Μουσείο Τυπογραφείας

Σοκ στην τοπική αγορά μετά την αποχώρηση της Ryanair από τα Χανιά

Ισχυρό σοκ στην τοπική οικονομία έρχεται να προκαλέσει η ξαφνική ανακοίνωση της Ryanair για ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς Χανιά για το διάστημα 29 Οκτωβρίου 2017 με 24 Μαρτίου 2018.

Yπενθυμίζεται ότι η Ryanair συνέδεε με απευθείας πτήσεις τον χειμώνα τα Χανιά με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάφο της Κύπρου.
Βάσει της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κράτησης εισιτηρίων της εταιρείας, σε αυτό το χρονοδικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν μονάχα οι εξής πτήσεις:
Χανιά – Αθήνα – Χανιά: 20 Δεκεμβρίου, 27 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου
Χανιά – Θεσσαλονίκη – Χανιά: 21 Δεκεμβρίου, 28 Δεκεμβρίου, 4 Ιανουαρίου
H εταιρεία ενημέρωσε μέσω e-mail τους επιβάτες και τους καλεί να επιλέξουν μεταξύ αλλαγής του εισιτηρίου ή επιστροφής των χρημάτων τους.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι “τινάζεται στον αέρα” ο προγραμματισμός πολλών ανθρώπων, επιχειρηματιών, φοιτητών και απλών ταξιδιωτών.
Από τα Χανιά εξάλλου αναμένεται να αποχωρήσουν άμεσα και οι 40 εργαζόμενοι της εταιρείας οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στην πόλη μας.

TA XANIΑ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ
Η εξέλιξη αυτή μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω με τα Χανιά πλέον να συνδέονται απευθείας μονάχα με την Αθήνα και να εξυπηρετούνται από μία μόνο αεροπορική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι η Aegean έχει ακυρώσει το απευθείας δρομολόγιο Χανιά – Θεσσαλονίκη, άρα δεν υπάρχει πλέον απευθείας σύνδεση του νομού με τη Βόρεια Ελλάδα.

ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Έκπληκτοι επιχειρηματίες και παράγοντες του τουρισμού στα Χανιά έμαθαν χθες την εξέλιξη αυτή και δήλωσαν σοκαρισμένοι, φοβούμενοι τις επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους.
Για περικοπές πτήσεων από τη Ryanair που αφορούν όλη την Ευρώπη και περίπου 400.000 επιβάτες μίλησε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Μανώλης Γιαννούλης, εξηγώντας ότι σίγουρα η εξέλιξη αυτή θα έχει επιπτώσεις στον κλάδο, αφού τα Χανιά θα έχουν πολύ λιγότερες πτήσεις τον φετινό χειμώνα από όσες είχαμα συνηθίσει να έχουμε τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Για σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο μίλησε στα “Χ.ν.” ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων Γιάννης Κουκουράκης, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της σύνδεσης με την Πάφο. «Θα έχουμε πρόβλημα και στα ενοικιαζόμενα και στα ξενοδοχεία καθώς ο εσωτερικός τουρισμός και η γραμμή της Κύπρου μας κρατούσε “ζωντανούς” τον χειμώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η απόφαση αυτή ενδεχομένως να είναι μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση και τη Fraport για το ζήτημα των τελών στα αεροδρόμια, το οποίο έχει θέσει αρκετές φορές στο παρελθόν η Ryanair».
Για μια «πάρα πολύ δυσάρρεση εξέλιξη για τα Χανιά» έκανε λόγο στα “Χ.ν.” ο πρέοδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων “ΚΥΔΩΝ”, δρ. Κωνσταντίνος Πρώιμος. «Θεωρώ ότι είναι λάθος η απόφαση της εταιρίας καθώς ήταν κερδοφόροα τα δρομολόγια αυτά. Πιστεύω θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για να θέσει τα αιτήματά της και τους προβληματισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρώιμος, εκτιμώντας και αυτός ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί μοχλό πίεσης για μείωση των τελών.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ  ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Ξαφνιασμένη από την εξέλιξη δήλωσε στα “Χ.ν.” και η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Άννα Σαματά. «Επιστρέφουμε δυστυχώς στο μονοπώλιο και φοβάμαι ότι σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση θα περάσουμε ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια εξήγησε ότι ο κλάδος της εστίασες “πόνταρε” πολλά τη χειμερινή περίοδο στους επισκέπτες από την Κύπρο. «Θα είναι ένα πλήγμα για όλους μας», τόνισε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ  ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
Η απόφαση προκάλεσε έντονο προβληματισμό στο Επιμελητήριο Χανίων, με τον πρόεδρο Γιάννη Μαργαρώνη να ξεκαθαρίζει πως δεν είχε προηγηθεί καμία ενημέρωση. Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο κ. Μαργαρώνης εξήγησε ότι οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία μένει να φανούν το επόμενο διάστημα αλλά σχολίασε καυστικά πως «δυστυχώς όλοι όσοι κατακρίνανε της εταιρείες χαμηλού κόστους και όλοι όσοι αρνούνταν να συνεργαστούν για να τις φέρουμε και να τις διατηρήσουμε στα Χανιά, θα δουν τώρα τις συνέπειες των πράξεών τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χρήστος Μυλωνάκης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Ryanair είχε πολλάκις ζητήσει από κυβέρνηση και Fraport να υπάρχει μείωση των τελών στα αεροδρόμια των χειμώνα ώστε να είναι βιώσιμη η γραμμή και το κράτος να κερδίζει έσοδο με έμμεσο τρόπου αφού οι τοπικές επιχειρήσεις θα έχουν αυξημένο τζίρο και θα καταβάλουν αντίστοιχα αυξημένο Φ.Π.Α.
Άμεσα πάντως το Επιμελητήριο ξεκινά επαφές με την ιρλανδική εταιρεία σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση αυτή
Τις τελευταίες ημέρες η Ryanair είχε ανακοινώσει ακυρώσεις πτήσεων σε όλη την Ευρώπη για το επόμενο δίμηνο, εξαιτίας της αυξημένης μείωσης του ποσοστού συνέπειας του προγράμματος των πτήσεών της κατά 80% τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπήρχε και ζήτημα με τις άδειες των πιλότων, λόγω λάθος προγραμματισμού.
Οι ακυρώσεις αυτές δεν είχαν “αγγίξει” την Ελλάδα μέχρι χθες οπότε “έσκασε” το θέμα με το αεροδρόμιο των Χανίων.
Τα “Χ.ν.” ζήτησαν το σχόλιο της εταιρείας από τα γραφεία στην Ελλάδα τα οποία παρέπεμψαν στη χθεσινή ανακοίνωση που ήρθε από την Ιρλανδία, χωρίς να γίνει περαιτέρω σχολιασμός της υπόθεσης.
Το δελτίο Τύπου της εταιρείας έκανε λόγο για αλλαγές των πτήσεων λόγω αναπροσαρμογής του οικονομικού σχεδιασμού της εταιρείας. «Σχεδιάζουμε να αναπτυχθούμε με μικρότερο ρυθμό (4% έναντι του αρχικού 9%) τον φετινό χειμώνα, πετώντας λιγότερα από τα 400 αεροσκάφη μας στο διάστημα Νοέμβριο 2017 – Μάρτιο 2018» αναφέρει η εταιρεία.
Ουσιαστικά καθηλώνονται στο έδαφος 25 αεροσκάφη με την εταιρεία να αποσύρει από την… κυκλοφορία όλα τα αεροσκάφη που είχε στα Χανιά, όπου λειτουργούσε μία από τις βάσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες των “Χ.ν.” η εξέλιξη αυτή σχετίζεται άμεσα με τις κλειστές πόρτες που έβρισκε η Ryanair τα τελευταία χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις, στα αιτήματά της που αφορούσαν μείωση ή μηδενισμό των τελών τη χειμερινή περίοδο στα περιφερειακά αεροδρόμια. Το συγκεκριμένα θέμα είχαν χειριστεί ως αρμόδιοι υπουργοί τόσο η Όλγα Κεφαλογιάννη όσο και η Ελενα Κουντουρά.
Η εταιρεία άλλωστε είχε αντιδράσει και στις αυξήσεις που επέβαλε η Fraport στα Περιφερειακά αεροδρόμια.

2 Σχόλια

  • [Γιαννης] ~ ~ ~ Απάντηση

    Τώρα αντί να τρέχει να παρακαλάει το επιμελητήριο, Να καλύψει η Frapport και ο Τσίπρας τα δρομολόγια.

    • [Karamitrooo] ~ ~ ~ Απάντηση

      Fraport είναι ιδιωτική εταιρία ακριβός όπως καιη Ryanair.. Και τους νοιάζει μόνο το κέρδος το δικό τους κέρδος τώρα αν εσύ μείνεις αποκομενος από προορισμούς η χάσουνε τα ξενοδοχεία και τα σουβλατζιδικα πελάτες και εσύ τη δουλειά σου πόσος τους νοιάζει καλώς ήρθες στον ιδιωτικό τομέα και την πραγματικότητα.. Όσο για τον τσίπρα.. Αν κυβερνουσε τη δεκαετία του 80 θα πηγενανε η ντόπιοι κομματαρχες στους ντόπιους βουλευτές μαζί και τίποτα δεσπότης κτλ..και θα του κλεγοτανε..είναι και τα ψηφαλακια βλέπεις.. Και θα αναγκάζε την κρατική ολυμπιακή να κάνει δρομολόγια. Με άδεια αεροπλάνα και αν ήταν και χρόνια εκλογών να έκανε και κάνα μεγαλύτερο αεροδρόμιο.. Και τελικά ένα έτη 2017 θα αναγκαζοτανε ένας νέος πρωθυπουργός ονόματι Αντρέας Παπανδρέου να πουλήσει αεροδρόμιο σε ιδιώτη γιατί το κράτος είχε μπει μέσα για τα ψηφαλακια θα είχε πωλήσεις την κρατική αεροπορική εταιρία σε ιδιωτικό..γιατί την είχαμε χρεοκόπησει και αυτήν τα ψηφαλακια που θέλανε να πετάει εκεί που δεν έπρεπε κτλ κτλ

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.