Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σκορπιός “εισέβαλε” σε αίθουσα εξετάσεων!

Ένας μεγάλος σκορπιός (πάνω απο 10εκ μήκος) εμφανίστηκε στο Γυμνάσιο – Λύκειο Επισκοπής το πρωί της Τετάρτης. «Μάλλον ήρθε σήμερα να γράψει Πανελλήνιες» σχολίαζε χιουμοριστικά χρήστης του διαδικτύου που ανέβασε τις σχετικές φωτογραφίες.

Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Σύμφωνα με τη wikipedia, στην Ευρώπη, ο σκορπιός εμφανίζεται περισσότερο στην Ισπανία, την Ιταλία και τα Βαλκάνια. Ζει μόνος του και δεν αλλάζει τον τόπο που μένει μέχρι να πεθάνει. Την ημέρα κρύβεται κάτω από πέτρες, στις σχισμές των βράχων ακόμα και μέσα στα σπίτια, στις σκοτεινές γωνιές ή κάτω από έπιπλα. Τη νύχτα βγαίνει από την κρύπτη του για την ανεύρεση τροφής. Οι σκορπιοί τρώνε έντομα, αράχνες και άλλα μικρά ζωύφια.

Δεν απομακρύνεται από την κρύπτη του εκτός από την εποχή που πολλαπλασιάζεται, οπότε πρέπει να βρει το ταίρι του. Μετά τη σύζευξη, ο θηλυκός σκορπιός καταβροχθίζει τον αρσενικό και ύστερα από μερικούς μήνες το θηλυκό γεννάει 25 – 30 αβγά. Η μητέρα βοηθά με τις λαβίδες της να βγούν τα μικρά από τα αυγά. Αφού τα καθαρίσει, τα βάζει πάνω στη ράχη της, όπου μένουν περίπου 15 μέρες. Στο διάστημα αυτό η μητέρα μένει συνέχεια στη φωλιά της, χωρίς να τρώει τίποτα.

Στην Κρήτη έχουν καταγραφεί τρία είδη. Από αυτά, ο πιο μικρός (Euscorpius candiota) φτάνει τα 4 εκατοστά σε μήκος. Έχει χρώμα καφετί. Αγαπά τα υγρά μέρη και ζει σε πετρώδεις περιοχές και σε ξερολιθιές, από τα παράλια μέχρι τα 2.100 μέτρα υψόμετρο (στα Λευκά Όρη). Είναι, επίσης, δυνατό να βρεθεί σε κατοικημένες περιοχές, ακόμα και μέσα στις πόλεις, κατά τους χειμερινούς μήνες, όπου βρίσκει καταφύγιο,. Το δεύτερο είδος, ο κίτρινος σκορπιός με τις λεπτές δαγκάνες (Mesobuthus gibbosus) θεωρείται από τους μελετητές ως ο πιο δηλητηριώδης από όλους τους σκορπιούς του νησιού, χωρίς όμως να επιφέρει το θάνατο σε φυσιολογικές συνθήκες. Το τρίτο είδος (Iurus dufoureius) ξεπερνά σε μέγεθος όλους τους σκορπιούς της Κρήτης, φτάνει τα 11 εκατοστά σε μήκος και το χρώμα του είναι από σκούρο καφέ μέχρι μαύρο. Έχει πολύ χοντρές δαγκάνες και λεπτό μετάσωμα. Αγαπά τα υγρά μέρη και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε στοές στο έδαφος ή σε λαγούμια που, είτε σκάβει ο ίδιος, είτε έχουν φτιάξει άλλα ζώα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα