Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Στα Χανιά τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών

Τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών εμφανίζουν τα Χανιά και η Κρήτη γενικότερα συγκριτικά με τις άλλες περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την προηγούμενη εβδομάδα τέσσερις άνθρωποι έβαλαν τέλος στη ζωή τους σε περιοχές του ν. Χανίων δημιουργώντας θλίψη και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Κατάθλιψη και οικονομική κρίση έχουν ψυχολογικές και ψυχιατρικές επιπτώσεις, επισημαίνει στα “Χ.ν.” Δρ Αλέξανδρος Μπότσης, Καθηγητής Ψυχιατρικής με εξειδίκευση στην Πρόληψη Αυτοκτονιών, στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) Πανεπιστημίου Αθηνών, τονίζοντας ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες γίνονται στην Κρήτη, με τα υψηλότερα επίπεδα να σημειώνονται στα Χανιά σε πανελλαδικό επίπεδο όπου καταγράφονται και βαριά περιστατικά ψυχοπαθολογίας. « Πανελλαδικές έρευνες από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν δείξει ότι η πιο βαριά ψυχοπαθολογία καταγράφεται στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά. Το άλλο άκρο της ψυχοπαθολογίας είναι οι αυτοκτονίες» επισημαίνει ο κ. Μπότσης εξηγώντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό των αυτοκτονιών οφείλεται σε κάποια ψυχικό νόσημα, με συνηθέστερο τη βαριά μορφή κατάθλιψης.

ΟΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΟΙ
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο κ. Μπότσης εξήγησε ότι τα χαρακτηριστικά των περιστατικών αυτοκτονιών διαφέρουν σε κάθε ηλικία. Όπως επεσήμανε, στην τρίτη ηλικία « οι αυτοκτονίες γίνονται με απόφαση, πάντα με μέσον όπου οι υποψήφιοι αυτόχειρες προετοιμάζουν ώστε να είναι “επιτυχημένη” η αυτοκτονία, να μην είναι απόπειρα. Συνήθως χρησιμοποιούν αγχόνη (απαγχονισμός) είτε όπλο. Και βέβαια συνήθως πρόκειται για άντρες, γιατί οι γυναίκες δεν αυτοκτονούν, είναι το ισχυρό φύλλο και ξέρουν να επιβιώσουν, οι άντρες δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνοι τους. Γι’ αυτό συνήθως στην τρίτη ηλικία τα περιστατικά αυτοκτονιών αφορούν είτε ηλικιωμένους άντρες σε χηρεία είτε ηλικιωμένους που οι σύντροφοι και το οικογενειακό περιβάλλον δεν τους προσέχει και πέφτουν σε κατάθλιψη. Αυτά δεν πρέπει να περνάνε αδιάφορα από τους συγγενείς και θα πρέπει να ζητούν την βοήθεια ενός ψυχίατρου που θα μπορεί να χορηγήσει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Συνήθως οι ηλικιωμένοι που έχουν κατάθλιψη, κλείνονται στον εαυτό τους, τελευταία πηγαίνουν σε κάποιο γιατρό για να επικοινωνήσουν τις αυτοκτονικές τους ιδέες και να πάρουν… ενθάρρυνση όμως ο γιατρός ίσως να μην δίνει σημασία και χάνουν και το τελευταίο τους έρεισμα. Αυτό που επίσης κάνουν είναι να ετοιμάζουν τις εκκρεμότητες τους, τακτοποιούν εκκρεμότητες με κληρονομικά, κλείνονται μέσα στο σπίτι κτλ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ
Τα συμπτώματα στις νέες ηλικίες που θα πρέπει να κινητοποιήσουν το οικογενειακό περιβάλλον ότι ο νέος/η νέα έχει αυτοκτονικές τάσεις, διαφέρουν ανά περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μπότση. «Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια διαταραχή προσωπικότητας, από κατάθλιψη ή από μανιοκατάθλιψη σε καταθλιπτική φάση. Και όταν είναι σε καταθλιπτική φάση κλείνονται στον εαυτό τους. Πολλά από αυτά τα νέα άτομα, στην παιδική ηλικία έχουν υποστεί “bulling”, δεν έχουν στηρίγματα, προέρχονται από οικογένειες που δεν είναι οργανωμένες κτλ. Διαταραχές προσωπικότητας επίσης εμφανίζουν παραβατικά άτομα που όπως είναι παραβατικά προς τα έξω, γίνονται και παραβατικά προς τον εαυτό τους και αυτοκτονούν».
Σύμφωνα με τον κ. Μπότση, η οικονομική κρίση συνδέεται άμεσα με πολλές υποθέσεις αυτοκτονιών. «Η οικονομική δυσχέρεια και η ανέχεια φέρνουν κατάθλιψη. Δεν είναι τυχαίο ότι στα χρόνια της κρίσης, ειδικά μετά το πρώτο και δεύτερο Μνημόνιο υπήρξαν πολλές αυτοκτονίες, όπως και τώρα» ανέφερε.
Στρεσογόνα γεγονότα, όπως απώλεια δουλειάς και κατοικίας, ανεργία, η μεγάλη υποβάθμιση του κοινωνικού επιπέδου λόγω έλλειψης χρημάτων κάνουν την ιδέα του θανάτου “ελκυστική”. Όπως υπογράμμισε ο κ. Μπότσης, το “κλειδί” για την άμβλυνση των επώδυνων αυτών ερεθισμάτων είναι η ανθρώπινη επικοινωνία και η ύπαρξη υποστηρικτικού συναισθηματικού συστήματος, όπως το οικογενειακό περιβάλλον το οποίο δύναται να αποτρέψει εσωστρεφείς συμπεριφορές.

ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Την αύξηση των αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια στο ν. Χανίων και την αναγκαιότητα ενός υποστηρικτικού συστήματος, επισημαίνει και η εντεταλμένη σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Τζανακάκη.
«Στα Χανιά την τελευταία πενταετία έχουν αυξηθεί πολύ οι αυτοκτονίες και σχετίζονται βέβαια με την φοβερή οικονομική κρίση.
Γιατί ένας άνθρωπος που είναι ευάλωτος και έχει κατάθλιψη εάν του πουν ξαφνικά ότι το σπίτι του βγαίνει σε πλειστηριασμό, εάν δεν έχει να πληρώσει το δάνειο, τον ΕΝΦΙΑ, την ΔΕΗ, δεν μπορεί να σπουδάσει τα παιδιά του, έρχεται σε απόγνωση.
Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συμβουλευτική υπηρεσία, σε ψυχοθεραπεία. Πρέπει σαφώς να σκύψουμε από πάνω τους και να λύσουμε τα προβλήματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα