Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΣΑΝ ΝΑ παρακολουθούμε τον αγώνα του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ. Να ’χε τουλάχιστον ο πρώτος μια καλή σφεντόνα! Τα που ’μου είπε χθες ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, μεταξύ των άλλων, σε μια μεγάλη κουβέντα που κάναμε.

ΤΙ ΚΑΛΑ να πήγαινε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της χώρας έχοντας δίπλα του όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Να διαπραγματευόμαστε έχοντας ενιαία γραμμή με βάση τη διαμορφωμένη στην Ελλάδα κατάσταση μετά την ισοπεδωτική και άδικη εφαρμογή των δύο προηγούμενων μνημονίων. Ονειρο θερινής νυκτός. Ανέκαθεν, πλην εξαιρέσεων. Κι αν ισχύουν τα που είπε ο Σόλων στους συμπατριώτες του όταν ο Πεισίστρατος με δόλο πήρε την εξουσία κι έγινε τύραννος: «Ο καθένας από σας μόνος του περπατάει με βήμα αλεπούς, όλοι όμως μαζί είσαστε χήνες».

ΝΑ ΓΙΝΕΙ το θαύμα και να γυρίσουν τα κάτω πάνω, όσο μπορούν να γυρίσουν από τη Δευτέρα, μετά το δημοψήφισμα! Ν’ αρχίσει μια αντίστροφη, όσο επώδυνη κι αν είναι, πορεία. Να μην πω ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός κι αυτό, να πω όμως ότι δεν το βλέπω εύκολο.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ όλοι τις ίδιες ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως χώρα εκεί που φτάσαμε. Δεκαπλάσιες, για να μην πω εκατονταπλάσιες, αυτές της πολιτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα αυτής που άσκησε εξουσία. Εκ των ων ουκ άνευ αυτό. Συμφωνώ, όμως, και με αυτούς που επιμένουν να λένε ότι η οικονομική κρίση είναι κατά βάθος (και πλάτος) αξιακή κρίση.

«Η ΓΝΩΜΗ του ήταν τελείως αντίστροφη./ Σα μια γλάστρα στημένη ανάποδα./ Ετσι,/ για να φαίνεται η τρυπούλα διαρροής/ (που πάντοτε την κρύβουν…)». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Μια ματιά έξω από το παράθυρό μου, ενώ γράφω τη στήλη. Ποιος “θείος”, κατά τον ποιητή, Ιούλιος μήνας! Σχεδόν φουλαριστός από σύννεφα ο ουρανός. Στων αμαρτωλών τη χώρα τον Μάη μήνα βρέχει, των δις αμαρτωλών βρέχει τον Ιούνη και τον τρις αμαρτωλών τον Ιούλη. Θα τη γλυτώσουμε ή μήπως μια βροχή μας σώζει; Μαύρο χιούμορ! Κλείνω την παρένθεση.

ΚΑΙ ΜΙΑ ερωτική μαντινάδα, που μου έστειλε, μέσω κινητού όπως πάντα ο Ηλίας ο Σταματάκης. Του Αγίου Υακίνθου, του δικού μας Αγίου που προστατεύει τον Ερωτα, για όσους δεν το ξέρετε, σήμερα. Η μαντινάδα: «Δυο παπαρούνες κόκκινες χθες γίνανε ζευγάρι/ αηδόνια τραγουδούσανε, κουμπάρος το φεγγάρι».

ΟΤΑΝ ο Ξέρξης είχε εκστρατεύσει κατά της Ελλάδας, οι Καρχηδόνιοι, με επικεφαλής τον Αμίλκα, επιτέθηκαν κατά των ελληνικών πόλεων της Σικελίας και πολιορκούσαν την Ιμέρα (480 π.Χ.). Τότε ο Γέλων έσπευσε να τη βοηθήσει και στρατοπέδευσε στα περίχωρα της πόλης. Κάποια μέρα έπεσε στα χέρια του μια επιστολή που έστελναν οι Σελινούντιοι στον Αμίλκα. Στην επιστολή αναφερόταν η ημέρα κατά την οποία αυτοί θα έστελναν ιππείς για να βοηθήσουν τους Καρχηδόνιους. Ο Γέλων τότε αποφάσισε τα ξημερώματα της ημέρας αυτής να στείλει δικούς του ιππείς στο στρατόπεδο του Αμίλκα με τη διαταγή να προσποιηθούν ότι είναι Σελινούντιοι, να μπουν μέσα, να σκοτώσουν τον Καρχηδόνιο στρατηγό και να κάψουν τα εχθρικά πλοία, τα οποία είχαν τραβηχτεί στην ξηρά. Τα στρατήγημα πέτυχε και ο Γέλων, που ακολούθησε με όλο τον στρατό του, συνέτριψε τους αντιπάλους του και έσωσε τον ελληνισμό της Σικελίας από τη σκλαβιά. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).

«Πολλάκις, βλέποντας να παίζουν σκάκι,/ ακολουθεί το μάτι μου ένα Πιόνι/ οπού σιγά-σιγά τον δρόμο βρίσκει/ και στην υστερινή γραμμή προφθαίνει./ Με τέτοια προθυμία πάει στην άκρη/ οπού θαρρείς πως βέβαια εδώ θ’ αρχίσουν/ οι απολαύσεις του κ’ οι αμοιβές του./ Πολλές στον δρόμο κακουχίες βρίσκει[…]/ Aλλά γλιτώνει απ’ τους κινδύνους όλους/ και στην υστερινή γραμμή προφθαίνει./ Τι θριαμβευτικά που εδώ προφθαίνει,/ στην φοβερή γραμμή την τελευταία·/ τι πρόθυμα στον θάνατό του αγγίζει!».
Aπό το ποίημα “Το πιόνι” του Κ.Π. Καβάφη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα