Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σκέψεις… από μιαν εθελόντρια

Ξαφνικά μας πλάκωσε ο χειμώνας. Όχι αυτός ο συνηθισμένος που μας επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια, ο ιμιτασιόν, αλλά χειμώνας βαρβάτος, βαρύς, με τα όλα του. Με το κρύο  και με τα χιόνια του. Μετά την αρχική ευφορία (χιόνια βλέπουμε κάθε είκοσι χρόνια και είναι πράμα πρωτοφανίστικο για τα μέρη μας)  τα πρώτα παιχνίδια και τον ενθουσιασμό, αρχίσανε τα παρατράγουδα.
-Η πόλη βρωμάει, μου έλεγε ένας φίλος. Βγαίνεις έξω κι αντί να αναπνεύσεις καθαρό αέρα αναπνέεις μια μυρωδιά βρώμικη. Μυρωδιά καμένου… όχι δεν είναι μόνο το ξύλο που καίγεται. Είναι  σαν να μυρίζει κάτι άσχημο αφού καίμε στα τζάκια ό,τι άχρηστο έχει ο καθένας μας. Μιας και η κρίση μας κάνει να προσέχουμε μέχρι και τα ξύλα που μέχρι πρότινος καίγαμε με μεγάλη ευκολία.
-Το σπίτι είναι κρύο. Δεν ζεσταίνεται με τίποτα. Το καλοριφέρ δεν το συζητάμε έγινε πανάκριβο, ένα λίτρο ένα ευρώ. Τα  κλιματιστικά δεν αποδίδουν ακριβώς όπως θα θέλαμε. Το τζάκι ζεσταίνει μόνο το δωμάτιο στο οποίο ανάβει. Τι  θα γενούμε δεν ξέρω. Έλεγε μια άλλη φίλη. Βάζουμε ρούχα ρούχα και πάλι κρυώνουμε.
Έβλεπα την ημέρα του χιονιά ένα πουλί να προσπαθεί να κουρνιάσει πάνω στο κλαδί της απέναντι αροκάριας. Δεν  κρυώνουν τα πουλιά; αναρωτιόμουν. Μετά είδα στο βίντεο  ένα πουλάκι που τα ποδαράκια του είχαν κολλήσει πάνω σε ένα σύρμα από τον πάγο. Ούτε να κουνήσει, ούτε να φύγει. Να φτερουγά μα ο πάγος να μην ελευθερώνει τα καλαμένια ποδαράκια.   Ευτυχώς βρέθηκε ένα φιλάνθρωπο χέρι που ζέστανε το σύρμα. Ο πάγος έλιωσε και το πουλάκι πέταξε.
-Ο χειμώνας είναι ωραίος. Έλεγε κάποια άλλη φίλη. Μα είναι δύσκολος. Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολος για τους ανήμπορους και τους φτωχούς.
Βέβαια.
Οι νέοι την ημέρα του χιονιά βγήκαν από το σπίτι τους, έπαιξαν και περπάτησαν και χάρηκαν το χιόνι. Οι μεγαλύτεροι το έβλεπαν από το τζάμι και ούτε που διανοήθηκαν να βγουν έξω και να το απολαύσουν. Φοβήθηκαν τα γλιστρήματα και τα πεσίματα. Οι πιο γενναίοι άνοιξαν τις μπαλκονόπορτες και κρατημένοι από το παραπέτο πήραν μια τζούρα χιονένιας απόλαυσης εκ του ασφαλούς.
Από την ασφάλεια και τη ζεστασιά του χώρου μου αναλογίζομαι αυτούς που τις κρύες μέρες δεν έχουν ούτε σπίτι ούτε ένα ζεστό κρεβάτι.
Ακούω   ιστορίες για άστεγους που τους διώχνουν από τα κοινωνικά υπνωτήρια όχι επειδή δεν έχουν περισσευούμενα κρεβάτια αλλά επειδή δεν έχουν χαρτιά.
Μαθαίνω για κοινωφελή ιδρύματα που δεν έχουν να πληρώσουν για να ζεστάνουν τον χώρο και τους ανθρώπους  τους.
Ακούω για ανθρώπους που πεθαίνουν από ασφυξία ή καίγονται προσπαθώντας να ζεσταθούν.
Αναλογίζομαι πως θα είναι να περνάς όλη την νύχτα τρέμοντας, προσπαθώντας να ζεστάνεις το κορμί σου.
Συγχρόνως ακούω ιστορίες για ανθρώπους που τους αποδιώχνουν γνωστοί και συγγενείς γιατί έχουν γεράσει και αρρωστήσει και δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη  και την φροντίδα τους.
Ακούω για ανθρώπους που λαχταρούν ένα χέρι να τους χαϊδέψει ένα λόγο να τους παρηγορήσει.
Κι αναλογίζομαι πως θα είναι να περνάς όλη την ημέρα τρέμοντας, προσπαθώντας να ζεστάνεις την ψυχή σου.
Και σκέφτομαι το χρέος εμάς των υπολοίπων των στεγασμένων,  των ζεσταμένων και  των χορτάτων.
Μπεμπλιδάκη Αγγελική

Ο Χειμώνας έφτασε. Κάναμε αλήθεια όσα μπορούσαμε;

Η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε. Ως Γιατροί του Κόσμου – Ελλάδας έχουμε από πολύ νωρίς επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία όσων διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας λόγω του επερχόμενου χειμώνα. Αυτό που τώρα προέχει είναι η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι άνδρες, γυναίκες και παιδιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.
Οι πρόσφατες εικόνες με τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά να κοιμούνται σε παγωμένες σκηνές επαληθεύουν δυστυχώς όλους όσοι εδώ και καιρό επισημαίνουμε τους κινδύνους που θέτει η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας για την υγεία των προσφύγων που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα.
Εντούτοις, παρά τις μέχρι σήμερα προσπάθειες, η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά δεν έχει προχωρήσει όπως θα έπρεπε.
Στη Μόρια της Λέσβου, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να κοιμούνται μέχρι και σήμερα στις παγωμένες σκηνές. Το κλιμάκιο της Οργάνωσης μας στη Μόρια, όλες αυτές τις μέρες αγωνίζεται να παράσχει ιατρική φροντίδα και είδη πρώτης ανάγκης, όπως υπνόσακους και ζεστά ρούχα, σε όλους όσοι έχουν ανάγκη καθώς ο χιονιάς πλήττει για τέταρτη μέρα το νησί της Λέσβου.
Ως Γιατροί του Κόσμου από πολύ νωρίς έχουμε επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν σε κέντρα φιλοξενίας λόγω του επερχόμενου χειμώνα και της κατακόρυφης πτώσης της θερμοκρασίας .
Οι ευθύνες για τις πολιτικές και την υλοποίηση τους είναι συγκεκριμένες. Αυτή όμως δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών. Αυτό που προέχει είναι η άμεση εξεύρεση λύσεων.
Όλοι από κοινού πρέπει να εργαστούμε για την λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά στεγάζονται σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα.
Στην προσπάθεια αυτή κομβικό ρόλο πρέπει να έχει για μια ακόμα φορά η τοπική κοινωνία. Η κοινωνία της Λέσβου έχει υπάρξει παγκόσμιο πρότυπο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί. Σε αυτή την αλληλεγγύη κάνουμε έκκληση και αυτή τη φορά.
Παράλληλα, η πολιτεία πρέπει και αυτή να κάνει όσα της αναλογούν. Στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες για μεταφορά όλων των μεταναστών και προσφύγων που ζουν σε σκηνές σε ζεστά καταλύματα. Επισημαίνουμε, ωστόσο, την ανάγκη εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων. Ο πληθυσμός των hotspot πρέπει να μειωθεί στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα.
Ως Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού μαζί με την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τη διαχείριση της συνεχιζόμενης προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης.

Γιατροί του Κόσμου
Στις δύσκολες συνθήκες τα παιδιά είναι πάντα η προτεραιότητα των Γιατρών του Κόσμου.
Φωτογραφία από την αποστολή μας στην Πάρνηθα, σε δομή όπου φιλοξενούνται προσωρινά άντρες, γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες.
***
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους UNHCR GREECE
Γιατροί του Κόσμου
Τα χιόνια μπορεί να υποχωρούν, τα προβλήματα ωστόσο παραμένουν…Κοντέινερς χωρίς παράθυρα και πόρτες.
Ως Γιατροί του Κόσμου έχουμε εδώ και καιρό ζητήσει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του χειμώνα.
Οι  φωτογραφίες από το κέντρο διαμονής προσφύγων στη Μαλακάσα.

ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Χρόνος Αναφοράς: Δευτέρα  09 Ιανουαρίου έως και Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ελλάδα:         18
Βουλγαρία:         16
Σερβία:         3
Αλβανία:         1
Ρουμανία:        1
Συρία:         6
Μπαγκλαντες:        5
Ιράν:             1
Πακιστάν:        2
Σουδάν:         1
Μαρόκο:        5
Τυνησία:         1
Αλγερία:         1
Σύνολο ασθενών:    61


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα