Μουσείο Τυπογραφείας

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΗΧΗΡΟ, ηχηρότατο, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού στις πολιτικές της λιτότητας και στις λογικές του “σφάξτε μας αγάδες για ν’ αγιάσουμε”. Κόντρα σ’ ένα διάχυτο κλίμα φόβου και με κλειστές τις τράπεζες. Το ’χαμε ανάγκη να αισθανθούμε ως Ελληνες “λίγο ψηλότερα” για να θυμηθώ τον ποιητή. Υπάρχει ελπίς! Φτάνει να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έρχονται. Το ανέβασμά μας σε απόκρημνα βράχια ή το κολύμπι μας στο φουρτουνιασμένο πέλαγος για παράδειγμα.

«Ο,ΤΙ κι αν ψήφισες, προχθές, μην πέσεις στην παγίδα, στον διχασμό θε να χαθούν ελπίδα και πατρίδα». Η μαντινάδα που μου έστειλε ο φίλος ιερωμένος μετά το δημοψήφισμα. Την προσυπογράφω.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ οι εξελίξεις αμέσως μετά το δημοψήφισμα. Τρέχετε, ποδαράκια μας! Αμεση προτεραιότητα να βγούμε απ’ τα αχαρτογράφητα νερά που βρισκόμαστε εδώ και μια εβδομάδα. Κι ενώ δεν είναι καθόλου φιλικό, για να μην πω ότι είναι εχθρικό, πλην εξαιρέσεων, το διεθνές “θεσμικό περιβάλλον”. Και ιδιαίτερα, βέβαια, το γερμανικό.

ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΗ στη γωνιά η ελληνική πλευρά στις όποιες διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους μας. Εκ των ων ουκ άνευ αυτό. Λιγότερο πάντως, από ό,τι ήταν πριν απ’ το δημοψήφισμα. Παρά την πίεση χρόνου τα περιθώρια ελιγμών της μάλλον είναι περισσότερα. Με δεδομένη την όποια βοήθεια της αντιπολίτευσης, ύστερα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Μένει, βέβαια, να αποδειχθεί. Κι αν έχουν δει τα μάτια μας ανατροπές ανατροπών τελευταία, όπως λέει και ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος.

ΚΑΤ’ ΑΠΑΙΤΗΣΗ των δανειστών η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη απ’ τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Στο… προηγούμενο της θυσίας της Ιφιγένειας ο νους μου. Κατ’ απαίτηση των στελεχών και της βάσης της Νέας Δημοκρατίας η παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά απ’ τη θέση του αρχηγού της. Σύνηθες φαινόμενο να πέφτει κάποιος στον λάκκο που σκάβει για τον άλλο…

Ο ΚΑΛΟΣ ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Σωστή ολόσωστη και η συγκεκριμένη παροιμία, όπως σωστές ολόσωστες είναι όλες οι παροιμίες άλλωστε. Να μην ξεχνούμε, ωστόσο, ότι για να είναι καλός ο καπετάνιος χρειάζεται να έχει καλούς ναύτες…

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Μια ματιά έξω απ’ το παράθυρό μου, ενώ γράφω τη στήλη, όπως συνηθίζω τελευταία. Αστράφτει ο τόπος απ’ τον ήλιο του μεσημεριάτικου καλοκαιριού. Ηλιε, ήλιε αρχηγέ!

«Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ μας μιλούσε τρεις ώρες/ για την πολιτική της εξάρτησης/ από τη δυνατή και πλούσια χώρα./ Και την εθνική υποτέλεια που ακολουθεί./ Ο Επίκουρος, με τρεις λέξεις/ μας τα είχε πει καλύτερα: “Καρπός της αυτάρκειας, η ελευθερία”». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.

ΜΙΑ παρηγοριά θα ήταν η κατάκτηση έστω της τρίτης θέσης για την εθνική μας των Εφήβων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ που έγινε στο Ηράκλειο. Τελικά βρεθήκαμε τέταρτοι και…. καταϊδρωμένοι. Μακάρι να ’μαστε βέβαια, τέταρτοι και στο πεδίο της οικονομίας!…

ΚΑΘΕ Σπαρτιάτης βασιλιάς είχε τιμητική φρουρά που την αποτελούσαν οι 300 πιο γενναίοι πολεμιστές. Ο Παιδάρητος, όταν δεν κρίθηκε κατάλληλος να καταταγεί στους 300, έφυγε πολύ χαρούμενος, γιατί η πόλη του είχε 300 καλύτερους από αυτόν. Ο Πολυστρατίδας, που στάλθηκε ως πρεσβευτής στον βασιλιά των Περσών μαζί με άλλους Σπαρτιάτες, όταν ρωτήθηκε αν ήρθε για λογαριασμό δικό του ή αποσταλμένος από την πόλη, απάντησε: «Αν πετύχουμε ήρθαμε ως αποσταλμένοι της πόλης, αν αποτύχουμε ήρθαμε ως ιδιώτες». (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).

«Αν δεν μπορείς/ να δεις τους σατύρους ν’ ασελγούν/ πάνω στο πτώμα της αγάπης, αν δεν μπορείς ν’ αφουγκραστείς/ τους θρήνους της σιωπής/ αν δεν μπορείς να πιάσεις/ την αθρακιά των αισθημάτων,/ αν δεν μπορείς να γευτείς/ τα μαγειρεμένα ιδανικά,/ αν δεν μπορείς να μυρίσεις/ την κάπνα απ’ τα καμένα όνειρα,/ να ξέρεις ότι είσαι απαραίτητος σ’ αυτήν την πολιτεία!/ Είναι, όμως, κι άλλοι δίπλα σου/ που κράτησαν τις αισθήσεις τους αγνές./ Δεν είναι δύσκολο να τους γνωρίσεις·/ στα μάτια τους αστράφτει η πρώτη καλημέρα./ Δώστ’ τους το χέρι σου/ και ψιθύρισέ τους στο αυτί:/ Οσο υπάρχουμε εμείς ποτέ δε θα μπορέσουν να δολοφονήσουν την ελπίδα!».
Το ποίημα “Αντίλογος” του γράφοντος (“ΚΑΖΟΒΑΡ”, εκδ. “Πυξίδα – Πολιτιστική Εταιρία Κρήτης”, Χανιά 2014).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.