Μουσείο Τυπογραφείας

Σοβαρό πρόβλημα με την κράτηση ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα

AMYGDALEZAΣτο πρόβλημα της κράτησης 190 ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα υπό απαράδεκτες συνθήκες, αναφέρθηκε η συντονίστρια του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδας Ευθαλία Παππά σε παρέμβασή της,  στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η ΥΠΥ (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής) για το πρόβλημα της υποδοχής των παράτυπων αλλοδαπών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με έμφαση στο ευαίσθητο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων (παιδιά ηλικίας έως 17 ετών).

Όπως είπε, 60 ανήλικοι, ηλικίας έως 14 ετών, κρατούνται στην πτέρυγα των ενηλίκων, 80 εμφανώς ανήλικοι -που δήλωσαν ενήλικοι στα σημεία εισόδου- κρατούνται στην ίδια πτέρυγα, ενώ 50 παιδιά κρατούνται στην πτέρυγα των ανηλίκων. Δεν υπάρχει γιατρός για τους 1600 κρατούμενους του Κέντρου Κράτησης -μεταξύ των οποίων ανήκοντες σε ευάλωτες ομάδες, άρρωστοι και παιδιά, ενώ στην πτέρυγα των ενηλίκων, ενήλικοι και ανήλικοι αντιμετώπισαν τον χιονιά με σπασμένα air conditions. Επίσης, σε αυτοψία που έγινε βρέθηκαν ακόμη και ξυπόλητα παιδιά.

Η κ. Παππά ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση για τον αριθμό των ανηλίκων που έχουν παραπεμφθεί από την ΥΠΥ σε δομές και τον αριθμό όσων έχουν παραπεμφθεί σε Κέντρα Κράτησης. Ο Κ. Νίκας απάντησε, ότι μεταξύ των παιδιών που έχουν περάσει από το ΥΠΥ, ούτε ένα δεν παραπέμφθηκε σε Κέντρο Κράτησης.
Από τον Συνήγορο του Πολίτη, η Ματίνα Πούλου, αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό παιδιών που αντί να παραπέμπονται στις δομές της ΥΠΥ, μεταφέρονται από την ΕΛΑΣ σε Κέντρα Κράτησης ενώ αναφέρθηκε ειδικά σε 100 παιδιά που μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας. «Τα παιδιά παραπέμπονται σαν ενήλικοι στα Κέντρα Κράτησης, διότι δεν έχουν περάσει από την Πρώτη Υποδοχή» είπε η κ. Πούλου και σημείωσε, ότι «υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη θεσμοθέτηση και την υλοποίησή της».
Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής έκθεσης, ενώ πρόσφατα και ο δήμος Αθηναίων κοινοποίησε το πρόβλημα σχετικά με την τραγική κατάσταση των ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα, με επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.