Μουσείο Τυπογραφείας

Σημεία των καιρών;

Κύριε διευθυντά,
με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα βανδαλισμών, που έλαβαν χώρα στο σχολείο μας τις τελευταίες μέρες, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θλίψη και τον έντονο προβληματισμό μας, ως εκπαιδευτικοί – λειτουργοί που υπηρετούμε στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα.
Η έκφραση οποιασδήποτε μορφής βίας και προσβολής προς το σχολείο, το οποίο γενικότερα αντιπροσωπεύει το χώρο της πνευματικής καλλιέργειας, ως θεσμού και της απόκτησης ακαδημαϊκών γνώσεων, είναι μη επιθυμητή και κατακριτέα, σε κάθε περίπτωση.
Το σχολείο, παρά τα σημεία των καιρών και τις δυσκολίες που βιώνει η κοινωνία μας, προσπαθεί να προσφέρει, να μεριμνά, να εκπαιδεύει τα παιδιά μας και να αγωνιά για το μέλλον του κάθε μαθητή ξεχωριστά, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.
Το σχολείο αποτελεί πυρήνα διαπαιδαγώγησης, παροχής γνώσεων, ευκαιριών και προϋποθέσεων για συναισθηματική, κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των παιδιών και πράττει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να διασφαλίσει την ψυχική υγεία αλλά και την ασφάλεια των μαθητών. Πέρα από το σχολείο όμως, όπως αυτό δομείται από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, η οικογένεια, η οποία αποτελεί το πρώτο κύτταρο της διαπαιδαγώγησης, της διαμόρφωσης του χαρακτήρα και του ήθους ενός παιδιού, θέτει τα θεμέλια της μετέπειτα πορείας του παιδιού και της εδραίωσης του συστήματος των αρχών και των αξιών του, οι οποίες, κατ’ αυτόν τον τρόπο εγγράφονται, άρα αναγνωρίζονται και τηρούνται.
Ας σκύψουμε λοιπόν, όλοι, γονείς και εκπαιδευτικoί, προσεχτικά πάνω από τον κώδικα αξιών και αρχών, με θεμέλιο την οικογένεια, με πυλώνα στήριξης το σχολείο και με στόχο τη διαμόρφωση υγιών χαρακτήρων, καλλιεργώντας τον σεβασμό, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση, την αλληλοβοήθεια, το ήθος και την εντιμότητα. Χρειαζόμαστε υποστήριξη στην προσπάθειά μας να διαμορφώσουμε τους αυριανούς ενεργούς πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να σέβονται τη δημοκρατία και τους θεσμούς που την εκπροσωπούν.
Καταγγέλλουμε κάθε είδους πράξη βίας, η οποία δύναται να καλλιεργείται, να υποθάλπεται ή να υποκινείται, ενδεχομένως και από τρίτους. Το σχολείο μας γίνεται συχνά στόχος παρόμοιων φαινομένων και χώρος έκφρασης παραβατικών ενεργειών. Προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε για το μέλλον των παιδιών μας και το μέλλον της κοινωνίας, η οποία έχει ανάγκη από ψυχικά υγιείς, ισορροπημένους και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι είναι ικανοί να σέβονται τους θεσμούς, τη δημοκρατία και να προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ζητάμε τη συνδρομή και τη σύμπραξη όλων, όσων εμπλέκονται στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών, καθώς και τη συστηματικότερη και αμεσότερη εποπτεία απ’ την πλευρά της Αστυνομίας, προκειμένου να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε καταστάσεις, οι οποίες δύνανται να καταστούν παθογένειες της κοινωνίας.

Ρήνου Ευαγγελία
Το κείμενο συνυπογράφουν
οι Σύλλογοι Διδασκόντων,
Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού – Νηπιαγωγείου Σχολείου Νεροκούρου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.