Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα πεταχτά

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΕΒΑΛΕΤΕ ΚΑΙ νέον αρχηγόν εις το φρούριον της Κόρθος, Αχιλλέα τον έλεγαν, λογιώτατον, κι ακούγοντας το όνομα Αχιλλέα, παντηχαίνετε ότ’ είναι εκείνος ο περίφημος Αχιλλέας. Και πολέμαγε τ’ όνομα τους Τούρκους. Δεν πολεμάγει τ’ όνομα ποτέ, πολεμάγει η αντρεία, ο πατριωτισμός, η αρετή». Από τα “Απομνημονεύματα” του Μακρυγιάννη.

ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ! Μία και καμία, η μέρα των εκλογών έφτασε… Ες αύριον, λοιπόν, τα σπουδαία και τα σπουδαιότερα μεθαύριο! «Μοναχή τζη το πελέκα η γαϊδάρα το σωμάρι/ γή μακρύ τζη γή στενό τζη μοναχή τζη θα το βάλει». Πάμε, όπως κάνουμε πάντα παραμονή εκλογών, χαλαρά…

ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ εκλογές που θυμάται ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος ήταν αυτές του 1928! «Δαγκωτό το ’βαλα του Μπενιζέλο, Λενιώ», είπε, λέει στη γυναίκα του, όταν γύρισε μετά την εκτέλεση του εκλογικού του καθήκοντος ο λάλος του και ξεπέζεψε απ’ το μουλάρι του. Διά του σφαιριδίου γινόταν τότε η ψηφοφορία στην οποία δεν έπαιρναν μέρος, βέβαια, οι γυναίκες, να θυμίσω.

«ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ψήφο σας, φίλοι μου, πριν τη δώστε/ σκεφτείτε το γιατί μετά μπορεί να μετανιώστε!». Το γνωστό «μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», μας θυμίζει η σημερινή μαντινάδα της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη. Να συμπληρώσω κι εγώ ότι ο ύστερος μετανιωμός έναν παρά δεν κάνει.

ΕΚ ΤΩΝ ΩΝ ουκ άνευ ότι από μεθαύριο θα έχουμε μια άλλη ημέρα για την Ελλάδα. Ωστόσο, ο ήλιος πάλι απ’ την ανατολή θα βγει το πρωί και πάλι στη δύση θα βασιλέψει το βράδυ. Ενα το κρατούμενο. Συν το ότι όλα τα προβλήματα θα είναι εκεί και θα περιμένουν λύση… «Κι ακόμα η οδύσσεια δική της» για να χρησιμοποιήσω έναν στίχο του φίλου ποιητή Γιάννη Φίλη.

ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ τα μηνύματα για τον τουρισμό από την Αυστρία, διαβάζω στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας μας. Με όποια κυβέρνηση. Ο τουρισμός παραμένει πάντα η βαριά μας βιομηχανία…

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ – εκλογές, αλλά και το ποδόσφαιρο – ποδόσφαιρο! Κανονικά, κανονικότατα, οι αγώνες των πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες. Και βέβαια ανοιχτά τα κέντρα διασκέδασης και ελεύθερη η κατανάλωση… αλκοόλ. Να που γίναμε Ευρωπαίοι δίχως να το καταλάβουμε!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και διά της στήλης στους όποιους φίλους μου και τις όποιες φίλες μου, κατεβαίνουν στις εκλογές, ο καθείς κι η καθεμία με το κόμμα του (της). Τους και τις ψηφώ όλους και όλες, αδύνατο όμως να γίνω κομματάκια και να τους (τις) ψηφίσω. Αλλο η φιλία και άλλο η ψήφος άλλωστε…

ΜΙΑ ΜΕΡΑ μια μετρίως έξυπνη μύγα βούιζε γύρω και πάνω απ’ τον ιστό τόση πολλή ώρα χωρίς να προσγειώνεται, που η αράχνη παρουσιάστηκε κι είπε: «Ελα, μωρέ, κάτω». Η μύγα όμως ήταν αρκετά έξυπνη για τα κιλά της αράχνης κι είπε: «Ποτέ δεν προσγειώνομαι σε μέρη που δεν βλέπω να υπάρχουν κι άλλες μύγες και δεν βλέπω καθόλου άλλες μύγες στο σπίτι σας». Ετσι πέταξε μακριά, μέχρι που ’φτασε σ’ ένα μέρος που υπήρχαν πάρα πολλές άλλες μύγες. Ετοιμαζότανε να εγκατασταθεί ανάμεσά τους, όταν μια μέλισσα εμβουίστηκε κι είπε: «Στάσου, βλάκα, το χαρτί έχει κόλλα. Ολες αυτές οι μύγες είναι πιασμένες». «Μην είσ’ ανόητη», είπ’ η μύγα, «απλώς χορεύουνε». Κατέβηκε, λοιπόν, κάτω και κόλλησε στη μυγοπαγίδα μ’ όλες τις άλλες μύγες. (Από τον “μύθο για την εποχή μας”, του Τζέημς Θέρμπερ “Η μετρίως έξυπνη μύγα”. Επιμύθιον: “Δεν υπάρχει ασφάλεια στους αριθμούς, ούτε σ’ οτιδήποτε άλλο”).

«Τραχιές ακτογραμμές/ έπη από αλάτι και άνεμο να σε ταξιδεύουν/ προς ανατολάς του Διονύσου,/ μια απαλάμη γης από ελιά και ασπάλαθο/ τυλιγμένα τη μια και την άλλη όψη του ήλιου:/ αυτή της γεωμετρίας εκείνη του λόγου/ και της Ευρώπης το παλαιό δίλημμα/ το λύνει με τα εφτά και τα εννέα όγδοα./ (Παντού ρωγμές η ιστορία/ κι ακόμα η Οδύσσεια δική της). Και πώς αλλιώς να συμβιβάσει τις τόσες πέτρες/ την τόση θάλασσα;».
Το ποίημα “Χάρτης της Ελλάδος” του Γιάννη Φίλη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα