Μουσείο Τυπογραφείας

Σήριαλ επιβολής δασμών ελληνικών προϊόντων από τις ΗΠΑ

Απροστάτευτη η χώρα μας από την Κομισιόν στην υπόθεση επιβολής φορολογίας στα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας από τις ΗΠΑ, στα πλαίσια άσκησης πιέσεων προς τους κατασκευαστές των AIRBUS. Είναι καιρός η κυβέρνηση να υψώσει το τόνο φωνής προς τους ευρωεταίρους μας. Δε φτάνει που βάλαμε πλάτη να σωθούν οι τράπεζές τους και θα πληρώνουμε τα σπασμένα μερικές γενιές, τώρα θα πληρώνουμε και τα σπασμένα των εταιρειών τους! Πραγματική ντροπή!

Το πρόβλημα και οι λύσεις του είναι γνωστά. Τα έχουμε δημοσιεύσει και επανερχόμαστε εξαιτίας δηλώσεων ανωτάτων αξιωματούχων της Κομισιόν που εθελοτυφλούν.

1.  Οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς σε πολλά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα από τα γιαούρτια μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη.
2. Ο λόγος είναι αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις της κατασκευάστριας εταιρείας AIRBUS, που θεωρούν οι Αμερικανοί ότι ανταγωνίζονται τη δική τους  BOEING. Οι αθέμιτες κρατικές ενισχύσεις προέρχονται από το κονσόρτσιουμ των 4 κρατών μελών (Ισπανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία).
3. Στη διαμάχη παρεμβαίνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) που εκδίδει απόφαση και επιτρέπει στον Τραμπ να επιβάλει δασμούς μέχρι $ 7,5 δις.
4.Το ισχυρό συνδικάτο των Αμερικάνων καταναλωτών παρεμβαίνει και εξαιρείται το παρθένο ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές από τη δασμολογική μανία του Τραμπ.
5.Οι 4 χώρες «ποιούν την νήσσαν», και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, πλήρως αποδυναμωμένος απειλεί ότι θα επιβάλει και αυτός δασμούς.

Αυτό είναι το πλαίσιο και είναι λογικό χώρες που δε συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ της AIRBUS να ενεργοποιούνται και να εξαιρούν τα δικά τους εξαγώγιμα προϊόντα από την επιβολή δασμών.
Εμείς μόνο για την τιμή των όπλων λέμε καμιά κουβέντα δεξιά ζερβά και «εντάξει μωρέ και τι έγινε τώρα» Έμειναν τα ροδάκινα σε κονσέρβες ειδικά για τις ΗΠΑ, τα γιαούρτια και η φέτα. Εξάλλου το άκουσα και αυτό από κάποιον εκπρόσωπο της φέτας, που είπε ότι δυστυχώς οι Αμερικάνοι μπορούν να παράγουν φέτα από αγελαδινό και να τη διαθέτουν ελεύθερα στην αγορά.
Θυμίζω ότι ακόμη και δικαστήριο της Άγκυρας δικαίωσε τη χώρα μας στο θέμα της φέτας κασι δεν μπορούν οι γείτονες Τούρκοι να παράγουν φέτα. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν έδρασε όπως όφειλε και χάσαμε μια τέτοια μάχη στη συμφωνία με τον Καναδά, αλλά επανήλθαμε με τη συμφωνία με τους Αμερικανούς και υποθέτω ότι η φέτα είναι μόνο ελληνική.
Στο πλαίσιο αυτό διαβάζω στο έγκυρο EURACTIV στις 8 Οκτωβρίου 2019, δήλωση της επιτρόπου Malmstrom: «Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να προστατέψουμε μεμονωμένες χώρες στην περίπτωση της Airbus»1.  Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström δεν είναι πλέον αισιόδοξη όσον αφορά την αποφυγή των δασμών των ΗΠΑ σε αγαθά.
Το πρόβλημα που διακρίνουμε με όλους αυτούς του ανεκδιήγητους αξιωματούχους είναι ότι στρεβλώνουν την αλήθεια. Για παράδειγμα ψεύδονται όταν λένε ότι ο ΠΟΕ εξουσιοδότησε τις Ηνωμένες Πολιτείες την Τρίτη (2 Οκτωβρίου) να επιβάλουν δασμούς στα αγαθά της ΕΕ ύψους έως και 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (6,8 δισεκατομμύρια ευρώ), ως απάντηση στις παράνομες επιδοτήσεις που χορήγησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον αεροδιαστημικό κολοσσό Airbus.
Υπογραμμίζω τη λάθος πληροφορία ότι πρόκειται για δασμούς που απαντούν στις παράνομες επιδοτήσεις που χορήγησαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Πρόκειται για αισχρό ψέμα, διότι από τις 28 χώρες μέλη μόνο οι 4 χώρες που απαρτίζουν το κονσόρτσιουμ έδωσαν τις παράνομες όχι επιδοτήσεις, αλλά κρατικές ενισχύσεις. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών ας πληρώνουν αυτά που προβλέπει ο ΠΟΕ.
Όμως το συμφέρον τόσο των αμερικάνων όσο και των 4 ευρωπαίων του κονσόρτσιουμ είναι να γίνει διάχυση του κόστους. Και άδικο και παράνομο και εκτός ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό έστω και μερικό επιχείρημα ώστε να σταθεί μια τέτοια διάχυση κόστους. Αν λοιπόν σε λίγες μέρες επιβληθούν δασμοί θα είναι και παράνομοι και καταχρηστικοί  σε χώρες που δε διέπραξαν κανένα παράπτωμα και δεν προξένησαν κανένα αθέμιτο ανταγωνισμό σε καμιά γωνιά του κόσμου.
Η κυρία αυτή (Cecilia Malmström να πάει στο καλό την 1η Νοεμβρίου που τελειώνει η σύμβασή της), τόλμησε ακόμη να διαιωνίσει το άθλιο ψέμα της, υποστηρίζοντας στη συνέντευξή της «Εναπόκειται στα κράτη μέλη να συζητήσουν τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια αυτού του κενού, αν θέλουμε ούτως ή άλλως να συμμετάσχουμε στις συζητήσεις ή αν περιμένουμε». Και υποστηρίζει η ίδια ότι η Ισπανία επηρεάζεται σημαντικά και θα κουβεντιάσει με τον υπουργό γεωργίας, που έρχεται με μια σειρά από συγκεκριμένα αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής βοήθειας και υποστήριξης για την προώθηση των προϊόντων που επηρεάζονται στις ξένες αγορές.
Μιλάμε πάντα με τα κράτη μέλη. Η Ισπανία πλήττεται επίσης από τη διαμάχη για τις επιτραπέζιες ελιές. Σχετικά με αυτό, έχουμε συνεργαστεί πολύ με τη Μαδρίτη, έχουμε δει αν υπάρχει ούτως ή άλλως μπορούμε να συνεργαστούμε με τους αγρότες της Ανδαλουσίας, οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα. Έχουμε επίσης την υπόθεση αυτή στον ΠΟΕ, μαζί με την ισπανική κυβέρνηση. Όσον αφορά την υπόθεση Airbus, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά για να προστατέψουμε μεμονωμένες χώρες.
Εδώ είναι και το ζητούμενό μας.
Στις 14 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, 14-15/10/2019 και θα εξετάσει τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2020, τη δασοκομία και τη μεταρρύθμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και άλλα θέματα που συνδέονται με την αλιεία έχουν περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης, ήτοι της 15ης Οκτωβρίου.  Μετά από έρευνα τόσο στα Κυριότερα σημεία της ημερήσιας διάταξης, όσο και στα υπόλοιπα σημεία της ατζέντας των υπουργών δε στάθηκε ικανό να βρω έστω και ένα στοιχείο που να παραπέμπει, έστω και σε απλή ανταλλαγή απόψεων των υπουργών για το θέμα των δασμών που αναφέραμε
Απαραίτητο ζητούμενο είναι να παρέμβει ο Έλληνας υπουργός γεωργίας κ. Βορίδης και να προκαλέσει συζήτηση για το θέμα, αλλά στη βάση των επιχειρημάτων που ήδη έχουμε αναπτύξει πριν λίγες μέρες, τα οποία θα αναπτύξω συνοπτικά, μήπως και χρειαστεί να δράσουν πάνω στις περιπτώσεις αυτές:
Στην αναφορά μας το πρώτο επιχείρημα που αναπτύσσουμε και δεν πρέπει να χαθεί από την οπτική μας είναι ότι η Ελλάδα δεν ευθύνεται για τις επιδοτήσεις που παίρνει η Airbus ούτε ωφελείται απ’ αυτές.
Το δεύτερο επιχείρημά μας είναι η υπενθύμιση για κάθε αρμόδιο ότι στα μέτρα εμπορικής άμυνας των ΗΠΑ (αντινταμπινγκ, αντισταθμιστικοί δασμοί στις εξαγωγικές επιδοτήσεις), οι ΗΠΑ δεν θεωρούν την καταγωγή των προϊόντων ως καταγωγής ΕΕ, δηλαδή του κοινού μας τελωνειακού εδάφους στην ΕΕ, αλλά στοχεύουν συγκεκριμένα κράτη μέλη ως καταγωγή (πχ καταγωγής Γερμανίας ή Γαλλίας μόνο). Γιατί πρέπει στα αντίμετρα για επιδοτήσεις στην Airbus να στοχοποιούνται προϊόντα από αλλά κράτη μέλη κατά το δοκούν από την Ουάσινγκτον; Αυτό το τονίζουμε ιδιαίτερα και δε θα πρέπει ο υπουργός γεωργίας να αναμείνει τη σύνοδο του συμβουλίου γεωργίας για να θέσει το θέμα. Η άμεση κινητοποίηση προς τις δυο πλευρές (και ΕΕ και ΗΠΑ) διασφαλίζει ελληνικά συμφέροντα και δεν πρέπει να αφεθεί το θέμα έτσι.
Το τρίτο επιχείρημά μας είναι ταυτόχρονα και απάντηση προς την επίτροπο εμπορίου κα Μάλστρομ ότι εδώ πρόκειται για κακώς εννοούμενη αλληλεγγύη μεταξύ κρατών μελών υπό την έννοια ότι εάν είναι να πνιγεί ένας ή δυο ας πάμε καλύτερα όλοι αύτανδροι για να μην στρεβλωθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ κρατών μελών. Και βέβαια έπρεπε να έχει κινηθεί ο μηχανισμός για να εξαιρεθούν οι 24 χώρες μέλη που δεν έχουν να κάνουν τίποτα με το θέμα, αλλιώς γιατί πληρώνουμε τα πρόστιμα για τους ρύπους; Ας φτιάξουμε ένα κοινό ταμείο αντιμετώπισης της δαπάνης αυτής.
Αλλιώς το αλισβερίσι αυτό θυμίζει άκρατο καραγκιόζη. Το σημειώνω αυτό, ώστε να πάψουν οι διαθέσεις να εντάξουν στο Νέο στρατηγικό θεματολόγιο 2019-2024 και στην 4η προτεραιότητά του που αφορά «    προαγωγή των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών στη διεθνή σκηνή» την ανεφάρμοστη αρχή της αλληλεγγύης. Διότι μια εταιρεία που κατηγορείται για αθέμιτες κρατικές επιδοτήσεις δεν εξισώνεται με επιπτώσεις σε 28 κράτη μέλη. Πρόκειται για μια επικίνδυνη αρχή, η οποία μπορεί να στοιχίσει στη χώρα μας σημαντικούς πόρους και αποτελεί πλέον κυβερνητική υποχρέωση να σταματήσει ευθύς αμέσως την αξίωση δασμών ακόμη και για ένα μικρό ποσό εξαγώγιμου ελληνικού προϊόντος.
Και όχι όπως ο υπουργός γεωργίας της προηγούμενης κυβέρνησης που έσπευσε την εποχή εκείνη να πει ότι θα ακολουθήσουμε την κοινή θέση με τους εταίρους μας. Ανάρμοστη θέση, ανάρμοστη συμπεριφορά, αναμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης. Αλλιώς εδώ είμαστε να πούμε τα σύκα – σύκα..

1  https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/video/malmstrom-we-cannot-do-much-to-protect-individual-countries-on-the-airbus-case/

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.