Μουσείο Τυπογραφείας

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Τέτοιες μέρες που γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό του 1821, την επανάσταση που μας έκανε κράτος,  μου έρχονται στο νου ιστορίες των αγωνιστών και των ηρώων που έλαβαν μέρος σ αυτήν. Ιστορίες μεγαλωσύνης, αυτοθυσίας και μεγαλείου. Αυτοί οι άνθρωποι, οι περισσότεροι, πέρασαν πολλά. Σκλαβιά, φτώχεια,  πείνα, απώλειες αγαπημένων προσώπων. Αλλά αταλάντευτοι στον στόχο τους τελικά τα κατάφεραν και κάποια στιγμή πραγμάτωσαν τον σκοπό τους. Συνήθως μαθαίνουμε στο σχολείο για τις μάχες, τις νίκες, τις ήττες  και τέλος το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Οι  λεπτομέρειες τα μικρά γεγονότα  που καμιά φορά λένε περισσότερα για το ποιόν και το ήθος των ανθρώπων  συνήθως μένουν στα αζήτητα. Πάμπολλες  ιστορίες κυκλοφορούν για τους συντελεστές της επανάστασης, ήρωες και αντιήρωες (γιατί είχαμε κι από αυτούς).
Σήμερα θέλω να σας πω για την ιστορία μιας γυναίκας. Αυτής που έδωσε ένα παρατσούκλι  στο κράτος μας.  Που ακόμα και σήμερα το χρησιμοποιούμε, υποτιμητικά τις περισσότερες φορές. Την ιστορία της Ψωροκώσταινας. Γιατί το όνομα αυτό δεν είναι λογοπαίγνιο. Η Ψωροκώσταινα  ήταν υπαρκτό πρόσωπο.
Η πλούσια, αρχοντομαθημένη και πανέμορφη Πανωραία   ζούσε ευτυχισμένη στις Κυδωνίες  της Μικράς Ασίας παντρεμένη με τον Κώστα Χατζηκώστα.  Έχασε  όλη την περιουσία της όταν η πόλις της καταστράφηκε το 1821 μετά από μια αποτυχημένη επανάσταση.  Είδε  να σκοτώνουν μπροστά στα μάτια της τον άνδρα  και τα παιδιά της. Πάμπτωχη πια και ολομόναχη φτάνει πρώτα στα Ψαρά και γιαυτό την πρωτόπαν Ψαροκώσταινα και μετά στο Ναύπλιο όπου για να ζήσει κάνει πότε τον χαμάλη και πότε την πλύστρα. Όταν η πόλις γεμίζει από τα ορφανά που αφήνει πίσω της η επέλαση του Ιμπραήμ, ζητιανεύει από σπίτι σε σπίτι για να μπορέσει να θρέψει τα παιδιά που έχει πάρει υπό την προστασία της. Τότε της άλλαξαν το παρανόμι και άρχισαν να την φωνάζουν, απαξιωτικά,  Ψωροκώσταινα.
Το καλοκαίρι του 1826, την ώρα που η επανάσταση κινδυνεύει  να χαθεί, που δεν υπάρχει πια άλλο ρευστό για όπλα και για σφαίρες γίνεται στην πλατεία του πλατάνου στο Ναύπλιο έρανος, για να μαζευτούν χρήματα που θα ενισχύσουν τον αγώνα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι. Ποιος, όμως θα δώσει λεφτά που είναι ο ένας πιο φτωχός από τον άλλο; Ο ένας πιο εξαθλιωμένος από τον άλλο; Κοιτάζουν λοιπόν οι πολίτες από μακριά το τραπέζι όπου κάθεται  η ερανική επιτροπή. Κανείς δεν πλησιάζει  γιατί όλοι σκέφτονται τις δικές τους ανάγκες και τον δικό τους αγώνα επιβίωσης.
Σιμώνει  τότε η Πανωραία, αυτήν που τα αλάνια την φώναζαν κοροϊδευτικά, Ψωροκώσταινα και βγάζει από το δάχτυλό της ένα δαχτυλίδι, απομεινάρι της αλλοτινής αρχόντισσας που, ποιος ξέρει γιατί, είχε μείνει μέχρι τότε στο χέρι της. Ίσως για ενθύμιο, ίσως για εξασφάλιση κάποιας δυσκολότερης  στιγμής. Μαζί βάζει και ένα γρόσι μαζεμένο με θυσίες από πολλά πλυσίματα και χαμαλίκια. Τα  αφήνει όλα πάνω στο τραπέζι:
-Αυτά τα τιποτένια δίνω για το μαρτυρικό Μεσολόγγι, λέει. Δεν έχω τίποτε άλλο.
Και ξύπνησε τότε ο κόσμος που παρακολουθούσε.
-Για δέστε! Φώναξαν. Η Ψωροκώσταινα η πλύστρα, έδωσε λεφτά για τον αγώνα.
Και έπιασε το φιλότιμο τον κοσμάκη κι έτρεξε και έδωσε ο καθένας ό,τι μπορούσε από το υστέρημά του…..
Κάτι τέτοιες ιστορίες με κάνουν και σκέφτομαι και προβληματίζομαι. Πόσο οι άνθρωποι μπορούν να αρθούν πάνω ακόμα και από  τις ανάγκες της επιβίωσης; Πόσο μπορούν να προτάξουν πάνω από το ατομικό καλό, το συλλογικό; Πόση ανάγκη έχουμε να βάλουμε το γενικό καλό πάνω από τον εαυτό μας και τα θέλω μας. Και πόσο αυτές οι πράξεις που μοιάζουν μικρές και λίγες μπορούν να αποκτήσουν σημασία, να παραδειγματίσουν και να οδηγήσουν σε κάτι υπέρτερο αι σπουδαιότερο.
Αλλά όσο το σκέφτομαι και κάτι άλλο μου κάνει εντύπωση. Οι πολίτες του Ναυπλίου σιωπηλοί κοίταζαν την ερανική επιτροπή από μακριά. Και μόλις βρέθηκε η πιο αδύναμη από αυτούς Ψωροκώσταινα να κάνει την αρχή, ξέχασαν την δική τους ανέχεια και φιλοτιμήθηκαν να συνδράμουν την πατρίδα. Δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους. Έπρεπε να βρεθεί ένας μπροστάρης. Και έτυχε να είναι η φτωχότερη και πιο περιφρονημένη από όλους. Που μπορεί να μην είχε περίσσια χρήματα αλλά είχε περίσσεια καρδιάς και φρονήματος και έδειξε και στους άλλους τους πιο ευνοημένους από αυτήν, έναν δρόμο που από μόνοι τους δεν θα τον έπαιρναν.
Επιπλέον αναλογίζομαι την ψυχική δύναμη που είχε αυτή η γυναίκα. Χωρίς τα πρώτα της πλούτη, με σκοτωμένα όλα τα αγαπημένα της πρόσωπα κι όμως είχε την αντοχή να αγωνίζεται και να παλεύει για το γενικό καλό. Από την πάμπλουτη παιδιωμένη αρχόντισσα των Κυδωνιών ως την μοναχική ζητιάνα του Ναυπλίου η ίδια γυναίκα, ο ίδιος άνθρωπος παραμερίζει τα χτυπήματα της μοίρας και τις συμφορές και στέκεται δυνατή, ακατάβλητη  και αγωνίστρια.
Τέτοιοι άνθρωποι  θα ήθελα και θα έπρεπε να αποτελούν παράδειγμα για όλους μας.
Αγγελική Μπεμπλιδάκη

Ρατσιστική επίθεση εναντίον ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στα Ιωάννινα
Την Κυριακή 17 Μαρτίου ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε και τραυμάτισε ανήλικους, ασυνόδευτους πρόσφυγες της Δομής Επείγουσας Φιλοξενίας της Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η αναίτια επίθεση εκδηλώθηκε βάσει σχεδίου, κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων στις οποίες συμμετείχαν προσφυγόπουλα της Δομής. Ένας ανήλικος πρόσφυγας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με κάταγμα στο χέρι.
Οι Γιατροί του Κόσμου καταδικάζουμε κάθε εκδήλωση ρατσισμού και ξενοφοβίας, και συνεχίζουμε αδιάλειπτα το έργο μας παρέχοντας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Οι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με τον IOM Greece και την ARSIS – Association for the Social Support of Youth παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες που διαμένουν στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος “Providing Education and Immediate Accommodation for Migrant Children in Greece – PEDIA “.
http://www.arsis.gr/deltio-typou-ratsistiki-epithesi-se-do…/
#endracistviolence #fightracism

Το χρονικό του φόβου

• 21/3/1960 – Η αστυνομία της Νοτίου Αφρικής πυροβολεί εν ψυχρώ κατά μίας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ.
• 1966: Καθιερώνεται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων σε ανάμνηση του τραγικού αυτού γεγονότος.
• 8/3/2019 – Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων του δημοτικού σχολείου Βαθέων Σάμου για παράταση της αποχής των παιδιών από τα μαθήματα για όσο συνεχίζεται η φοίτηση προσφυγόπουλων στην απογευματινή Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων που λειτουργεί στο σχολείο.
• 8/3/2019 – Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, μέλη του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου των Γρεβενών αποφασίζουν να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο ως αντίδραση στη λειτουργία δομής εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στο σχολικό συγκρότημα.
• 11/3/2019 – Το Κέντρο Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint της οργάνωσης Θετική Φωνή στην Αθήνα έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης με προφανή ομοφοβικά και ρατσιστικά κίνητρα.
• 15/3/2019 – Ρατσιστική επίθεση στα Βίλια Αττικής σε 80 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, που μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ της Χίου σε ξενοδοχείο της περιοχής. Ακροδεξιοί εισέβαλαν στο κτίριο πετώντας πέτρες και σπάζοντας πόρτες και τζαμαρίες.
• 15/3/2019 – Έγκλημα μίσους στη Νέα Ζηλανδία όταν ένοπλος άνοιξε πυρ σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.
• ️17/03/2019 – Ρατσιστική επίθεση στη Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας στην Κόνιτσα Ιωαννίνων όπου ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε και τραυμάτισε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.
• …]
Σήμερα 21 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Αυτή την ημέρα, σήμερα, όλοι μαζί, ενώνουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.
Σήμερα, αύριο και στο μέλλον ο φόβος δεν θα μας σταματήσει. Η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης, η δημοκρατία και η ισότητα είναι οι σημαντικότερες κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού μας. Δεν θα τις παραδώσουμε αμαχητί σε κανέναν.

Οι Γιατροί του Κόσμου ευχαριστούν το φιλο Κ. Π για τη δωρεά 150 ευρώ σε φάρμακα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής,

Καλούνται τα μέλη των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ σε Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και νέας Εξελεγκτικής Επιτροπής, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στο Πολυιατρείο των ΓτΚ (Πειραιώς 33, 10553, Αθήνα) και ώρα 10:30 πμ.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούμενη απαρτία κατά την παραπάνω ημεροχρονολογία, η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την Κυριακή 07 Απριλίου 2019 στο Πολυιατρείο των ΓτΚ (Πειραιώς 33, 10553, Αθήνα), ώρα 10:30 πμ
Τα θέματα Ημερήσιας Διάταξης θα είναι:
1. Απολογισμός πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Οικονομικός Απολογισμός.
3. Έγκριση απολογισμού και Απαλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου.
4. Αναπροσαρμογή Ποσού Ετήσιας Συνδρομής
5. Τοποθετήσεις – Προτάσεις.
6. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής για διενέργεια εκλογών.
7. Διεξαγωγή εκλογών.
Οι υποψηφιότητες πρέπει να υποβληθούν στα κεντρικά γραφεία είτε ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Σαπφούς 12 – 10553, Αθήνα, είτε με φαξ στο 210-3213850, είτε ηλεκτρονικά με email στο: director@mdmgreece.gr και εφόσον το επιθυμούν να συνοδεύονται από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 και ώρα 17:00 μ.μ.
Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη (Τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες μπορούν να διευθετηθούν ανήμερα των εκλογών). Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019
Επισυνάπτεται έντυπο για αίτηση υποψηφιότητας  Διοικητικού Συμβουλίου/Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Τα στατιστικά για την εβδομάδα απο 18/03/2019 έως και 22/03/2019 είναι
ΕΛΛΑΔΑ               34
ΜΑΡΟΚΟ               9
ΙΡΑΚ                       7
ΣΥΡΙΑ                      6
ΑΛΒΑΝΙΑ                6
ΑΛΓΕΡΙΑ                 5
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ            3
ΠΑΚΙΣΤΑΝ              3
ΓΕΩΡΓΙΑ                 2
ΑΙΓΥΠΤΟΣ              2
ΣΕΡΒΙΑ                   1
ΡΟΥΜΑΝΙΑ            1
ΝΙΓΗΡΙΑ                 1
ΙΡΑΝ                      1
ΤΥΝΗΣΙΑ                1
ΣΕΝΕΓΑΛΗ             1

ΣΥΝΟΛΟ              83

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.