Μουσείο Τυπογραφείας

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Με το που άλλαξε ο μήνας το είδα. Στις 2 του Απρίλη έγραφε το ημερολόγιο, γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα αυτισμού. Το διάβασα και μετά το παραμέρισα γιατί άλλα πράγματα έτρεχαν. Και άλλες προτεραιότητες υπήρχαν. Όμως μέσα μου κάτι με τσίγκλιζε. Κάτι δεν με άφηνε να ησυχάσω. Γιατί ξέρω από κοντά τι είναι αυτό. Το ξέρω από κοντά και το ξέρω και από πολύ καιρό
Πάνε σχεδόν σαράντα χρόνια που οι φίλοι μου στην άλλη άκρη της Κρήτης απέκτησαν το πρώτο και μόνο τους παιδί. Oσο μεγάλωνε το παιδί αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι δεν πάει καλά. Ώσπου κάπου εκεί στα δυό του χρόνια η φίλη μου το είπε το μυστικό. Το παιδί έχει αυτισμό. Πρώτη φορά την άκουγα την κουβέντα.
Τι είναι αυτό ρωτούσα κι εγώ και άλλοι γνωστοί και φίλοι και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε. Το παιδί μας δεν έχει διανοητική καθυστέρηση έλεγαν οι γονείς του.
Έχει συναισθηματική καθυστέρηση. Δεν μπορεί να εννοήσει τα αισθήματα και κατ επέκταση δεν μπορεί να τα αισθανθεί και πολύ περισσότερο να τα εκφράσει. Θυμάμαι ακόμα την αφελή μου αντίδραση. Δεν είναι  κάτι πολύ σοβαρό σκέφτηκα τότε. Όσο όμως μεγάλωνε  αυτό το  μονάκριβο παιδί τόσο αντιλαμβανόμουν την σοβαρότητα του προβλήματός του. Η συναισθηματική καθυστέρηση έχει και ένα σωρό άλλες παράπλευρες συνέπειες. Όλες πονετικές και ψυχοφθόρες. Τόσο για τον ίδιο τον πάσχοντα όσο και για την οικογένειά του.
Από τότε παρακολουθώ ανελλιπώς ότι πέφτει στην αντίληψή μου για την αρρώστια αυτή.
Δεν είναι αρρώστια λένε κάποιοι Είναι μια διαταραχή
Τα τελευταία χρόνια ο όρος αυτισμός έχει αντικατασταθεί από τον όρο διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.
Και έχει να κάνει με την μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στις περιοχές της κοινωνικής αντίδρασης και της επικοινωνίας. Οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα πλαίσια αυτού του φάσματος έχουν δυσκολίες με την επικοινωνία την κοινωνική συναναστροφή και τις δραστηριότητες παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου. Όπως άκουσα προ ετών από μία ειδικό η ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων στους πάσχοντες δεν γίνεται στα σωστά κέντρα του εγκεφάλου τους αλλά πέριξ αυτών.
Και σαν συνέπεια έχει τα παιδιά με αυτισμό να έχουν έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη κοινωνικότητας και περιορισμένο εύρος φαντασίας.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αντιλαμβάνονται τον κόσμο διαφορετικά από τους υπολοίπους
Δεν μπορείς να πεις σε ένα παιδί με τέτοια διαταραχή ότι θα βρέξει καρεκλοπόδαρα. Δεν καταλαβαίνει την μεταφορά και περιμένει να πέσουν από το ουρανό ποδάρια καρεκλών. Επίσης οι αισθήσεις του λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.
Οι εικόνες, οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι γεύσεις στις οποίες εσύ δεν δίνεις σημασία γι αυτό μπορεί να είναι επώδυνες.
Πολλές φορές νοιώθει το περιβάλλον εχθρικό.
Φαίνεται σαν να μην θέλει να παίξει με τα άλλα παιδιά αλλά στην πραγματικότητα απλά δεν έχει τον τρόπο να τα προσεγγίσει
Τότε όταν πρωτοάκουσα για τον αυτισμό ρωτούσα. Τι φταίει; Τώρα πια το έχω μάθει καλά. Αυτή η διαταραχή δεν έχει αιτίες. Τόσα χρόνια έρευνας το έχουν αποδείξει.
Είναι λέει η περισσότερο χρηματοδοτημένη έρευνα ανά τον κόσμο γιατί πολλών πλουσίων τα παιδιά βρίσκονται μέσα σ αυτό το φάσμα. Και όλοι θέλουν να μάθουν. Μπας και καταφέρουν με την γνώση να προλάβουν και να βελτιώσουν καταστάσεις.
Όμως για τούτη δω την έλλειψη δεν βρίσκονται αιτίες. Οποιουδήποτε το παιδί μπορεί να την πάθει. Άσπρου μαύρου κίτρινου  πλούσιου ή φτωχού, μορφωμένου ή αμόρφωτου. Καμιά κληρονομικότητα δεν έχει να κάνει.
Κανείς γονιός δεν φταίει για το αν το παιδί του είναι μέσα στα όρια του φάσματος.
Όσο για τα συμπτώματα των πασχόντων, αυτά έχουν μεγάλο εύρος και πάρα πολλές διακυμάνσεις στην εμφάνισή τους
Από πολύ ελαφρά, τόσο που το παιδί να μεγαλώσει φυσιολογικά, ως πάρα πολύ βαριά.
Κάθε φορά που μιλώ για το θέμα αυτό σκέφτομαι το παιδί των φίλων μου. Να μεγαλώνει ηλικιακά να δένει το κορμί να μεστώνει να γίνεται ενήλικας και να παραμένει στην συμπεριφορά και την επικοινωνία του παιδί και δύσκολο παιδί
Την αγάπη που του έχουν οι γονείς του που ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση βλέπουν με τα μάτια του.
Και την κουβέντα της μητέρας που τότε πριν σαράντα χρόνια, τότε που ήταν ακόμα άμαθη από την συμφορά που την είχε βρει, μου είπε:
οι γιατροί λένε πως όταν το παιδί έρθει να με αγκαλιάσει από μόνο του και να μου πει σ αγαπάω μαμά, τότε θα έχει γιατρευτεί.
Και την αίσθηση που έχω ότι μέσα της ακόμα  τρεμοπαίζει η ελπίδα, οτι αυτή η  σκηνή θα γίνει κάποτε έστω και την τελευταία στιγμή πραγματικότητα.
Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Την Παρασκευή 12 Απρίλιου στο θέατρο Βλισιδη  το Γυμνασιο και Λύκειο Βουκολιων παρουσίασε θεατρικη παράσταση “κονταρομαχίες του Ερωτοκριτου” τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για αγορά εμβολίων ενισχύοντας το παιδιατρικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου τμήματος Χανιων.
Ευχαριστούμε παρα πολύ τους μαθητές, καθηγητές  για αυτή τη πρωτοβουλία αγάπης…

Επιλέξτε τις χειροποίητες λαμπάδες μας για εσάς και τους αγαπημένους σας χαρίζοντας χαμόγελα. και ζεστασιά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Θα μπορείτε να επιλέξτε λαμπάδες χειροποίητες από τις εθελόντριες μας στο.ιατρειο μας Μάρκου Μπότσαρη 59 από 6 εως 8 το απόγευμα από Τριτη ως Παρασκευή και κάθε Δευτέρα πρωί από 9 εως 1μμ και στη πλατεια 1866 απο τη Παρασκευή 19Απριλιου εως και Τετάρτη 24 Απρίλιου  από 11 πρωί εως 8 το βραδυ.

“Στο Κέντρο Ημέρας της Zeuxis που λειτουργεί σε συνεργασία με τους Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου, οι μικροί και οι μεγαλύτεροι πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές συμμετέχουν σε εβδομαδιαία -βιωματικά και βασισμένα στο παιχνίδι- εργαστήρια με διάφορες θεματικές: κοινωνική και πολιτική αγωγή, περιβαλλοντική αγωγή, αγωγή υγείας, αγωγή για την ειρήνη και δεξιότητες ζωής… Μαθαίνοντας όλοι από όλους, να αναδεικνύουμε πάντα τον καλύτερο εαυτό μας, σε όλες τις εκφάνσεις της συλλογικής μας ζωής.”

Το Nέο Διοικητικό Συμβούλιο των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ για την περίοδο 2019-2021:
Πρόεδρος: Τζιουβάρα Χαρίκλεια Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Α΄ Αντιπρόεδρος: Ανδρούτσος Αντώνιος Οικονομολόγος
Β΄ Αντιπρόεδρος: Προβατά Ασημένια Παιδίατρος
Γεν. Γραμματέας: Γιαννακόπουλος Ιωάννης Φωτοειδησεογράφος/ Δάσκαλος Φωτογραφίας
Ειδ. Γραμματέας: Μαρίνος Νικόλαος Ορθοπεδικός
Ταμίας: Σκολαρίκος Χρήστος Προγραμματιστής Η/Υ
Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων Κυριάκου Κωνσταντίνα Φαρμακοποιός
Μέλος: Κανάκης Νικήτας Οδοντίατρος
Μέλος: Αγγελίδης Χρήστος Ορθοπεδικός

τα στατιστικά για την εβδομάδα  08/04/2019 έως και 14/04/2019 είναι
ΕΛΛΑΔΑ                32
ΜΑΡΟΚΟ                4
ΣΕΡΒΙΑ                    4
ΓΕΩΡΓΙΑ                 3
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ          3
ΝΙΓΗΡΙΑ                 3
ΑΛΓΕΡΙΑ                3
ΣΥΡΙΑ                     2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ           2
ΙΡΑΝ                       2
ΑΙΓΥΠΤΟΣ            2
ΣΟΥΔΑΝ               1
ΙΡΑΚ                      1
ΛΙΒΥΗ                   1
ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ     1
ΣΥΝΟΛΟ             64

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.