Μουσείο Τυπογραφείας

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ μιας ποιητικής συλλογής μπορεί και να μην αποτελεί είδηση στην αρχοντική μας πολιτεία, κι ας θεωρείται, εκτός των άλλων, και πόλη των ποιητών. Η παρουσίαση όμως δύο ποιητικών συλλόγων ταυτόχρονα, του πατέρα και της κόρης στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί παρά να αποτελεί.

“ΑΜΜΟΓΡΑΦΙΕΣ” ο τίτλος της νέας (5ης) ποιητικής συλλογής του γνωστού πνευμoνολόγου γιατρού Γρηγόρη Γεωργουδάκη, “Σπουδή στην απουσία”, ο τίτλος της πρώτης ποιητικής συλλογής της 20 μόλις Μαΐων κόρης του Δήμητρας χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Το ποίημα του ποιήματος… Ποίημα η χαρά του πατέρα! Ποίημα, όμως και η χαρά της κόρης για τον πατέρα!

«ΜΑΝΑ Μαδάρα έχουμε/ και κύρης μας ο ήλιος», μας λέει στο ποίημά του “Η προβολή” ο Γρηγόρης Γεωργουδάκης. «Ατενίζοντας το μίγμα του γαλάζιου από ψηλά/ αναζητώ τα δικά μου Κύθηρα», μας λέει σ’ ένα δικό της η κόρη του. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά!

ΑΣΤΡΟΠΕΛΕΚΙΑ και βροντές στο Σέλινο κι αντάρα/ Κόκκινο χώμα με βροχή μας στέλνει η Σαχάρα. Στη Μάχη της Κρήτης με παρέπεμψε με τον πρώτο στίχο της προχθεσινής του μαντινάδας ο φίλος ιερωμένος. Στα “δρώμενα” του κακού καιρού με προσγείωσε ο δεύτερος. Τι ’ταν πάλι αυτό το προχθεσινό! Άντε.. να ξαναψεκάζεις!

ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ του Εξωτερικού (όπως και να την πεις τρόικα είναι) την αντιμετωπίζεις. Εκ των ων ουκ άνευ ότι αντιμετωπίζεις και την τρόικα του εσωτερικού, σιγά το δύσκολο. Στην αντιμετώπιση της τρόικας του… εσωτερικού σου είναι που “τα βρίσκεις μπαστούνια”!

ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Από τα παιχνίδια με χαρτιά, στα οποία τα μπαστούνια είναι το χαμηλότερο ιεραρχικά χρώμα της τράπουλας, η πιθανή προέλευση της φράσης “τα βρήκε μπαστούνια”. Και παιχνίδι τράπουλας το “παίγνιον” της πολιτικής… Κλείνω την παρένθεση.

ΑΝ ΟΙ ΜΙΣΟΙ μισθωτοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες, σύμφωνα με μια έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με άλλους φορείς, κατλαβαίνει κανείς την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα μου είπε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά, κουνώντας περίλυπα το κεφάλι του: Τι χρείαν έχουμε ερευνών… διά γυμνού οφθαλμού η μαστίζουσα τη χώρα κρίση…

ΑΜΕΡΙΣΤΗ στήριξη στη Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη από τους βουλευτές Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ στις “επιθέσεις” που δέχθηκε τελευταία. Ολοι οι Χανιώτες, και όχι μόνο, μαζί της. Σαν ελάχιστο αντίδωρο των όσων, (τόσο πολλών) έχει προσφέρει εδώ και 40 χρόνια στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, μα και για όσα εξακολουθεί να προσφέρει απ’ τη θέση της αναπληρώτριας γ.γ. Πολιτισμού. Το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια!

ΟΤΑΝ ο Αντισθένης μυούνταν στα Ορφικά μυστήρια και κάποιος ιερέας του έλεγε ότι οι μυούμενοι σε αυτά θα απολαύσουν πολλά καλά στον άλλο κόσμο, ο φιλόσοφος του έκανε την εξής ερώτηση-παρατήρηση: «Τι κάθεσαι, λοιπόν, και δεν πεθαίνεις;» (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαβάλλας”)

«Από την Πύλη της Άμμου/ στην πόλη/ αιχμάλωτων πόθων/ στην πόλη του μύθου/ του κίτρου και της σταφίδας./ Από την άμμο στην πόλη/ απ’ τον άμορφο χρόνο στον δομημένο./ Η πύλη/ από τα μέσα/ στα έξω μας/ στον έναστρο άμμου ουρανό/ στον έναστρο ελπίδας./ Η άμμος λείψανα/ ιστορίας/ δευτερόλεπτα να μετράς τον χρόνο/ να γράφεις όσα φέρνει ο αέρας/ και τα λόγια./ Κατάρτια, αλάτι/ γυναίκες, τραγούδια/ φύκια, κοχύλια./ Άμμος/ Ρίχνεις πάνω ένα κύμα/ κι έτσι φρεσκοπλυμένη/ την πλάθω εσένα/ γεμάτη απόγευμα/ πριν το βράδυ/ μπροστά στη θάλασσα την πληθωρική/ γεμάτη λόγια, γεμάτη φιλιά./ Μεγάλο φεγγάρι/ στην Πύλη της Άμμου/ την γκρεμισμένη».
“Άτιτλο” ποίημα απ’ τη συλλογή “Αμμογραφίες” του Γρηγόρη Γεωργουδάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.