Μουσείο Τυπογραφείας

Σκουπιδότοποι στην εθνική οδό!

Ίδια και απαράλλακτη παραμένει η εικόνα των άτυπων χωματερών σε γέφυρες και παράλληλους δρόμους της εθνικής οδού στον Νομό Χανίων.

Γνωστή η εικόνα που καταγράφουν εδώ και χρόνια τα “Χ.ν.” σε διάφορα σημεία του βασικού οδικού δικτύου, μια εικόνα που μένει ίδια όπως έδειξε η χθεσινή μας περιήγηση σε όλο τον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από τον Καβρό μέχρι το Καστέλι Κισάμου.
Από την περιήγηση, οι διαπιστώσεις, για μια ακόμη φορά, ήταν ότι:
•Παράλληλοι δρόμοι στην Εθνική οδό “αξιοποιούνται”… ως χώροι εναπόθεσης οικοδομικών υλικών.
•Σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων πάνω στον Βόρειο Οδικό Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) τα σκουπίδια “πνίγουν” το πράσινο.
•Διαβάσεις και γέφυρες κάτω από το Εθνικό δίκτυο έχουν μετατραπεί σε άτυπες χωματερές.

Πέρα Πλατάνι

peraplatani

Στη μεγάλη ευθεία στο Πέρα Πλατάνι οι πευκοβελόνες (εύφλεκτο υλικό) έχουν σχηματίσει στρώμα σε διάφορα σημεία! Μαζί τους και δεκάδες απορρίμματα που έχουν πεταχτεί σε πολλά σημεία αριστερά και δεξιά του δρόμου.

Δραπανιάς Κισάμου

drapanias
Σπασμένα παιδικά παιγνίδια κάθε είδους, οικοδομικά υλικά, χαρτόκουτες και… μια βάρκα! Ανάμεσα στα απορρίμματα που φωτογραφίσαμε στη γέφυρα κάτω από την εθνική οδό Χανίων – Κισάμου στο ύψος του Δραπανιά. Από το συγκεκριμένο σημείο μάλιστα διέρχεται και ο “Τυφλός” ποταμός, που το καλοκαίρι μπορεί να είναι στεγνός. Το χειμώνα, όμως, κατεβάζει μεγάλες ποσότητες νερού.

Χώρος στάθμευσης ανάμεσα σε Καλύβες – Αγίους Πάντες

parkinganamesasekalybesag-pantes2

Πολυφωτογραφημένος ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης, αφού εδώ και χρόνια η εικόνα είναι πανομοιότυπη. Εκατοντάδες, κυριολεκτικά, μπουκάλια και άλλα σκουπίδια πεταμένα σε όλο το μήκος του. Κατά καιρούς έχει καθαριστεί αλλά αποτελώντας ένα από τα σημεία που οι οδηγοί, οι οποίοι κινούνται προς και από το Ρέθυμνο, σταματούν γεμίζει πολύ γρήγορα με σκουπίδια. Κάδος ή κάποιο καλαθάκι; Ούτε για δείγμα…

Χώρος στάθμευσης ανάμεσα σε Βουκολιές και Κολυμπάρι

parkinganamesaseboykolies-kolymmbari

Απογοητευτική η εικόνα και στον χώρο στάθμευσης ανάμεσα στους κόμβους Βουκολιών και Κολυμπαρίου πάνω στην εθνική. Πλαστικά, διάφορα είδη νάιλον, απορρίμματα κάθε είδους “κοσμούν” το συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο επίσης δεν υπάρχει κανένας κάδος.

Γεφυράκι Σκουτελώνα

gefyrakiskoytelwna2
Στο ύψος του Σκουτελώνα, στον δρόμο παράλληλα της εθνικής οδού στο γεφυράκι, άλλη μια χωματερή, άλλος ένας παράνομος χώρος εναπόθεσης κάθε είδους απορρίμματος…

Παράλληλος ΒΟΑΚ στα Περβόλια

gefyraperboliwn
Λίγο πριν τη γέφυρα των Περβολίων που περνάει πάνω από την Εθνική, ο χώρος αριστερά και δεξιά στον παράλληλο δρόμο χρησιμοποιείται ως τόπος απόρριψης κάθε είδους απορριμμάτων και οικοδομικών υλικών.
Παράλληλος Εθνικής στον Δαράτσο

parallhlosDARATSOY1
Άλλη μια χωματερή στον παράλληλο στο ύψος του Δαράτσου, ανάμεσα στον κόμβο του Βαμβακόπουλου και στον κόμβο του Γαλατά. Όταν βρεθήκαμε στο συγκεκριμένο σημείο συναντήσαμε και κάτοικο της περιοχής που είχε πάει να αφήσει τα σκουπίδια του. Στην παρατήρησή μας ότι στο σημείο αυτό δεν επιτρέπονται σκουπίδια η απάντηση του ήταν ότι θα άφηνε μόνο ξύλινα τελάρα και δεν μολύνουν το περιβάλλον!

3 Σχόλια

 • [MANOS] ~ ~ ~ Απάντηση

  Όσο καλή θέληση και να έχει η πολιτεία και ο δήμος και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μαζί, αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία εμείς, λυπάμαι που το λέω, αυτά θα γράφονται και θα ξαναγράφονται και θα ξαναγράφονται………….. στον αιώνα των άπαντα, από τα παιδια μας και τα παιδιά των παιδιών μας, μόνο που δεν ξέρω τι σκ@τ@ – συγνώμη για την έκφραση αλλά δεν βρίσκω άλλη αρμόζουσα – κόσμο θα τους παραδώσουμε.

  • [MANOS] ~ ~ ~ Απάντηση

   Ανακαλώ την επίμαχη λέξη, την οποία μπορείται να διορθώσετε εσείς αντικαθιστόντας την με όποια νομίζετε ως σωστότερη συντακτικά όσο και εκφραστικά.

 • [MANOS] ~ ~ ~ Απάντηση

  Όσο καλή διάθεση και να έχει η περιφερεία, ο δήμος και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες μαζί, αν δεν αλλάξουμε την νοοτροπία μας και να σεβόμαστε το περιβάλλον σκεπτόμενοι το μέλλον, όχι μόνο το δικό μας αλλά και των παιδιών μας και των παιδιών των παιδιών τους, αυτά θα γράφονται εσαεί. Ζούμε σε μια Γη που την έχουμε δανειστεί από αυτά, όπως και εμείς από τους προγόνους μας. Άραγε, το έχουμε καταλάβει με τη δέουσα σημασία του;

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.