Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Δεν διάβασα την ίδια την δήλωση. Σε μένα έφτασε μόνο ο απόηχός της, εν είδει σχολίων, στο διαδίκτυο. Ένας κύριος που τον ήξερα από παλιά, δημιούργημα κι αυτός της εποχής των παχέων αγελάδων και της ευημερίας. Τότε ήταν εκδότης. Όχι  ενός, αλλά κάμποσων περιοδικών. Από αυτά που άνθισαν εκείνον τον καιρό, αντίγραφα παρόμοιων του εξωτερικού. Ποικίλης ύλης τα χαρακτήριζαν. Εγώ θα τα έλεγα ανάλαφρης ύλης, γιατί ήταν από αυτά που θα μπορούσες να τα διαβάσεις εύκολα παντού, χωρίς ιδιαίτερη απαίτηση σοβαρότητας (ενίοτε μάλιστα παραήταν ελαφρά).  Αρθρογραφούσε κι ο  εκδότης, στο ίδιο με τα έντυπά του, μήκος κύματος. Αυτός λοιπόν ο εργοδότης με το που μπήκαμε στην κρίση έκλεισε την επιχείρησή του, απόλυσε όλους τους εργαζόμενους σ αυτήν και ασχολήθηκε με άλλα πράγματα.
Ο κύριος αυτός είπε τώρα τελευταία σε κάποια συνέντευξή του, ότι «με τα περιοδικά του μας έκανε μόνο καλό γιατί ξεβλάχεψε τους Έλληνες».
Καλά το τι σχόλια γραφτήκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σας περιγράφω. Γιατί μπορεί να τα διαβάζαμε τα περιοδικά αυτά, μπορεί να μας επηρεάσανε, αλλά δεν γίνεται τώρα να μας την λένε κι από πάνω.
Μπαίνω στον πειρασμό, ακολουθώντας τον συρμό, να καταθέσω και την δική μου άποψη για το θέμα: Μας έμαθε καινούργια πράγματα είναι αλήθεια.
Μάθαμε πως ένα επώνυμο ρούχο ή μια φιρμάτη τσάντα κάνει τον άνθρωπο ποιο σπουδαίο.
Πως όσα περισσότερα πράγματα της ύλης, όσο περισσότερα αυτοκίνητα, σπίτια κότερα κατέχει κάποιος, τόσο καλύτερος είναι.
Πως  σπουδαίοι είναι οι άνθρωποι που φυσάνε τα φράγκα κι όχι αυτοί που έχουν κάτι να σου πουν να σε  ανεβάσουν λίγο, πνευματικά και ηθικά.
Πως  δεν χρειάζονται πολλά συναισθήματα γιατί το περίσσιο αίσθημα  κάνει τον άνθρωπο γραφικό.
Πως δεν χρειαζόμαστε περίσσιες σχέσεις και επικοινωνία με άλλους ανθρώπους-ειδικά αν έχουν λιγότερα από εμάς χρήματα. Αυτούς  που έχουν περισσότερα,  τους κάνωμε παρέα από συμφέρον και μόνο.
Πως δεν χρειάζεται να μοχθούμε για το συλλογικό καλό. Δεν χρειάζεται να συμπονούμε και να φροντίζουμε τον διπλανό. Ο μόνος που πρέπει να φροντίζουμε είναι ο εαυτός μας.
Πως δεν χρειάζονται περίσσιες αρχές, ιδανικά και ιδεώδη. Δεν έχουν υλική απόδοση αυτά.
Πως οι άνθρωποι που γίνανε εν μία νυχτί πλούσιοι, με διάφορες αμφισβητούμενες μεθόδους, είναι άξιοι θαυμασμού.
Πως οτιδήποτε ξένο και αλλοδαπό που έρχεται από την σπουδαιοφανή δύση -αλλά όχι από την υποανάπτυκτη ανατολή-είναι  άξιο θαυμασμού και μίμησης.
Μας έδειξε έναν τρόπο ζωής λαμπερό και υποτίθεται όμορφο. Τον  ακολουθήσαμε άκριτα και τον μιμηθήκαμε με χαρά. Στενοχωριόμασταν σαν δεν τα καταφέρναμε να γίνουμε όμοιοι με τα ξενικά πρότυπά μας. Απαρνηθήκαμε  ότι ήμασταν μέχρι τότε και προσπαθήσαμε να μοιάσουμε σε άλλους.
Ζούμε χιλιάδες χρόνια σε τούτο δω το πέτρινο ακρωτήρι της Μεσογείου, που λέει κι ο ποιητής. Έχωμε μάθει τον τόπο, το φως και τις ιδιαιτερότητες τους. Μάθαμε   να τα κουλαντρίζουμε καλά, τόσον καιρό που είμαστε εδώ. Κι αυτά ήταν οι δάσκαλοί μας στο ποιοι και τι ήμασταν μέχρι τα τώρα.
Ξάφνου  έρχεται μια εποχή και κάποιοι μας λένε  πως όλα αυτά που ξέραμε, είναι παλιοκαιρίσια και πρέπει να μάθουμε στα άλλα, τα νέα και αλλοδαπά. Έχουμε εμείς καμιά σχέση, έχει ο τόπος μας και το φως του ομοιότητα με τους άλλους; Όμως πειστήκαμε –όχι βέβαια πως μας έσκισε κανείς και τα ρούχα- πως έπρεπε ν’ αλλάξουμε. Κι αντί να δούμε τι μας ταιριάζει, τι μας πηγαίνει, τι μπορούμε να προσθέσουμε στα ήδη υπάρχοντα, τ αρνηθήκαμε συλλήβδην όλα και κατάπιαμε την καραμέλα αμάσητη. Πως οτιδήποτε ξενικό είναι καλό. Δεν την κρισαρήσαμε την σκέψη αυτή. Βοηθούντων των καιρών, των πολιτικών και των ανθρώπων σαν τον παραπάνω κύριο που μας μόστραρε έναν κόσμο υποτιθέμενης λάμψης και ομορφιάς, αλλάξαμε.
Τώρα στον καιρό της κρίσης ανακαλύψαμε- ορισμένοι, όχι όλοι- ότι η κρίση  δεν είναι οικονομική. Είναι, λένε, πρωτίστως αξιακή.
Μπορούμε όμως να ξαναγυρίσουμε πίσω στα παλιά μας να διαλέξουμε τι απ’ αυτά προσαρμόζεται και  ταιριάζει στους νέους καιρούς να το ξαναμάθουμε; Μπορούμε να διδάξουμε τους νεώτερους ότι πάνω από όλα σημασία έχει ο άνθρωπος, η ψυχή και το πνεύμα του; Ότι σημασία έχει το είναι και όχι το δήθεν και το φαίνεσθαι;

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΕΜΠΛΙΔΑΚΗ

Εκπαίδευση..
Ξεκίνησε η διήμερη, κοινή δράση της Elix/ Ελιξ- Προγράμματα Εθελοντικής Εργασίας με τους Médecins du Monde Greece – Γιατροί του Κόσμου για τον οδοντιατρικό έλεγχο των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που παρακολουθούν το πρόγραμμα “Εκπαίδευση για Ένταξη: Ποιοτική μάθηση και μη τυπική εκπαίδευση” που υλοποιείται με τη στήριξη της UNICEF και τη χρηματοδότηση της European Commission – Civil Protection & Humanitarian Aid Operations – ECHO

Care and reunification ένα πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης που πολλες φορές είναι χρονοβόρο αλλά αξιζει ολη αυτή η προσπαθεια βλεποντας τη χαρα στο σμίξιμο της οικογεβειας..

Γιατροί του Κόσμου.
πριν από 2 εβδομάδες περίπου
Η κυρία Maryam από το Αφγανιστάν, δίπλα στο προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος που την παρακολούθησαν από την πρώτη στιγμή, τον Ζήσιμο (Ιατρός), την Αργυρώ (Κοινωνική Λειτουργός) και τον Reza (Διερμηνέας). Περιγράφει πώς αισθάνεται τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία οικογενειακής επανένωσης και θα βρεθεί με την δεκατετράχρονη κόρη της στην Γερμανία
Είναι μία συγκινητική στιγμή για την ίδια αλλά και για το προσωπικό των Γιατρών του Κόσμου, όταν βλέπουμε τον αντίκτυπο που έχει η φροντίδα που παρέχουμε, στη ζωή ενός ανθρώπου.

Ιστορίες ανθρώπων….
“Οι Γιατροί του Κόσμου με βοήθησαν ήδη από την εγκυμοσύνη μου. Νιώθω άνετα, οικεία. Έχω εμπιστοσύνη να φέρω και το παιδί μου για να εμβολιαστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για μία άνεργη και ανασφάλιστη μητέρα και στους ΓτΚ η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή.”
Ελένη 34 ετών, μητέρα του Ηλία 2,5 ετών
Μία από τις πολλές ιστορίες των επισκεπτών στις ιατρικές δομές μας. Πάνω από 6.500 στα Πολυϊατρεία μας και πάνω 1.000 στις Ιατρικές Κινητές Μονάδες μας τον Απρίλιο του 2018.
Για εμάς, ο κάθε ασθενής είναι πάνω απ’ όλα Άνθρωπος.
“Doctors of the World have helped me during my pregnancy, I feel comfortable, intimate, and I trust them to vaccinate my child too. For an unemployed and uninsured mother, Doctors of the World are always ready to help. ”
Eleni 34 years old, mother of Elias 2,5 years old
One of the many stories of visitors to our medical structures. Over 6,500 in our Polyclinic and over 1,000 in our Medical Mobile Units in April 2018.
For us, each patient is first of all a human being.
#DoctorsofTheWorld #Greece #Healthcare #MedicalUnits #Polyclinic #Vaccination

Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑΤΗΝ ΕΝΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ 30/4/2018 ΕΩΣ ΚΑ 4/5/2018 ΕΙΝΑΙ
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ   ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑ             24
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ          12
ΣΥΡΙΑ             6
ΑΛΒΑΝΙΑ            4
ΑΛΓΕΡΙΑ             3
ΜΑΡΟΚΟ             3
ΙΡΑΝ                      1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ              1
ΤΥΝΗΣΙΑ             1
ΑΙΓΥΠΤΟΣ              1
ΣΥΝΟΛΟ            56


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα