Μουσείο Τυπογραφείας

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΙΟΥΛΗΣ από χθες! Καλό μήνα, λοιπόν, και με το καλό όταν φύγει να αφήσει τα εν Ελλάδι πράγματα κατά τι, τουλάχιστον, καλύτερα απ’ ό,τι τα βρήκε. Κομμάτι δύσκολο για να μην πούμε υπερβολικά δύσκολο. Ας είμαστε, όμως, αισιόδοξοι. Η ελπίδα, άλλωστε δεν πεθαίνει ποτέ. Ούτε το τρελοβάπορο “Η ΕΛΛΑΣ” που για να θυμηθώ τον Οδυσσέα Ελύτη γι’ άλλη μια φορά «χρόνους μας ταξιδεύει δεν βουλιάξαμε/ χίλιους καπεταναίους τους αλλάξαμε». Ο βρεγμένος άλλωστε τη βροχή δεν τη φοβάται.

ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ. Αυτό που φοβόμαστε ότι θα γίνει δεν έχει γίνει ακόμα (μέχρι το μεσημεράκι της Τετάρτης που γράφω τη στήλη), μπορεί να γίνει, όμως, την οποιαδήποτε στιγμή. «Ολα στον αέρα», όπως έγραψε και χθες στο κύριο θέμα της η εφημερίδα μας. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι τέξεται η επιούσα. Η αμέσως επόμενη στιγμή. Από το ένα “πεταχτό” στο άλλο. Ας είμαστε έτοιμοι για όλα!

ΠΡΩΤΟΝ ψυχραιμία. Δεύτερον ψυχραιμία. Τρίτον ψυχραιμία. Επιμένει να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, απευθυνόμενος και στην πολιτική ηγεσία και στους πολίτες. Τον εθνικό διχασμό φοβάται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Να είμαστε ενωμένοι, αλλά και αποφασισμένοι, στα δύσκολα που ούτως ή άλλως έρχονται η συμβουλή του.

«ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ συμβαίνουν πράγματα που δεν μπορείτε να τα φανταστείτε», είπε, μιλώντας προχθές σε εκδήλωση της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τι ήθελε να πει ο… ποιητής με δεδομένο ότι παιζόταν και παίζεται στα ζάρια κάτω απ’ το παγερό βλέμμα μιας ομάδας ευρωπαϊκών γερακιών η παραπέρα πορεία της χώρας μας και το μέλλον του λαού μας; Δεν τον έφτανε η ωμή παρέμβασή του στο δικαίωμά μας να αποφασίσουμε εμείς το όποιο “ναι” ή το όποιο “όχι” μας;

ΕTOIMH η Τουρκία να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση  δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αχμέτ Νταβούτογλου. “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας” η φράση που μου ’ρθε στον νου με το που το διάβασα. Κι αμέσως μετά μια άλλη. “Πού καταντήσαμε!”.

«ΔΕΝ υπάρχει σκληρότερη πέτρα, βρε παιδιά/ απ’ αυτή που πάμε να σκαλίσουμε/ το πρόσωπο της ελπίδας./ Γι’ αυτό τσακίζουμε τα δάχτυλά μας». Από το “Ψηφιδωτό” (δεύτερη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.

ΤΗΣ Παναγίας το Χαρέι (μια μαγευτική τοποθεσία, ανάμεσα στη  Σούγια και στο Λουτρό, όπου… η χαρά ρέει) της Παναγίας της Χιλιαρμενίτισσας σήμερα. Κι εκεί έχει ξωμείνει ο νους μου, από τότε πάνε γύρω στα 10 χρόνια που πήγα την παραμονή της χάρης της. Η “Ανάμνησις της εν Βλαχέρνας καταθέσεως της τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου” σήμερα 2 Ιουλίου. Η Αγία Βλαχέρνα βοήθειά μας! Βλαχέρνα λένε μια Ρωμιά…

ΤΟ 212 π.Χ. οι Ρωμαίοι απέτυχαν να καταλάβουν με έφοδο τις Συρακούσες, νικημένοι από τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη. Ετσι απέκλεισαν την πόλη, που καταλήφθηκε έπειτα από οκτώ μήνες λόγω έλλειψης τροφίμων. Την ώρα που γινόταν η εισβολή των Ρωμαίων ο Αρχιμήδης ήταν απορροφημένος στη μελέτη ενός γεωμετρικού προβλήματος. Είχε σχεδιάσει κύκλους στην άμμο και ενώ σκεπτόταν το πρόβλημα, ένας Ρωμαίος στρατιώτης τον πλησίασε και τον διέταξε να παρουσιαστεί στον στρατηγό Μάρκελλο. Ο Αρχιμήδης, θεωρώντας σημαντικότερο το γεωμετρικό πρόβλημα που τον απασχολούσε, του απάντησε: “Μη μου τους κύκλους τάραττε” (Μη μου χαλάς τους κύκλους). Ο στρατιώτης τότε, αγνοώντας ίσως με ποιον είχε να κάνει, σκότωσε με το ξίφος του τον μεγάλο μαθηματικό. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).

«Βλαχέρνα λένε μια Ρωμιά/ που βγαίνει το βραδάκι/ με μαύρο κεφαλόδεσμο/ και με κρυφό σαράκι./ Και σεργιανάει τον Μαρμαρά,/ το Πέρα και την Πόλη/ απ’ την κορφή του σαραγιού/ για να τη βλέπουν όλοι./ Τούρκοι κι αιχμάλωτοι Ρωμιοί,/ Χαμάληδες κι αλάνια/ Γύφτισσες του Σουλού κουλέ/ Πασάδες και τσογλάνια,/ την προσευχή τους κάνουνε,/ Τρέμουνε την οργή σου/ τους φουκαράδες ελεούν/ Για να χαρεί η ψυχή σου/ Μεριέμ ανά και Παναγιά/ Κι Αγία μου Βλαχέρνα,/ Το δάκρυ σου σαν αγιασμό/ σ’ εχθρούς και φίλους κέρνα./ Από τον πρώτο τον καιρό/ Κι αυτό το ξέρουν όλοι./ Οσα κλειδιά και ν’ άλλαξε/ Δικιά σου είναι η Πόλη».
Το τραγούδι “Προσευχή (Μεριέμ ανά ή Βλαχέρνα)” του Θωμά Κοροβίνη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.