Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σκοπιανό – Διέξοδος στο αδιέξοδο;

Φαίνεται, ότι οι Σκοπιανοί άρχισαν να συνειδητοποιούν, ότι δεν έχουν το πλεονέκτημα πλέον, όπως πίστευαν, πως είναι απόγονοι των Μακεδόνων απ’ τη γενιά του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου. Αυτή τη ρητορική του αλυτρωτισμού, υπάρχουν άνθρωποι μέσα και έξω απ’ το γειτονικό κρατίδιο με την προσωρινή ονομασία της ενδιάμεσης συμφωνίας FYROM, που δεν την ενστερνίζονται.
Ο Βούλγαρος διανοούμενος Μπόζινταρ Ντιμιτρώφ έχει δηλώσει, ότι «δεν υπάρχει κανένα χαρτί στα χέρια των Σκοπιανών, που να λέει τις λέξεις Μακεδονία, ή Μακεδονικός από τον 6ο αιώνα, που ήρθαν εδώ έως τον 19ο αιώνα… Η Μακεδονική ιδεολογία, που εφευρέθηκε απ’ τη Σερβία κατέρρευσε».  Με έμμεσο τρόπο, “απ’ έξω – απ’ έξω”, το φέρνουν με δηλώσεις στο Υπ. Πολιτισμού της κυβέρνησης των Σκοπίων, που λέει: «Δεν είμαστε απόγονοι του Μεγ. Αλεξάνδρου, δεν είμαστε κληρονόμοι της αρχαίας Μακεδονίας. Να το δούμε αυτό, γιατί η θέση και το μέλλον της χώρας μας είναι η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ».
Όταν έγινε το Γιουγκοσλαβικό κράτος το 1940, τότε αναφέρθηκσε το όνομα Μακεδονία. Πριν το 1944 η περιοχή αυτή του Βαρδάρη λεγόταν Βαρντάσκα. Την ονομασία “Μακεδονία” την πήραν χάριν του Τίτο, που εξυπηρετούσε συμφέροντα της Ε.Σ.Σ.Δ. Το διεκδίκησαν δίδοντάς του ιστορική και εθνική διάσταση, πράγματα, ανύπαρκτα, που δεν εδικαιούντο. Οι Έλληνες από τότε χάσαμε χρόνο, στο διάστημα του οποίου οι Σκοπιανοί κατάφεραν να εδραιώσουν το όνομα “Μακεδονία” στον κόσμο, σε πανεπιστήμια, σε εκδηλώσεις κ.λπ. Ακολούθησε στρέβλωση της ιστορίας. Όμως ο Μακεδονικός χώρος κατοικείται και από άλλους, όχι μόνον από Ελληνες. Ο Μακεδονικός πολιτισμός αναφέρεται στους Έλληνες και ως εκ τούτου το μόνο, που μπορεί να αναφερθεί στο όνομα είναι γεωγραφικός όρος και τίποτε άλλο.
Και η Βουλγαρία κατέχει Τμήμα της Μακεδονίας, η προαιώνια επιθυμία της οποίας ήταν, να βγει στο Αιγαίο. Δεν καπηλεύθηκε το όνομα.
Ο νέος πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, που συγκυβερνά με δύο από τα τρία αλβανικά κόμματα είναι διαλλακτικός εν σχέσει με τον προκάτοχό του Γκρουέφσκι. Επιδιώκει συμβιβαστική λύση και σε όλη τη FYROM προετοιμάζουν το έδαφος να διαμορφώσουν ψυχολογικά την κοινή γνώμη, ώστε ν’ αποδεχθεί, πως είναι αναληθές το επικρατούν, ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων.
Στις Βρυξέλλες γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο διπλωματικό για τη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για οριστική λύση στο πλαίσια του ΟΗΕ μέσα στο Α’ εξάμηνο του 2018. Οι πιέσεις είναι σκληρές και στις δύο πλευρές από ΗΠΑ και ΕΕ με σκοπό, αφ’ ενός τη λήψη ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και αφ’ ετέρου την ενεργοποίηση αποδοχής στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο 2018, που είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας.
Βέβαια πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να επικαιροποιηθεί η προηγούμενη απόφασή του, που δεν δεχόταν ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”. Ισως περιορισθεί το όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό “Gozna Makedonija” που σημαίνει άνω Μακεδονία και να ισχύει “erga omnes” έναντι όλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα