Μουσείο Τυπογραφείας

Σήμα κινδύνου για την Πύλη της Αμμου

Μεγάλη σπηλαίωση που επεκτάθηκε μετά την πρόσφατη κακοκαιρία, κάτω από την Πύλη της Αμμου εντόπισε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ενημερώνει σχετικά την Αρχαιολογία.

Επείγον έγγραφο με το οποίο ζητάει από την Εφορία Αρχαιοτήτων να μεριμνήσει για την Πύλη της Αμμου στέλνει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Η Λιμενική Επιτροπή στη χθεσινή της συνεδρίαση συζήτησε το θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό καθώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη σπηλαίωση κάτω από το μνημείο που απειλεί τη στατικότητα του τείχους.
«Υπάρχει μια σπηλαίωση πολύ επικίνδυνη και θα στείλουμε ένα σχετικό έγγραφο στην αρχαιολογική υπηρεσία για να το δούμε άμεσα το θέμα ώστε να βοηθήσουμε και εμείς. Δυστυχώς έχει προχωρήσει η σπηλαίωση, στο τμήμα κάτω από το θυρεό» ανέφερε στα “Χ.Ν.” ο προέδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανώλης Κοτσιφάκης. Ο ίδιος τόνισε πως και στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο αλλά μετά και την τελευταία κακοκαιρία αυτά επιδεινώθηκαν.
Η Λιμενική Επιτροπή συζήτησε και το θέμα του κυματοθραύστη έξω από το Ενετικό Λιμάνι. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση ο κυματοθραύστης έχει “αποσυναρμολογηθεί” με αποτέλεσμα να μην καλύπτει όπως θα έπρεπε το λιμάνι. Απαιτείται σοβαρό έργο για την ανακατασκευή του, την επανατοποθέτηση των τσιμεντένιων “μπλοκ” αλλά και την επέκταση του κατά μήκος τουλάχιστον 150 μέτρα προς τα ανατολικά και 30 μέτρα προς τα δυτικά.
Για το έργο αυτό όπως επίσης για τη αποκατάσταση των σπηλαιώσεων μέσα στο λιμάνι, την τροποποίηση της λιμενικής ζώνης στους χώρους ευθύνης του ΔΛΤΧ, την νομιμοποίηση των λιμενικών υποδομών και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων έχει υπογράψει σύμβαση με το Δήμο Χανίων προκειμένου να έχει την υποστήριξη από τις τεχνικές τους υπηρεσίες ώστε να καταθέσει τη σχετική πρόταση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Φιλόδημος II”. Στη συνεδρίαση υπήρξε ενημέρωση για το θέμα της διάβρωσης στην παραλία του Κουμ Καπί καθώς η σχετική μελέτη Τσακαλάκη είναι μόνο αρχιτεκτονική και απαιτείται η δημοπράτηση μελετών εφαρμογής, ακτομηχανικής, αλλά και η ενσωμάτωση της μελέτης Συνολάκη. Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι την Παρασκευή ο Δήμαρχος Χανίων και ο Κοτσιφάκης θα έχουν συναντήσεις στην Αθήνα με στελέχη του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας για θέματα που αφορούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.