Μουσείο Τυπογραφείας

Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Ενώ μειώνεται ραγδαία η κατανάλωση στα πρατήρια των Χανίων

Σήμα ελέγχου εισροών - εκροών φαίνεται σε πρατήριο βενζίνης, Αθήνα Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013. Στις 27 Αυγούστου τελειώνει η προθεσμία για την εγκατάσταση συστήματος ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια βενζίνης και σε όσα  δεν έχει εγκατασταθεί το σύστημα θα αναστέλλεται η λειτουργία τους μέχρι την τοποθέτησή του. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ Γ.Σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έχουν να αντιμετωπίσουν οι Χανιώτες μετά την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα από την 1η Ιανουαρίου αλλά και τις πρόσφατες αυξήσεις  λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Oπως επεσήμανε στα “Χ.ν.” ο αντιπρόεδρος της ΠΟΠΕΚ και πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, κ. Βαγγέλης Κώτσος, «Η κίνηση στα πρατήρια, από την 1η Ιανουαρίου και ως σήμερα (σ.σ. χθες) έχει μειωθεί ραγδαία. Μιλάμε για πολύ μεγάλη πτώση, πάνω από 40%. Οι καταναλωτές περιορίζουν τις μετακινήσεις τους ή προτιμούν να δώσουν όποια λεφτά έχουν στο πετρέλαιο θέρμανσης. »

ΟΙ ΤΙΜΕΣ  
Η αύξηση στην αμόλυβδη βενζίνη ήταν περίπου 4 λεπτά του ευρώ και η μέση τιμή κυμαίνεται περίπου στο 1.60 ευρώ. Όπως επεσήμανε ο κ. Κώτσος «Θα δούμε τιμές στα Χανιά και κάτω από αυτή την τιμή, δηλαδή μέχρι το  1.45 ευρώ  ωστόσο θα δούμε τιμές και πάνω από 1.60, έως το 1.63.»
Αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης σύμφωνα με τον κ. Κώτσο «Στο πετρέλαιο κίνησης τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα καθώς οι αυξήσεις είναι μεγαλύτερες. Η μέση τιμή κυμαίνεται γύρω στο 1.31-1.32, θα δούμε τιμές και στο 1.27-1.28 θα δούμε και τιμές στο 1.35.»
Για τις επόμενες 2-3 μέρες πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αναμένονται  νέες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων καθώς η τιμή στο βαρέλι πετρέλαιο Μπρέντ μειώθηκε.

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης  δεν έχει αυξηθεί λόγω ειδικού φόρου κατανάλωσης ωστόσο τις προηγούμενες μέρες αυξήθηκε  λόγω των διεθνών τιμών. Στα Χανιά αυτή την περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι από 1 ευρώ μέχρι σχεδόν 1.60. Ο μέσος όρος είναι περίπου στο 1.020. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κώτσος «Οι τιμές  βέβαια αυτές είναι απαγορευτικές κάτω από τις παρούσες συνθήκες και με το κρύο που έχουμε και περιμένουμε. Για αυτό το λόγο και ο καταναλωτής αναγκάζεται να αγοράζει μικροποσότητες 200-300 λίτρα. »

ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
«Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από τους καταναλωτές και δυσφορία καθώς βλέπει ότι τα λίγα ευρώ που έχει στο πορτοφόλι του, δεν φτάνουν για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που μπορεί να έχει με το αυτοκίνητο ή οτιδήποτε άλλο» λέει ο κ. Κώτσος και συνεχίζει πως « Σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές βάζουν λιγότερη βενζίνη ακόμα και από αυτή που τους είναι απαραίτητη»

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ
Αρκετοί πρατηριούχοι σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΠΟΠΕΚ δεν μπορούν να προμηθευτούν μηχάνημα πληρωμών με κάρτες λόγω μη ύπαρξης ακατάσχετου λογαριασμού. Σύμφωνα με τον κ. Κώτσο «Αρκετά πρατήρια δεν έχουν προμηθευτεί μηχανάκια καρτών διότι δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός. Όταν δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός ο επιχειρηματίας  δεν μπορεί να έχει μηχάνημα διότι ότι λεφτά που μπαίνουν στον λογαριασμό δεσμεύονται. Ακόμα και αν έχουν ρυθμιστεί τα χρέη προς την  Εφορία ο λογαριασμός συνεχίζει να παραμένει δεσμευμένος  με αποτέλεσμα να μην μπορούν να έχουν μηχανάκι. Το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δει τι θα κάνει με το θέμα των καρτών και με τον ακατάσχετο λογαριαασμό των επιχειρήσεων.»

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.