Μουσείο Τυπογραφείας

Σκάνδαλο σε συνέχειες

Οσο περνά ο καιρός, τόσο βαθαίνει η ανάγκη για τεκμηρίωση και επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του σκανδάλου “Novartis”. Οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές. Μέχρι όμως να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αν πρόκειται για σκηνοθετημένη δίωξη των αντιπάλων της κυβέρνησης ή για απαξίωση της δικαιοσύνης, θα δούμε και θ’ ακούσουμε ασυνήθη φαινόμενα.
Επειδή όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά και διότι αυτή την περίοδο γίνονται σε 20 χώρες αστυνομικές και δικαστικές έρευνες για τις δραστηριότητες της “Novartis”, μπορούμε να πούμε χωρίς περιστροφές, ότι πρόκειται για διεθνές σκάνδαλο.
Είναι, όντως, άξιο λόγου, η διερεύνηση κατά πόσον μπορεί να αποδειχθεί σκηνοθετημένη μια σκευωρία από την κυβέρνηση για να πληγούν οι αντίπαλοί της. Αν και οι διατάξεις του άρθρου 86 του Σ/τος δεν είναι τόσο ξεκάθαρες, δεν αφήνουν κατά τους γνωρίζοντες πολλά περιθώρια απόδοσης δικαιοσύνης, θα φανεί απ’ την εξεταστική, ή προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, πού θα καταλήξει η υπόθεση. Εκτιμάται ότι επειδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η δικογραφία θα επιστρέψει στην εισαγγελία Διαφθοράς του Α.Π., να συνεχισθεί η έρευνα για νομιμοποίηση παράνομου χρήματος. Δύσκολη δουλειά, καθ’ όσον στο παρελθόν για ένα μόνο κατηγορηθέντα υπουργό χρειάστηκε να ερευνηθούν 40 τραπεζικοί λογαριασμοί για να ανακαλυφθεί ο τροφοδότης λογαριασμός.
Η αναζήτηση γίνεται απ’ την Εισαγγελία Διαφθοράς και σε εξωχώριες εταιρείες για καταθέσεις των εμπλεκομένων. Πάντως μέχρι σήμερα σε κανενός πολιτικού το λογαριασμό δεν έχει βρεθεί κατάθεση από “μίζες” οι οποίες γίνονται σε συγγενείς τρίτου και τέταρτου βαθμού και κατόπιν από offshore σε offshore χάνονται τα ίχνη τους.
Από τις αμερικανικές Αρχές ασκείται παράλληλα δίωξη σε βάρος της “Novartis” για παράβαση, του νόμου περί δωρωδοκιών σε αξιωματούχους ξένων χωρών. Εκεί όταν πρόκειται για σοβαρές υποθέσεις οι μάρτυρες προστατεύονται, ενδεχομένως δε να δικαιούνται και κάποια ποσοστά αποζημίωσης από τυχόν επιδικασθέντα πρόστιμα στην εταιρεία, αναλόγως προσυμφωνίας, που έχει γίνει.
Το μέτρο των προστατευομένων μαρτύρων ισχύει και στην Ελλάδα, πρωτοεφαρμόστηκε το 2001 στη δίκη της 17Ν, ενεργοποιήθηκε δε και επί Σαμαρά το 2014 για την υπόθεση της Χ.Α. Ομως για την υπόθεση “Novartis” διέρρευσε το όνομα ενός εκ των τριών προστατευομένων μαρτύρων της κ. Μ.Μ. Πρόκειται για τη γραμματέα του κ. Φρουζή, την οποίαν είχε όταν εργαζόταν στον ΟΤΕ και την πήρε μαζί του μετά που διορίστηκε στη “Novartis”. Η κ. Μ.Μ. αποτελεί κλειδί στην υπόθεση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την μητρική της Ελβετίας.
Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες κατέχει στοιχεία, που αποκαλύφθησαν από ηλεκτρονικά μηχανήματα και το ηλεκτρονικό ημερολόγιο του κ. Φρουζή. Ενδεχομένως να δούμε ή ν’ ακούσουμε μάρτυρες να καταθέτουν μέσω skype.
Οι πολιτικολογούντες αρχικώς ήσαν της άποψης ότι πρόκειται περί “κατασκευής έωλων κατηγοριών”. Ομως κόπτονται διερωτώμενοι, αφού το σκάνδαλο χρονολογείται απ’ τις αρχές του 2000 γιατί έμειναν στο “απυρόβλητο” οι διατελέσαντες πρωθ/ργοί πριν τον Σαμαρά; Απομένει να επιβεβαιωθεί απ’ τη Βουλή, ότι χρησιμοποιήθηκαν οι θεσμοί για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, ή πράγματι συνεχιζόταν ο χορός των χρηματιζομένων, ενώ η χώρα δοκιμαζόταν από την κρίση της ύφεσης;
Το σύστημα, που αποφεύγει ν’ απολογηθεί για την χρεοκοπία, έρχεται το σκάνδαλο “Novartis” να το σπρώξει πιο μέσα στην ανυποληψία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.