Μουσείο Τυπογραφείας

“ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία”

Ο παρατεταμένος πολιτικός μονόλογος κατέστρεψε τον διάλογο. Ο ομιλητής σπανίως λαμβάνει υπ’ όψιν του τι  λένε οι άλλοι συζητητές. Ο αντίπαλος περιμένει τη σειρά του, να αντεπιτεθεί και κείνος με μονόλογο. Ετσι καταργούνται οι γέφυρες εμπιστοσύνης, αποφεύγονται οι ήρεμες κουβέντες, προτιμάται η σιωπή και στη χειρότερη περίπτωση επικρατούν διαξιφισμοί και καλλιεργείται η σύγκρουση. Ο βίαιος λόγος, ο υπαινικτικός, συνοδευόμενος με χαμόγελα ταπείνωσης, έχει τραυματίσει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλευτισμού.
Στόχος του Μαξίμου η υποβάθμιση της Ν.Δ και η λειτουργία των μικρών κομμάτων σαν συγκοινωνούντα δοχεία για να αντλήσει απ’ το “ΚΙΝ.ΑΛ” και το “ΠΟΤΑΜΙ”, ό,τι απέμεινε, διότι οι “ΑΝΕΛ” ξόφλησαν. Προετοιμάζουν σε απαισιόδοξη καταχνιά τον μετασχηματισμό έτι περισσότερο του κόμματος. Βλέπουμε, ότι επιχειρείται μια ενδιάμεση μετάλλαξη με τη δημιουργία για τις ευρωεκλογές της κίνησης “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, αφού η πρόσκληση για “Προοδευτικό Μέτωπο” δεν πέτυχε. Και το ονομάζουν πλατύ δημοκρατικό μέτωπο που «θα αποτρέψει την παλινόρθωση της δεξιάς και θα εμποδίσει τη διόγκωση της ακροδεξιάς».
Στην παραδοσιακή αριστερά πιστεύουν, ότι όλα τα όργανα στο κόμμα έχουν λόγο και οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα κοντεύει να γίνει πολυσυλλεκτικό, αλλά δεν παύει να είναι αρχηγικό. Ο κ. Τσίπρας τους πολιτικούς από ετερόκλητες ομάδες κατάφερε να τους γεφυρώσει και, περιέργως να εκμηδενίσει σχεδόν τις αντιθέσεις των.
Η εσωτερική αντιπολίτευση δεν εκφράζεται πλέον στις συνεδριάσεις των οργάνων, αλλά μέσω των ιστοσελίδων με αναρτήσεις και απόψεις, προερχόμενες από την κίνηση του κ. Τσακαλώτου “53+”.
Κατά τεκμήριον επιβώνει ο ισχυρότερος, που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, αντίθετες προς την ιδεολογία ενός κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίον μεταλλάσσεται, όπως ο άνεμος, ανάλογα με τις καιρικές (πολιτικές) συγκυρίες.
Η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση Καμμένου κέρδισε την δεδηλωμένη με 151, χάριν της προσχώρησης ετερόκλητων βουλευτών και της “επιστολής των έξι”, ότι “τάσσονται” με την κυβερνητική πλειοψηφία. Ολοι, που μέσω ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επιστρέψουν στην πολιτική σκηνή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα “ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία” να ξέρουν, ότι οι ψηφοφόροι θα χρεώσουν και σ’ αυτούς τυχόν βάρη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Φημολογείται η συμμετοχή στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ της κας Κουντουρά και του κ. Δανέλλη, που λόγω του ασυμβίβαστου θα πρέπει να παραιτηθούν απ’ το αξίωμά τους. Τούτου δοθέντος θα χανόταν η δεδηλωμένη, διότι οι αντικαταστάτες τους είναι άγνωστο, αν στήριζαν την κυβέρνηση. Κανείς, λοιπόν, δεν παραξενεύτηκε για την κατάθεση τροπολογίας, που αίρει το ασυμβίβαστο(!), ώστε βουλευτές, να γίνονται υποψήφιοι για την ευρωβουλή, χωρίς να παραιτούνται απ’ το “βουλευτιλίκι”. Οσον αφορά τις κυβερνητικές αιτιάσεις, ότι τούτο αφορά και τ’ άλλα κόμματα, όπως της Ν.Δ. με τον κ. Μεϊμαράκη δεν είναι το ίδιο.
Το Μαξίμου είναι επιρρεπές στις εκπλήξεις. Παρά την εκφρασθείσα θέση των επιτελών του κ. Τσίπρα περί της διατήρησης του σταυρού προτίμησης, ενδέχεται να επαναφερθεί η λίστα. Πρωθυπουργικό είναι το σύστημα. Στο γήπεδο της πολιτικής ο πρ/ργός είναι κάτι παρα πάνω από “διαιτητής”. Ο τελευταίος μπορεί να σφυρίζει μόνο “φάουλ” ενώ ο πρώτος μπορεί να βάζει και “γκολ”!

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.