Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύγκριση πολιτικών ταξιδιών

Οι περισσότεροι Ελληνες εκλεγμένοι πρωθυπουργοί μεταπολεμικής επισκέπτονταν το Λ. Οίκο όπου ο καθένας, ανάλογα με την συγκυρία των περιστάσεων, προσπαθούσε να εξασφαλίσει oφέλη για τη χώρα απ’ την υπερδύναμη, λαμβανομένου υπ’ όψιν και της γεωστρατηγικής της θέσης στην περιοχή. Οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, το Κυπριακό, τα προβλήματα στο Αιγαίο με την Τουρκία και τα ενεργειακά ήσαν τα θέματα που αναζητούσαν λύση ανέκαθεν με αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Ενας απ’ τους Ελληνες πρωθυπουργούς, που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, όχι μόνο δεν απεκόμισε ωφέλη, αλλά βρέθηκε σε παγερή ατμόσφαιρα από τον πρόεδρο Μπους τζούνιορ, ήταν τον Μάιο 2004 ο Κώστας Καραμανλής. Προσφάτως είχαν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ την FYROM με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” που ήταν για την Ελληνική κυβέρνηση, κεραυνός εν αιθρία.
Οι λόγοι που έκαναν εχθρικούς τους Αμερικανούς προς τον κ. Καραμανλή ήταν: Η συμφωνία συνεργασίας με τον Πούτιν και τον Βούλγαρο Παρβάνωφ Απρ. 2005 για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που θ’ άρχιζε η κατασκευή του το 2007 και θα τελείωνε το 2011. Τι συνέβη και η Βουλγαρία ματαίωσε τη συμφωνία τον Ιούνιο 2010; Το 2006 ματαίωσε την παραγγελία των Α/Φ F-16, οπότε βρήκε την ευκαιρία η Μέρκελ, να προτείνει την αγορά Eurofigter.
Ο Καραμανλής απάντησε, ότι θα επιστραφούν στη Γαλλία παλαιά Μirage, για ν’ αγορασθούν Rafal πράγμα που εκνεύρισε τη Μέρκελ. Δεν ήταν μόνο αυτά, αλλά η αντίδρασή του στο “Σχέδιο Ανάν” και ότι στη Σύνοδο Κορυφής των 26 ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, Απρ. 2008, παρά τις πιέσεις των Αμερικανών να ενταχθεί η Fyrom στο ΝΑΤΟ ο Καραμανλής αντέδρασε, διότι δεν είχε τακτοποιηθεί η οριστική ονομασία, βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας επί ΠΑΣΟΚ. Η ανατροπή αυτής της εισήγησης των ΗΠΑ ήταν η σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι για την “βελούδινη” ανατροπή της κυβέρνησης Καραμανλή και της βιολογικής του εξόντωσης.
Εχουμε λοιπόν το σκάνδαλο των υποκλοπών και το “Σχέδιο Πυθία, απόπειρας δολοφονίας του στη Ν. Μάκρη το 2008, που από τύχη απεφεύχθη. Ενεκα τούτου διατάχθηκε προανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας δημοσιεύθηκαν έγγραφα του Wikileaks αναφερόμενα στο “Σχέδιο Πυθία” που θεωρήθηκαν γνήσια.
Του Καραμανλή η επίσκεψη στο Λ. Οίκο ήταν άγονη. Πλήρωσε για τις αντιρρήσεις του έναντι της “συμμάχου” των ΗΠΑ και έκτοτε τηρεί σιωπήν ιχθύος. Η επίσκεψη Τσίπρα θεωρείται “γόνιμη” διότι υπήρξαν “εποικοδομητικές συνομιλίες”. Ο Τράμπ μας επαίνεσε για την ανάκαμψη της οικονομίας μας με τα σκληρά μέτρα, που πήραμε, μίλησε για τη Σούδα και την αναβάθμιση των F-16. Ελέχθηκε ότι θα γίνει η Αλεξανδρούπολη κομβικό σημείο υποδοχής Αμερικανικού υγροποιημένου αερίου. Εγινε επίκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα από επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Δεν ακούστηκε κάτι για το Σκοπιανό, αλλά για το Κυπριακό ειπώθηκε η λύση χωρίς εγγυήσεις των τριών δυνάμεων και απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων.
Πάντως το σημαντικότερο χαρτί της Σούδας δεν το χαραμίζεις. Το ανταλλάσεις είτε με επενδύσεις, είτε με κατοχύρωση ασφάλειας για έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ και την παρεμπόδιση των Τουρκικών προκλήσεων. Τέλος το τι ελέχθη κατ’ ιδίαν μεταξύ Τσίπρα και Τραμπ, ίσως το μάθουμε μετά 10 χρόνια ή και ποτέ. Διότι ισχύει πάντοτε το ότι “υπάρχουν πράγματα στην πολιτική που λέγονται και δεν γίνονται και άλλα που γίνονται αλλά δεν λέγονται”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα