Μουσείο Τυπογραφείας

Συχνό φαινόμενο οι τραυματισμοί παιδιών σε τροχαία στα Χανιά

Οι τραυματισμοί παιδιών που επέβαιναν σε αυτοκίνητα χωρίς να είναι δεμένα στο ειδικό καρεκλάκι ή ήταν πάνω σε μηχανάκι είναι συχνό φαινόμενο για τα Χανιά. Η παραπάνω επισήμανση έγινε μεταξύ άλλων στην πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική συνάντηση για την πρόληψη ατυχημάτων και την παροχή πρώτων βοηθειών στην παιδική ηλικία που διοργάνωσε η ομάδα «Χανιά: Φίλοι και Υποστηρικτές Μητρικού Θηλασμού».
«Πολλοί γονείς συνεχίζουν να έχουν το παιδί στην αγκαλιά τους στο αυτοκίνητο ή στο μηχανάκι, θεωρώντας ότι δεν χρειάζεται να πάρουν μέτρα ασφαλείας γιατί η διαδρομή που θα κάνουν είναι πολύ μικρή. Αυτό είναι πολύ μεγάλο λάθος και έχουμε πολλά ατυχήματα από τέτοιες απροσεξίες» δήλωσε στα «Χ.Ν.» η κ. Όλγα Δέδε, Χειρούργος Παίδων που ήταν και πρώτη ομιλήτρια στην εκδήλωση.
Αναφερόμενη στην εμπειρία της η κ. Δέδε τόνισε πως «μας έρχονται παιδιά στο Νοσοκομείο που έχουν τραυματισθεί καθώς μεταφέρονταν με μηχανάκι. Ακόμα και σταματημένο να είναι το μηχανάκι μπορεί να υπάρχει σοβαρός τραυματισμός αν πέσει πάνω ένα άλλο αυτοκίνητο. Ένας ενήλικας μπορεί να προστατευτεί, ένα παιδί όχι. Παιδιά κάτω από 14 ετών δεν θα πρέπει να ανεβαίνουν σε μηχανάκια».
Η κ. Δέδε αναφέρθηκε σε «μύθους» που αφορούν την αντιμετώπιση των ατυχημάτων. «Στα εγκαύματα δεν βάζουμε οδοντόκρεμα, προσπαθούμε να μειώσουμε την επίδραση της θερμότητας βάζοντας το σημείο όπου έγινε το έγκαυμα κάτω από τρεχούμενο νερό. Όταν το παιδί κτυπήσει στο κεφάλι υπάρχει ο μύθος ότι το παιδί πρέπει να παραμείνει ξύπνιο ακόμα και στο Νοσοκομείο. Φυσικά δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Για τις δηλητηριάσεις είναι απαραίτητο όταν το παιδί καταπίνει κάτι να ενημερώνουμε το Κέντρο Δηλητηριάσεων, δεν προκαλούμαι εμετό όπως νομίζει πολύς κόσμος.»
Για το πως θα προληφθούν τα ατυχήματα στις παιδικές ηλικίες μίλησε ο κ. Στέφανος Τηλέμης, Επιμελητής Β’ του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων .
Εκ μέρους των διοργανωτών η κ. Χρυσάνθη Αγίου αναφέρθηκε στη δράση της Ομάδας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.