Μουσείο Τυπογραφείας

Συμπεράσματα “εξ απαλών ονύχων”

Το εκλογικό αποτέλεσμα με γνώμονα τις διεθνείς αντιδράσεις δημιουργεί συνθήκες νέας πραγματικότητας από εκείνη, που επικρατούσε πριν το 2010. Ψηφίστηκε κυβέρνηση αυτοδύναμη 4ετίας, που δεν θα ‘χει ανάγκη δανεικών ψήφων. Ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται ν’ ακολουθήσει πρακτικές επίλυσης πολιτικών διαφορών με δικαστήρια. Δημιουργήθηκε ισχυρή αντιπολίτευση, στην οποία θα ηγεμονεύσει ο κ. Τσίπρας με αξιώσεις. Σκοπεύει να μετεξελίξει το κόμμα από αμιγώς αριστερό σε σοσιαλδημοκρατικό, να καλύψει όλο τον χώρο της κεντροαριστεράς, εκπροσωπώντας τον σταδιακά μοναχός του, να κάνει εποικοδομητική αντιπολίτευση, αποφεύγοντας την πεπατημένη να ζητά πρόωρες εκλογές.
Ολα αυτά προϋποθέτουν την αλίευση οπαδών από το ΚΙΝ.ΑΛ., που δεν μπόρεσε να αναγεννηθεί και βρέθηκε εγκλωβισμένο στον παλαιοκομματισμό. Το κόμμα της κας Γεννηματά δεν έχασε όλες του τις δυνάμεις, αλλά, όπως φαίνεται από τις πρώτες ημέρες μετά τις εκλογές, θα λεηλατηθεί από τη Δεξιά και την Αριστερά. Ηδη, μετά τον εξωστρακισμό του κ. Βενιζέλου, απώλεσε τον κ. Θεοχαρόπουλο και επήλθε ρήξη μεταξύ της προέδρου και του κ. Μαλέλη, ο οποίος απεχώρησε από γραμματέας Επικοινωνίας αφήνοντας να εννοηθεί, ότι θα «ασκήσει κριτική για τις πράξεις και παραλήψεις, που οδήγησαν το ΚΙΝ.ΑΛ., να χάσει την ηγεμονία…».
Καταγγελτικός είναι και ο κ. Κρεμαστινός, που εξέφρασε την άποψη, ότι «Τσίπρας και Γεννηματά θα έπρεπε να συνομιλούσαν. Αν το είχαν κάνει μπορεί να ήταν και κυβέρνηση».
Ενισχύθηκε, λοιπόν, ο δικομματισμός και εμφανίσθηκαν προϋποθέσεις πολιτικής εμπιστοσύνης στο εκλογικό σώμα. Κόμματα με ιδέες, κυρίως ακραίες και βίαιες πρακτικές με παραστρατιωτική δομή σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία είναι θνησιγενή και δεν επιβιώνουν. Η ήττα της Χ.Α. ήταν δομική. Οι εκλογείς αγνόησαν αυτό το κόμμα, διότι οι εκφραστές του μόνοι τους αναξιοποιήθηκαν και εκ πρώτης όψεως δεν κατάφεραν να μεταμορφωθούν σε άλλου είδους πολιτικό σχηματισμό. Οι ψηφοφόροι “επαναπατρίσθηκαν” και σκόρπισαν στο δημοκρατικό εκλογικό σώμα, απ’ το οποίο λιποτάκτησαν.
Στο κοινοβούλιο πιστεύεται, ότι μετά τ’ αποτελέσματα των εκλογών, η μάχη θα δοθεί για το ποιος θα ηγεμονεύσει στο κέντρο, για να ενισχυθεί ο δικομματισμός, ο οποίος επανεμφανίστηκε να σηκώσει κεφάλι. Εμπόδιο θα είναι ο εκλογικός νόμος Τσίπρα της απλής αναλογικής, αλλά στην πολιτική σήμερα τίποτα δεν είναι σίγουρο, αν δεν το δούμε, να εφαρμόζεται στην πράξη.
Το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Το πολιτικό σκηνικό είναι διαφορετικό απ’ αυτό, που φαινόταν, ότι θα επικρατούσε μετά την 26η Μαΐου. Να μην αυταπατώνται, ως τόσο, οι κυβερνώντες, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορέσει να ασκήσει αντιπολίτευση σαν εκείνη του Παπανδρέου στον πατέρα Μητσοτάκη την περίοδο 1990-1993.
Είπαμε ότι ο τ. πρωθυπουργός, ναι μεν εμφορείται από νέες ιδέες, αλλά αντιγράφει πιστά και τον Ανδρέα σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.