την επαλήθευση αυτής της παροιμίας στα μέρη μας σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος. Σταφύλια τ’ Αϊ Λια ακόμα και μέρες πιο μπροστά έχω φάει, σύκα όμως, όχι. Για να το λέει πάντως η παροιμία, έτσι πρέπει να ’ναι σε άλλα μέρη… Ας αφήσουμε όμως τις παροιμίες για το λάδι και τα συκοστάφυλα και ας πάμε σ’ άλλα…

«ΜΕ ΥΣΤΕΡΙΕΣ και φωνές χάνουμε την ουσία/ κι ύστερα συνερχόμαστε με μια ψυχρολουσία». Από τον και καλό ποιητή Γιώργο Γιακουμινάκη η σημερινή μαντινάδα που τη βρήκα στη σελίδα του, στο Βιβλίο των Προσώπων (φέισμπουκ), τις προάλλες… Τα σχόλια δικά σας…

ΑΥΞΗΣΕΙΣ φωτιά από χθες σε προϊόντα και υπηρεσίες λόγω Φ.Π.Α. Αντιμετωπίσιμη για το ευρύ κοινό η κατάσταση, ωστόσο. Γνωστή σε όλους η συμβουλή. Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο!

ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΘΕΙ η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα… Ανεκτήθη! Να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα… Ανεκτήθη! Να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα… Ανεκτήθη! Τρεις και το λουρί της μάνας! Τόσο απλό…

ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ να πατάει σε δύο βάρκες ο πρωθυπουργός ή θα τις αφήσει και τις δύο και θα φτιάξει μια καινούργια; Βλέποντας και κάνοντας ήταν η απάντηση που μου έδωσε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος που επιμένει να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο. Δεν χάθηκε, λέει, η ελπίδα, ότι κάποια στιγμή δεν μπορεί παρά ν’ αρχίσει η αντίστροφη πορεία. Αμποτε!

ΜΝΗΜΗ αγωνιστών της Κύπρου προχθές στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας και στο Ζουνάκι για την επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974. Κάποιοι δικοί μας έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, πληρώνοντας τα εγκληματικά λάθη κάποιων “δικών” μας σε βάρος της πατρίδας. Μην ξεχνιόμαστε!

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ συνεχή χρονιά ο Α.Ο. Πλατανιάς στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είδηση! Είδηση (ειδησάρα!) όμως είναι και η συμμετοχή του Κισσαμικού στη Β’ Εθνική. Να ευχηθούμε και στους δύο, όπως και στον Α.Ο. Χανιά βέβαια, ό,τι καλύτερο. Μοιρασμένη εξίσου στα τρία, η καρδιά κάθε αγνού Χανιώτη φιλάθλου!

ΚΑΠΟΤΕ που ο τύραννος των Συρακουσών Διονύσιος είπε στον Αρίστιππο να διαλέξει μια από τρεις εταίρες, ο φιλόσοφος πήρε και τις τρεις λέγοντας: «Και ο Πάρις δυσκολεύτηκε να επιλέξει τη μια απ’ τις τρεις». Τις πήγε, όμως, λένε ως την πόρτα και τις άφησε. Τέτοια τάση είχε και στο να διαλέγει και στο να περιφρονεί. Γι’ αυτό κάποτε ο Στράτων και σύμφωνα με άλλους ο Πλάτων, του είπε: «Εσύ μόνο έχεις την ικανότητα να καμαρώνεις και με καλό ντύσιμο και με κουρέλια». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας” εκδ. Σαββάλας).

«Κι εκειά ψηλά σε μια κορφή, στ’ ολόασπρο ξωκκλήσι/ καμπάνα λάλησε γλυκά,/ γιε μου, στο ρημοκκλήσι./ Αφήσαμε τα χαμηλά και στα ψηλά θα βγούμε,/ στο πανεγύρι τ’ Αϊ Λια, υγιέ μου, να βρεθούμε,/ που στεφανώνει τσι κορφές και τα ψηλά μερεύει,/ καλοσυνεύγει τον καιρό και τσι σοδειές συντρέμει./ Παρακαλούμε τ’ Αϊ Λια στη γέμιση να λάχει,/ καλοχρονιά να κατεβεί, κανείς να μην πεινάσει/ να πάρουν λάδι οι καρποί, λιόκαρπος ας λαδώσει,/ βεντέμα να ’ρθει λαδερή, το χρέος μας να λιώσει».
Από το ποίημα “Στ’ Αϊ Λια” του Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.