Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σήμα κινδύνου για νέο διαδικτυακό παιχνίδι

Σήμα κινδύνου σε γονείς από την υπερβολική ενασχόληση των παιδιών τους
με ηλεκτρονικά παιγνίδια όπως το FORTNITE εκπέμπει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ.
Σε ανακοίνωση του υπογραμμίσει την αισθητή αύξηση των κρουσμάτων υπερβολικής ενασχόλησης από παιδιά και νέους ανθρώπους έχει προκαλέσει το διαδικτυακό παιχνίδι FORTNITE.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα που έχει στη διάθεσή του το “Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ” τους τελευταίους 6 μήνες πάνω από το 80% των κλήσεων που γίνονται στη γραμμή βοήθειας HELP-LINE 210 6007686 αφορούν σε γονείς που επικοινωνούν αναζητώντας τρόπο να περιορίσουν την ενασχόληση του παιδιού τους με το συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι! Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και στην εκπαιδευτική κοινότητα όπου παρατηρείται το εν λόγω παιχνίδι να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου ενώ υπάρχει και εικόνα πτώσης των σχολικών επιδόσεων και μείωσης των φυσικών αντοχών των παιδιών καθώς πολλά είναι εκείνα που παραδέχονται ότι ξενυχτούν παίζοντας.

OI ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Σύμφωνα με το “Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ” οι βασικοί κίνδυνοι είναι:

Εθισμός
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τους γονείς των παιδιών που παίζουν αυτό το παιχνίδι είναι η ώρα που δαπανούν σε αυτή τους την ενασχόληση. Το FORTNITE δεν έχει συγκεκριμένο χρόνο διάρκειας. Μπορεί μια πίστα να διαρκεί σχετικά λίγη ώρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα το παιχνίδι σταματά. Aν αφήσετε τα παιδιά χωρίς έλεγχο, θα πηγαίνουν από την μια πίστα στην άλλη παίζοντας για ώρες.
Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε στο παιδί για τις ανησυχίες μας, όχι απαραίτητα εστιάζοντας το πρόβλημα στο συγκεκριμένο παιχνίδι αλλά μιλώντας γενικά για τα διαδικτυακά παιχνίδια και καλό είναι να αναφέρουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στη ζωή ενός παιδιού η υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο. Σε συνεργασία με το παιδί και με πολύ ήρεμο τρόπο καλό είναι να επιχειρήσουμε να βάλουμε από κοινού όρια σε αυτή του την ενασχόληση σεβόμενοι τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του π.χ αν μια πίστα χρειάζεται 45 λεπτά για να ολοκληρωθεί είναι λάθος εμείς να επιτρέπουμε μόνο μισή ώρα ενασχόλησης με το παιχνίδι γιατί με αυτό τον τρόπο με μαθηματική ακρίβεια οι κανόνες και τα όρια που έχουμε θέσει θα καταστρατηγηθούν από το παιδί. Προσπαθήστε να στρέψετε το ενδιαφέρον του παιδιού σε άλλες ασχολίες που δεν περιλαμβάνουν την τεχνολογία π.χ να ξεκινήσει κάποιο καινούριο χόμπι.
Επίσης υπάρχουν εργαλεία-σύμμαχοι στην προσπάθεια των γονιών να ελέγξουν τον χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με τα διαδικτυακά παιχνίδια. Διαβάστε στο σχετικό άρθρο του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου πως μπορείτε να ελέγχετε και να οριοθετήσετε το χρόνο παιχνιδιού του παιδιού σας σε δυο από τις δημοφιλέστερες πλατφόρμες παιχνιδιών, το Playstation και το Xbox.
Επίσης υπάρχουν διάφορες εφαρμογές που μπορείτε να κατεβάσετε για την αυτοδιαχείριση του χρόνου στο διαδίκτυο.

-Επικοινωνία με αγνώστους :Το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργούν ομάδες και να παίζουν μαζί συνομιλώντας είτε με μηνύματα είτε live με μικρόφωνο. Και όπως συμβαίνει σε οποιαδήποτε επαφή που έχει το παιδί μέσω διαδικτύου ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο επίδοξος «φίλος» είναι αυτός που υποστηρίζει ότι είναι. Είναι σημαντικό οι γονείς να συζητούν με τα παιδιά τους από μικρή ηλικία σχετικά με τους κινδύνους που κρύβονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα online βιντεοπαιχνίδια που παίζουν ομαδικά και τις live chat εφαρμογές ώστε να γνωρίζουν ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι καλές προθέσεις. Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη ως γονείς να ελέγχουμε τις επαφές που έχουν τα παιδιά μας και να μην τα αφήνουμε ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο.
Υπάρχει σχετική ρύθμιση (στο πλαίσιο ρυθμίσεις/settings) η οποία μπορεί να επιλεγεί και στο παιδί να έχουν πρόσβαση μόνο οι φίλοι του.

-Cyberbullying: Εξαιτίας της δυνατότητας που δίνεται οι παίκτες να συνομιλούν μεταξύ τους, οι συζητήσεις μπορεί να… ξεφύγουν εκτός ορίων ειδικά πάνω στην ένταση του παιχνιδιού. Στην περίπτωση μάλιστα που το παιδί επιχειρήσει να φύγει στη μέση του παιχνιδιού σεβόμενο τα χρονικά όρια που του έχετε θέσει υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί σε προσβλητική γλώσσα από άλλους παίκτες. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να του έχετε μιλήσει για αυτό το ενδεχόμενο έτσι ώστε να θέτει τα όρια του από την αρχή στους συμπαίκτες του.

– Αγορές εντός εφαρμογής
Ένας βασικός λόγος που το FORTNITE είναι ένα τόσο διαδεδομένο και αγαπημένο παιχνίδι είναι ότι το κατέβασμα του παιχνιδιού δεν έχει καμία χρέωση. Υπάρχουν όμως οι αγορές εντός εφαρμογής οι οποίες αποφέρουν στους δημιουργούς τεράστια έσοδα. Πάντως, αυτές οι αγορές, δεν προσφέρουν τίποτα στην πορεία του παιχνιδιού, είναι περισσότερο για…διακοσμητικούς λόγους. Μιλήστε με το παιδί και ξεκαθαρίστε από την αρχή ότι δε συμφωνείτε με μια τέτοια πρακτική ή αν είστε περισσότερο «ελαστικοί» πάνω σε αυτό το θέμα ξεκαθαρίστε του ότι η οποία αγορά θα πρέπει να γίνεται εν γνώσει σας και πάντα μετά από συνεννόηση.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα